Engedély nélkül végzik a drogrehabilitációt a szcientológusokhoz köthető szervezetnél

2021. július 8. 7:00
Információik szerint nem csak a Magyar Szcientológia Egyháznál, hanem a vallási szervezethez köthető, drogprevencióval és rehabilitációval foglalkozó közhasznú alapítványnál is nyomoz a rendőrség, mégpedig kuruzslás vétségének gyanújával. A szervezetről pár éve a TASZ azt állapította meg, hogy áltudományos módszerekkel dolgozik.

Kuruzslás vétségének megalapozott gyanúja miatt nyomoz a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda egy magyarországi nonprofit társasággal szemben, amely szakhatósági engedély nélkül végzett drogelvonás, illetve drogrehabilitációs célt szolgáló egészségügyi szolgáltatást – tudta meg a Mandiner a Fővárosi Főügyészségtől. 

Eddig a rendőrség tizenhat személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

Úgy tudjuk, a szóban forgó szervezet nem más, mint a szcientológusokhoz köthető Narconon Magyarország Alapítvány. A Narconon több országban is működik, és saját programja alapján végzi drogrehabilitációs tevékenységét.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Magyarországi Szcientológia Egyház hiába perelt azért, hogy semmissé tegye a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal határozatát, amelyben összesen negyven millió forintra büntették őket jogellenes adatkezelési tevékenység miatt, végül nem járt sikerrel. 

2017 őszén a Készenléti Rendőrség Nyomozó Iroda, valamint a Nemzeti Adó-és Vámhivatal is nyomozást indított a szcientológusok ügyében, utóbbi eljárásban információink szerint kilenc személyt gyanúsítottak meg eddig költségvetési csalással.

Visszatérve a Narcononra, bár az alapítvány honlapján semmilyen utalás nincs a Szcientológia Egyházra, a bemutatkozásukból kiderül, hogy

programjuk L. Ron Hubbard, vagyis a Szcientológia Egyház alapítója kutatásain alapszik.

Ráadásul az egyház honlapja büszkén népszerűsíti a Narconon módszert.

A szervezet bemutatkozása szerint „oktatások során drogmegelőzéssel és kilenc lépésből álló program alkalmazásával drogrehabilitációval foglalkozik, amely után a programon résztvevő személy saját szándékából már nem nyúl kábítószerekhez”.

Sokak gyanúja szerint azonban a szervezet valódi célja egészen más. 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) 2015-ben egy külön jelentést szentelt a Narconon-nak, amelyben egyebek mellett megállapítják: a Narconon egy szcientológusok által kidolgozott és alkalmazott áltudományos módszer a drogfüggők detoxikációjára és rehabilitációjára. A program intenzív szaunázásnak és vitaminterápiának, illetve a szcientológiához csatlakozóknál alkalmazott mentális teszteknek veti alá a résztvevőket.

A módszer számos egészségügyi kockázatot rejt magában. 

Bár az alapítvány kiváló eredményeket emleget, a TASZ jelentése szerint ezt semmilyen hivatalos tudományos kutatás nem támasztja alá. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a drogrprevenció egy álcázott szcientológus PR-tevékenység. Ahogy fogalmaznak: a szcientológusok leleményes hittérítői számára a drogprevenciós, drogterápiás cégér mögé való elbújás kitűnő lehetőséget nyújt a kapcsolat- és hálózatépítésére. A „drogprevenciós” tevékenység során alkalmuk nyílik a helyi szintű város- és iskolavezetők megismerésére, celebek, sportolók megnyerésére, ráadásul a veszélyeztetett, rosszul szocializált fiatalok sok esetben kitűnő utánpótlást. 

A nyitóképen: Egy fogyasztó vásárol marihuánát egy amszterdami "coffe shopban" (Evert Elzinga/ANP/AFP)

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szcientológiai egyház alapelve egy piramisjáték. Az alsó szintet
föltöltik sérülékeny emberekkkel, hogy legyen utánpótlás. Rohadt
agresszív módszereik vannak, bent vannak észrevétlenül az iskolákban
is. Ha egyszer megszerezték valahogy valahonnan bármilyen
elérhetőséged, nem szállnak le rólad.

Az egyik legnagyobb veszélyt jelentik a társadalomra.

"A szervezetről pár éve a TASZ azt állapította meg, hogy áltudományos módszerekkel dolgozik."

Bagoly mondja verébnek. Persze ez igaz, a Szcientológia veszélyes szekta.

Nekem konkrét tapasztalataim nincsenek velük kapcsolatban, de
ebbe az irányba nagyon élesek az ösztöneim. Csalhatatlanul
kiszimatolom a legkisebb jelekből is a hamisságot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés