Plágiumügybe keveredett Annalena Baerbock, a német Zöldek vezetője

2021. július 1. 16:53
A Zöldek azonnal karaktergyilkosságról beszéltek és ügyvédhez fordultak.

Plágiumbotrányba keveredett  Annalena Baerbock, a német Zöldek kancellár-jelöltje – írja az Euronews. Baerbock „Jetzt. Wie wir unser Land erneuern” („Most. Hogyan újítsuk meg országunkat?”) című új könyvében az interneten szabadon elérhető szövegrészleteket emelt át forrásmegadás nélkül a saját írásába. A Zöldek azonnal karaktergyilkosságról beszéltek és ügyvédhez fordultak, a Zöldekkel szimpatizáló baloldali sajtó egy része pedig igyekszik bagatellizálni a plágiumot.

Stefan Weber médiatudós és plágiumszakértő, aki a blogján kifejezetten ilyen ügyekkel foglalkozik, bebizonyította, hogy a neves Ullstein kiadónál megjelent kötetben legalább egy tucatnyi helyen kimutatható, hogy a szerző egyszerűen átemelte mások szövegeit a sajátjába. A Zöldek védekezésül azt állítják, hogy szerintük nem történt meg a szerzői jogok megsértése, és csupán „általánosan hozzáférhető tények” vagy „ismert zöld álláspontok” átvétele történt ily módon.

Reagált a plágiumvádakra az Ullstein is, a kiadó szerint „köztulajdonban lévő tények felsorolása éppoly kevéssé védett szerzői jogilag, mint az ilyen tényeket közlő egyszerű mondatok. Nem tudunk szerzői jogsértést azonosítani.” Baerbock könyve nem tartalmaz forrásjegyzéket, de ez a kiadó szerint nem szokatlan, hiszen nem tudományos műről vagy disszertációról van szó. Weber szerint egyébként semmilyen világrengető dolog nem történt, éppen ezért érthetetlen számára, miért nem tette ő vagy legalább a kiadó idézőjelbe a máshonnan átvett szövegeket.

Nyitóképen: Karácsony Gergely pár napja látogatta meg Baerbockot. A német Zöldek vezetője kifejezte reményét, hogy Karácsony lesz Orbán kihívója 2022-ben. Fotó: Annalena Baerbock, Facebook

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha viszont az ő plagizált szövegét név nélkül felhasználja valaki, az már plágium lesz?

Hú, ha! Olvadnak a vajak az ellenségeink füle mögül.

A Zöldeknek meg van engedve a csalás, hisz demokraták, jót akarnak, - kivéve a saját népüket - és a Lügenmédián kívül más érdekcsoport nem áll mögöttük.
Az meg csak egy.

Jah, ez történik, amikor a haverok közt körbejár a hamisított nyelvvizsga-bizonyítvány. Állítólag az ecseri piacon lehet/lehetett kapni.

Saját karakterét az gyilkolja, aki plágiumot követ el.

Egymáson röhögnek, mert mindketten plagizáltak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés