Halál is járhat a K-popért Észak-Koreában

2021. július 19. 22:38
A dél-koreai szlengtől és a K-poptól is tart Kim Dzsong Un – írta meg a Magyar Nemzet

Halálbüntetés járhat ezentúl Észak-Koreában annak, aki dél-koreai zenéket, filmeket terjeszt, akinél pedig ilyet találnak, az 15 év börtönre számíthat. A koronavírus-járvány, a nemzetközi szankciók és a természeti katasztrófák miatt a kommunista ország vezetője, Kim Dzsong Un a szigorúbb kontroll bevezetésével akarja megerősíteni hatalmát – írta meg a Magyar Nemzet. 

A Rodong Sinmun című észak-koreai újság arra figyelmezteti a fiatalokat, hogy ne ölelkezzenek az utcán és ne kövessék a dél-koreai divatot, hajviseletet, beszédmódot (szlenget) sem.

„A színes burzsoázia ideológiai és a kulturális behatolása veszélyesebb, mint a fegyvert fogó ellenség”

– olvasható a lapban. Figyelmeztettek: ha valakinél bármilyen „dél-koreai propagandaanyagot” találmnak, az a jövőben 15 év börtönre számíthat, mivel „szocialistaellenes bűnt” követ el.

A fiataloknak az ország elsődleges nyelvjárását, a Phenjanban használatos koreai nyelvet kell megfelelően ismerniük és használniuk. Betiltott szleng az „oppa” (jelentése: báty – a szerk.), vagy „unnie” (jelentése: nővér – a szerk.) szavak, amit a dél-koreaiak az idősebb közeli fiúbarátokra, illetve az idősebb lánybarátokra használnak.

„Mivel maga Kim Dzsong Un is Svájcban tanult, tisztában van azzal, hogy a nyugati kultúra és a K-pop könnyedén magával ragadja a fiatalabb generációkat, amely negatívan érinti a szocialista rendszert” – nyilatkozta az ügy kapcsán Yang Moo-jin, az Észak-koreai Tanulmányok Egyetem (UNKS) professzora.

„Mivel a koronavírus, a nemzetközi szankciók és a természeti csapások is alaposan megtépázták a diktatórikus ország gazdaságát, Kim attól tarthat, hogy a fiatalabb generáció megkérdőjelezheti a hatalmát, ezért inkább még szigorúbb kontrollt vezetett be” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Park Won-gon, az Ewha Womans Egyetem észak-koreai tanulmányok professzora. „Ha nem sikerül a kihívásokat megfelelően kezelni, akkor az ország fiatal generációja még jobban csalódhat a rezsimben és annak vezetőjében”– zárta gondolatát a professzor.

Az észak-koreai vezető egyébként már tavasszal bejelentette, hogy „ideológiai és mentális” értelemben is „jelentős változásokat” eszközöl a „fiatal koreaiak érdekében”, akik ideológiai képzése a párt és az ország túlélésének záloga. Ennek egy másik jele lehet az Államügyi Bizottság (SAC) propaganda-zenekara, amelyet az állami média június vége óta népszerűsít, mivel az „új hitet kelt a kormánypártban” és teljesíti Kim Dzsong Un kívánságát, miszerint „művészeti forradalmat indít el” – írja a Magyar Nemzet. 

Fotó: Lillian SUWANRUMPHA / AFP 

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

na akkor majd akkor visitozzon verhofstadt ha kis grofo rajongoit viszik Recskre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés