Önbíráskodók gyilkolják a fosztogatókat Dél-Afrikában

2021. július 15. 22:25
Több százan gyászolták Johannesburg szegénynegyedében azt a 14 éves fiút, akit a dél-afrikai zavargások során lőttek agyon egy plázánál – írta meg az Euronews.

A korábbi elnök, Jacob Zuma bebörtönzése miatt feldühödött tömeg kedd óta több városban összecsapott a rohamrendőrökkel és boltokat fosztott ki. A lakosság többségét adó zuluk nyílt támadásnak vették Zuma bebörtönzését, ezért vonultak az utcákra – írta meg a Euronews. A lap emlékeztetett, hogy a volt elnököt azért ítélték el, mert nem volt hajlandó megjelenni a korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság meghallgatásán

A Chris Hani bevásárlóközpontot felfegyverzett taxisok védték, amikor egyikőjük lelőtte a tinédzsert.

„A polgárok fegyvert fognak, hogy megvédjék az üzleteiket. Megértjük, hogy féltik az életüket és a tulajdonukat, de akkor is együtt kell működniük a hatóságokkal, hogy visszaállíthassuk a jog uralmát. Ha mindenki puskát ragad, akkor a radikálisok is meg fognak erősödni és ez káoszhoz vezethet” – mondta Khumbudzo Ntshavheni kancelláriaminiszter, aki mindenkit a vérontás beszüntetésére szólított fel.

A zavargásokban eddig legkevesebb 72-en vesztették életüket és több mint 1200-an megsebesültek. Volt akit agyontapostak a boltokat megrohamozó rendbontók. A kormány ezért 5000 főre növelte az utcán járőröző rohamrendőrök számát. 2000 embert már le is tartóztattak – írta meg a Euronews. 

Fotó: Timothy Barnard / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés