Lukasenka: Fehéroroszország nem köteles megvédeni az uniós országokat

2021. július 20. 14:31
Fehéroroszország nem köteles megvédeni az európai uniós országokat az illegális migránsok beáramlásától, amikor a fehérorosz gazdaságot negatívan érintik az általuk bevezetett büntetőintézkedések – jelentette ki kedden Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

„Szankciókat vezettek be ellenünk, és még minket vádolnak azzal, hogy Lukasenka megkönnyíti az illegális migrációt” – mondta az államfő fehérorosz diplomatákkal találkozva.    

„Megfojtanak minket, és akkor mi még védjük meg őket? Nem tűnik ez naiv dolognak?” – firtatta Lukasenka, majd hozzátette, hogy ez nem is naivitás, hanem butaság.    

„Azt akarják, hogy ötszörözzem meg a határőrök számát, és sorakoztassam fel őket a határon? Ki fogja ezt megfizetni? Népünk és államunk megfojtása közepette ki fog ezért fizetni?” – idézte a BelTA állami hírügynökség az államfőt. Korábban az Európai Unió képviselői azt vetették a fehérorosz hatóságok szemére, hogy szándékosan beengedik az illegális migránsokat Litvánia területére. Vilnius pedig azzal gyanúsítja Minszket, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be – többségében iraki – migránsokat, hogy aztán illegálisan tovább küldje őket az unió területére.    

Hétfőn az unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) igazgatója bejelentette, hogy a Frontex a jövő héttel hatvan határőrrel erősíti meg a litván-fehérorosz határ védelmét, mert az utóbbi időben megugrott az illegális határátlépések száma.    

Idén Fehéroroszországból csaknem 2100 illegális migráns lépett be Litvánia területére, ebből 1400-an a közelmúltban, július folyamán. Emiatt a litván hatóságok életbe léptették a gyorsreagálású Frontex-csapatok létrehozására szolgáló sürgősségi mechanizmust. Ennek jegyében vezénylik a 60 határőrt és az őket segítő személyzetet a litván-fehérorosz határra július 29. és október 6. között. Litvánia július elején határkerítés építésébe fogott a közös határán. A kerítés a tervek szerint 550 kilométer hosszú lesz.

(MTI)

Fotó: PETRAS MALUKAS / AFP

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lukasenka magáévá tette azt az érvet, hogy nem hozzá igyekeznek a migránsok, tehát be kell őket engedni. És segíti őket, hogy tovább mehessenek a céljaik felé.

Én nem mondtam, hogy nekem ez szimpatikus. Ugyanakkor, ha Szerbiát nézzük, ott sem akarnak maradni, de tovább jutniuk is problémás. Ha mi beengednénk őket, akkor nálunk torlódnának fel, mert az osztrákok lezárnák a határt. Ez vár Belorussziára is, ha Litvánia hozzánk hasonló zárat épít fel. Kíváncsi vagyok, őket is kritizálni fogják ezért?

Látom, egyszerű szöveget sem tudsz értelmezni. Nem minősítve, csupán leíró módban említettem együtt Lukasenkát a nekünk címzett migránsbarát érvekkel. A görögök viszont elmulasztják megvédeni az EU külső határát, és ez már más kérdés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés