Tíz éve történt – az utøyai mészárlás tragédiájára emlékezünk

2021. július 22. 7:50
Most tíz éve egy rendőrruhába öltözött norvég férfi válogatás nélkül mészárolni kezdte kiskorú honfitársait egy szigeten: Anders Behring Breivik utøyai terrortámadása megrázta hazáját és a világot. Breivik ma kényelmes börtönbüntetését tölti, semmit nem bánt meg, a szemtanúk és az áldozatok hozzátartozói életre szóló traumákkal küzdenek.

2011. július 22. – Oslo – 15 óra 25 perc

Egy bomba robban Oslóban, a Regjeringkvartalet-ben, Norvégia fő kormányzati negyedében. A bomba egy kisteherautóban volt, az akkori miniszterelnök, Jens Stoltenberg irodájának otthont adó toronyház mellett. Nyolc ember elhunyt, legalább 200 ember megsérült, közülük 13-an súlyosan.

2011. július 22. – Utøya – 17 óra 22 perc

Egy házilag készített rendőrruhába öltözött férfi, Anders Behring Breivik, bemegy a norvégiai – akkor kormányzó – Munkáspárt ifjúsági tagozatának a nyári táborába, hamis okmányokkal. Egyből tüzet nyit az ott táborozókra, megölve 69 embert, jórészt tizenéves gyerekeket, megsebesítve legalább 60-et, közülük 55-et súlyosan.

2011. július 22. – Utøya – 18 óra 35 perc

A Beredskapstroppen, köznyelvben Delta rendőrségi különleges osztag megtalálja az elkövetőt, 72 perc fékevesztett ámokfutás után. Breivik eleinte habozik, de amikor az osztag egyik tagja ráüvölt, hogy „Adja meg magát vagy lelőjjük!”, a földre veti magát és elfogják.

Anders Behring Breivik <br> (LISE AASERUD / NTB SCANPIX / AFP)

Anders Behring Breivik 1979-ben született Norvégiában, Oslóban. Egyéves korában a szülei elváltak, az anyjához került felügyelet alá. Négyéves korában két jelentés született Norvégia gyermek- és ifjúsági pszichiátriai központjától, melyekben a központ munkatársai a mentális egészségi állapota miatt aggódtak, s arra a következtetésre jutottak, hogy el kell őt távolítani a szülői gondozásból. Az egyik ilyen jelentésben

a pszichológus megjegyezte a fiú különös mosolyát,

amely szerinte nem kötődött érzelemhez, hanem egy megjátszott, szándékos válasz volt a környezetére.

A másik jelentésben a munkatárs azt tárta fel, hogy az anyja rendkívül nehéz természet volt, borderline személyiségzavarral és depresszióval küzdött, miközben primitíven agresszív és szexuális fantáziáit kivetítette Breivikre, a saját gyermekére. Breivik közben radikalizálódott, anabolikus szteroidokat használt és fegyvereket vásárolt. 2005 és 2007 között tagja lett az oslói lövész klubnak, ahol képzett lövész lett belőle.

A tette után a törvényszéki pszichiáterek nárcisztikus- és antiszociális személyiségzavart állapítottak meg nála. A tárgyalások során

önmagát fasisztának, nácinak és pogánynak határozta meg,

illetve ellen-dzsihadista retorikát használt az ultranacionalisták támogatására. Tárgyalásai során bevallotta, hogy ő követte el a két terrortámadást, ám nem tartotta magát bűnösnek, mivel szerinte tettei „szörnyűek, de szükségesek” voltak.

Állítása szerint azért hajtotta végre a bűntettét, hogy megmentse Norvégiát és Nyugat-Európát a muszlim hatalomátvételtől, illetve mert a Munkáspártnak meg kellett fizetnie azért, mert cserbenhagyták a norvég népet. Egyik meghallgatása során egy rövid beszédet mondott, melyben a liberálisokat és a multikulturalizmus népszerűsítőit támadta, illetve megjegyezte, hogy senki sem kérdezte meg a népét arról, hogy multikulturális nemzet akar-e lenni, pedig most már fennáll a veszélye annak, hogy saját hazájukban kisebbséggé válnak.

Breiviket végül

21 év magánzárkában letöltendő börtönre ítélték 77 ember meggyilkolásáért.

Norvégiában ez a legszigorúbb büntetés. Négy évvel bebörtönzése után beperelte a norvég államot, mondván, hogy fogvatartási körülményei miatt sérültek az emberi jogai, mivel magánzárkában őrzik, és „állatias bánásmódban” van része. Ennek érzékeltetésére egyebek közt azt hozta fel, hogy gyakran hideg a kávéja.

Miután a norvég legfelsőbb bíróság elutasította a kérelmet, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, akik szintén elutasították Breivik panaszát

Breivik nemrég megírta az életrajzát, aminek a megfilmesítési jogait hárommilliárd forint értékű norvég koronáért akarja eladni.

Az utøyai emlékmű <br> (MANTHEY KULA / STATSBYGG / AFP)

Minden évben megemlékeznek Norvégiában a terrortámadásról. Az eddigi megemlékezések során egyperces csend után felolvasták a hetvenhét áldozat nevét, ám most

a tizedik évfordulóra egy emlékmű felállítását tervezik.

Az emlékmű 77 bronzoszlopból áll majd, mindegyik egy-egy áldozatot szimbolizálva.

A tábor túlélői nagyrészt felhagytak a politikával, Ina Libak és Astrid Eide Hoem kivételével, akik a szociáldemokrata párt ifjúsági szervezetének a jelenlegi vezetői. Otto Lovik és a hozzá hasonló hős szemtanúk, akik a szigetről elúszó fiatalokat mentették a jéghideg vízből a hajójukkal, több mint 250 diákot mentettek meg. 

Az ötmilliós ország meg volt győződve arról a támadás idején, hogy iszlamisták voltak az elkövetők, így amikor kiderült, hogy a támadó egy jobboldali szélsőséges, az valósággal sokkolta a skandináv országot. Ez a sokk az egész országot önvizsgálatra sarkallta.

A 77 áldozat <br> (Ismeretlen)

Az áldozatok arcai

 

„Sosem fogod megérteni… De azért hallgass meg, jó?”

Ezzel a két mondattal kezdődik a norvég film, melyet az események ihlettek. A film cselekménye és a szereplők pusztán kitalációk, ám a túlélők beszámolójai alapján készültek. A film a trauma után az egész országnak kívánt gyógyír lenni.

Utøyán a norvég emberek egy soha be nem gyógyuló sebet szereztek, ráadásul onnan, ahonnan a legjobban fáj: otthonról. Egy rendőrruhába öltözött norvégtól, aki válogatás nélkül ölte saját honfitársait, és tettét sosem bánta meg.

Nyitófotó: Utøya szigete (Science Norway)

Összesen 132 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A film a lényeg, mi?! "Jó" kis filmet csináltak már ebből, a Netflix nyomja. Van bevétel. Nem voltam hajlandó megnézni.
Vajon olyan volt ez, mint a cigánygyilkosságok Magyarországon? Ahol biztos, hogy "valakik" beálltak a gyilkosok mögé, pénzelték, bujtogatták a gyilkosokat? A magyar gyilkosok is személyiségzavarosak, akiket egy erősebb jellem maga alá gyűrt?
Ez a pasas pontosan úgy járt el, mint a gyilkos dzsihádisták Európában. Bár Breivik inkább "megválogatta" az áldozatokat, ahogy a magyar gyilkosok is. A dzsihádisták ritkán válogatnak.
Cigány erőszakra cigánygyilkosságok, muszlim erőszakra norvég gyerekek legyilkolása.
Na, meg a norvég igazságszolgáltatási rendszer. Ha jól számolom, egy halott gyerekre jut 2 és fél hónap büntetés.
:-(

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2021. július 22. 11:01

Én úgy tudom, hogy lehet hosszabbítani a büntetést, eltér magyar jogtól.
Ha van, akinek tényleg soha nem szabadna kikerülnie a börtönből, az a Breivik.

Teljesen pontos, amit írsz.

És cionista is, bár ezt annak idején nagyon nem feszegették. Lehet, most már lassan eljutunk oda, hogy ez lesz a főhelyen.

Aki 18 év alatti, az kiskorú. Breivik áldozatai közül 33-an voltak 18 évnél fiatalabbak, volt köztük 14 éves is. https://www.bbc.com/news/world..

Nehéz ezt így leírni, de remélem egyszer még nemzeti hős lesz Norvégiában... Ami azt jelenti, emberöltők múlva lesz még Norvégia.

Lehet szükség lesz még rád... A Nyugat-Európát muszlim bevándolókkal tönkretevő hazug és morál nélküli politikusok, médiavezérek, globalista tőkések Breiviknél nagyságrenddel több halottat produkáltak- be fog kékülni az a turcsi nagylábujjad...

Nem ez a lényeg. Az ifjúsági tábor lakói a norvég munkáspárt káderutánpótlását jelentették Breiviknek. Mely párt a multikulti lelkes támogatója Norvégiában.

Nem értünk egyet. Kedvenc példám az angliai muszlim tömeges pedofilia. A fehér tini áldozatok számát fél- és egy millió körülire becsülik. Kik engedték rá a társadalomra a paki kanokat? Mit érdemel a felelős? Ja halottak is voltak szép számban mint Breiviknél- csak valahogy róluk nem készít filmet a Netflix...

Válaszok:
ThunderDan | 2021. július 22. 11:59

"A tábor túlélői nagyrészt felhagytak a politikával"
- egyáltalán mit kerestek a szigeten?
Ki volt a szigetszponzor?
Mire akart érzékenyíteni? Estébé kérdések százai...
De legalább ez jó hír, hogy "nagyrészt felhagytak a politikával"
A Soros-agymosás valószínű, náluk már sosem nem nyerhet.
Így viszont megnyerték maguknak az életet.
Nagy Betűvel.
Egyikből sem lesz naplopó, munkakerülő Soros-bérenc NGO-s "civil" terrorista.

A jövőben egyre több és kiterjedtebb terror jön szembe velünk.
Nyugtázzuk, hogy Magyarországon: nem.
Egyelőre.
De minden csak Sorostól, ill. a körétől függ.
Ahogyan a Puskás Arénába le lehetett szervezni a "rasszista magyar szurkolót", aki mindjárt 65 ezredmagával rasszistázkodik, és az azt megörökítő spiclit, ugyanúgy előállítható bármikor, bárhol a legképtelenebb provokáció. Csak meg kell keresni hozzá az embert és pénzzel, Soros-dollárokkal, meg lehet csinálni.
- ismeretség a pszichiátriákon - van? IGEN.
- az ott ápoltak személyiségképe, manipulálhatósága - lehetséges? IGEN
- kiválasztható közülük négy-öt beteg? - IGEN
- el lehet vezetni őket odáig, legalább egyet, hogy Orbán Viktor hatására támadja meg Klára Dobrevet, vagy Ferenc Gyurcsányt? - IGEN.
A többit nem írom ide.

Ugye nem akarod érteni? Zokogtál mi a fövenyen bomladozó kis muszlim láttán? Ha nem vagy képes folyamatokat eseményeket valós értékükön kezelni, az egyedi helyett a tömegesre fókuszálni, akkor nem vagy még felnőtt. Szavazni se lenne szabad a hozzád hasonlóknak, nem értitek a világot.

Breivik egy aljas, pszichopata tömeggyilkos.
Pont.

ÉS a tette kifejezetten kontraproduktív az iszlám európai terjedésének a megakadályozása szempontjából.
Pont.

Válaszok:
bispora | 2021. július 22. 12:05

Nem. Ha bíróság úgy dönt, hogy veszélyes a társadalomra, akkor nem engedik ki. Vagyis akár élete végéig a börtönben fog rohadni.
Mondjuk azért ez is érdekes:
"...a felperes börtönkörülményei jobbak, mint sok más rabé: három cellát használhat, futópadot, szobabiciklit, tévét, számítógépes játékokat kapott, újságokat, magazinokat, könyveket olvashat..."

Ez a görény meg arra panaszkodik, hogy hideg a kávéja, míg azok akiket megölt, már soha többé nem isznak kávét...

"hadd forduljon a teljes norvég társadalom és a világ szimpátiája a bevándorlás-pártiság és a willkommenskultur irányába, ami hamarosan be is következik, és Európában a skandinávok lubickolnak benne talán a legjobban széttett lábakkal ..."


Pontosan ez a lényeg...

Mind a két pont igaz. De van egy harmadik is: kiderült hogy politikai döntéseknek következménye, tétje van.

A te agyadat a sémi fogaskerék-átalakító rendszer már legalább 360× 360 fokban átmosta.
De erre ne legyél büszke, inkább sírj, vagy még inkább zokogva ordítsd tele a világot: Bolond lettem, üssetek!

Nekem még a 20 éves lányom is gyerek. Nem jogi értelemben, persze. Gondolom kb. addig, amíg saját gyerekei nem lesznek, mint normális helyeken és esetben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés