Betiltották a reggeli harangszót Balatonberényben

2021. július 20. 17:41

Kötter Tamás
Facebook
Akik az őslakók közül maradnak a szolgáltató szektorban az újonnan érkezők (bebírók) kényelméről gondoskodnak.

„Harang-Kakas-Afgán

»Betiltották a reggeli harangszót Balatonberényben. A helyi templom harangja minden reggel hatkor szólalt meg, amin sok nyaraló felháborodott, mondván, ők pihenni jöttek« − derül ki az ATV híradójából.

»Az ügyben petíciót is indítottak, melyet benyújtottak a helyi polgármesternek. Végül sikerült megállapodni az ügyben, így már nem szól harang reggelente a községben. Sok ott élőt felháborított a turisták kérése« – adta hírül az Index.

A mezőgazdaság gépesítése, a birtokkoncentráció eredményeként Spanyolországtól – Romániáig egyre kevesebb »családi« gazdaság képes ellátni mezőgazdasági termékekkel a piacokat, illetve talpon maradni a gazdasági versenyben; a hagyományos falusi életmód hanyatlik; a vidék rosszabb esetben elnéptelenedik, lakosai megélhetés, perspektíva híján közeli városokban keresnek munkát vagy egyenesen oda költöznek; a szerencsésebb földrajzi környezetben lévő települések lakossága részben kicserélődik;

akik az őslakók közül maradnak a szolgáltató szektorban az újonnan érkezők (bebírók) kényelméről gondsokodnak.

Ezt az egész Európára jellemző folyamatot szűkebb (választott!) pátriám, a Káli-medence kapcsán Bojár Iván András a Nagy Káli könyvben oly szépen és egyben szívszaggató módon így írja le: »A parasztok helyét értelmiségi, majd vállalkozó üzletemberek foglalták el. Szekereik nyomában ma dzsipek és csinos egyterűek parkolnak. A falvakról lassanként üdülőfaluk váltak, a házakból nyaraló, a gazdasági udvarból pihenést szolgáló diszkert. Minden egy helyben maradt, mégis minden átminősül…«

Balatonberény és Budapest közt a távolság (autóval) 177 km, amit egy átlag vezető 1.45 perc alatt képes megtenni, legalábbis a Google Maps számításai szerint. Mégis, mintha egy világ választaná el az őslakosokat, a bebíróktól. Más szokások, más viselkedési kultúra, más életstílus, más napi rutin – ami kétségkívül konfliktusokhoz, gyakran „vagy-vagy” típusú konfliktusokhoz vezet: esetünkben vagy szól a harang vagy nem.

A nyaralótulajdonosoknak ebben az esetben számuknál, érdekérvényesítő képességüknél (ne felejtsük el szavazhatnak a helyhatósági választásokon) volt elég ereje, hogy egy több százéves, a paraszti életmódhoz kapcsolódó, a helyre emlékeztető szokást eltöröljenek. Valamivel kevesebb lett Balatonberény, valamivel kevesebben lettek az őslakosok; valami elveszett. Európa egyik szegletében megint veszített a kulturális kereszténység, a keresztény alapokra épülő kultúra. Esetünkben a semmi vette át a helyét a valaminek, de fizikai és szellemi tér ritkán marad üresen, a természet ugyanis nem szereti az ürességet.

És hogy jönnek ide az afgánok? Mi köze az amerikai csapatkivonás után várhatóan nagy tömegben meginduló újabb migránshullámnak ehhez az esethez?

Ha a nagyvárosok közönsége, továbbra is a liberális ideológia által leuralt Összefogást támogatja és reményei szerint juttatja hatalomra, hamarosan maga megtapasztalja azt, amit most a balatonberényi őslakosok éreznek.

A nyitott határok, a kulturális tolerancia, a letelepedési kvóta hatásai éppen az ő lakóhelyeiket érintik majd elsőként. Az új bebírók, hátuk mögött a nyugati kulturális elit és a balliberális oldal identitáspolitikájával helyet követelnek a nap alatt. Ugyanaz a folyamat játszódik majd le elsőként a nagyvárosokban, mint Balatonberényben, csak éppen nagy méretben és fordított előjellel. A semmit, betölti a valami.

Mondjuk a müezzin imája, és nem naponta egyszer, hanem ötször. És nem csak a harangszóról kell majd lemondani, hanem sok más, ma még természetesnek tetsző, civilizációs szokásról, hagyományról is. Csakhogy néhány olyan dolgot említsek, ami majd nagy valószínűséggel sérteni fogja a »beköltözők« érzékenységét: alkoholfogyasztás a teraszokon; déli harangszó; disznóhús a menzán; a nők öltözködése, viselkedése és végül egyszerű jelenlétük egyes helyeken és még folytathatnám. És nem tudjuk megvédeni az életstílusunkat (sem), mert semmire sem becsüljük sem a múltunkat, sem magunkat.

Látják, egy harangszóval indul… és hova vezet.

Kérem, hogy gondolkodjanak el ezen!”

Fotó: Wikipedia

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 155 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A harangszó, az nem egy "reggeli lármázás"!
Azt miért nem kérdezed meg, hogy az őslakosoknak miért kell eltűrniük az ott nyaralók esti, éjjeli lármázását?
Ha beköltözöl akárcsak egy hétvégére, te fogsz diktálni az ottlakóknak?
Nem olvastad, hogy most a kakasok kerültek sorra? Egy faluban!!!!

De azért hallottál már a kvótáról ugye? Nem kérdeznek elosztanak.

Betiltották a reggeli harangszót Balatonberényben. A helyi templom harangja minden reggel hatkor szólalt meg, amin sok nyaraló felháborodott, mondván, ők pihenni jöttek − derül ki az ATV híradójából.

Az ügyben petíciót is indítottak, melyet benyújtottak a helyi polgármesternek. Végül sikerült megállapodni az ügyben, így már nem szól harang reggelente a községben. Sok ott élőt felháborított a turisták kérése.
A probléma ugyan megoldódott, de most már más miatt panaszkodnak a nyaralók. A hivatalba újabb kérés érkezett, melyben az áll: zavarja őket a reggeli kakaskukorékolás.

https://index.hu/belfold/2021/..

Ne hidd már el ennek a lelki toprongynak, amit híresztel!

Pedig az index cikkét linkeltem be neki. Valamint közismert, hogy természetesen nem a plébános akarta beszüntetni, hanem a gyüttmentek.
Most már a kakas kukorékolást is.

Egyik felekezet sem harangozott. Meg is indokolták, hogy miért.

Ha a moslékosok nyernek kapnak majd a gyüttmentek a nyakukba hajnali 5-kor müezzint jó hosszan.

Balatonberényben nyaralók először évekkel ezelőtt azért írtak petíciót, mert zavarta őket a reggeli 5 órás harangozás, ezt áttették 6 órára. Az új petíció pedig már a teljes betiltásról szólt, tehát reggel nincs harangszó Balatonberényben.

Szerintem te nem jársz szentmisére.

Nem akartalak megbántani, csak megállapítottam, ebből.
"hogy milyen arányban szólt a harang ott, ahol még van, meg olyan is mellé, aki kongassa, vagy épp a kongató gépelyt kezelje"
Automatikus a harangozás. Be van állítva, hogy mikor és hányszor harangozzon.
Akkor is természetesen, ha zárva van a templom.

De jó lehetett neked és a barátaidnak.
Gyerekkoromban azt sem tudtam, hogy van szentmise.
Azt, hogy mi történik a templomban pláne nem.

Ezt én is írtam itt. A kakast. Ilonah írta, hogy a kutyaugatás nem zavarja őket?
Majd az is sorra kerül.
Mi van a Budapesti kukásautókkal? Azokat nem merik kitiltani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés