Húszezer éve is koronavírus pusztított Ázsiában

2021. június 25. 13:06
A mai Kelet-Ázsia területén kitört koronavírus-járványt azonosítottak a kutatók.

Egy több mint 20 ezer évvel ezelőtt, a mai Kelet-Ázsia területén kitört koronavírus-járványt azonosítottak a kutatók az emberi genom evolúciójának tanulmányozása révén.

Az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) és a Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT) munkatársa, Kirill Alexandrov és kollégái az 1000 Genom Projekt adatait, vagyis az emberi génváltozatok legnagyobb nyilvános adatbázisát elemezve vizsgálták a SARS-CoV-2-vel kapcsolatba lépő emberi génekben fellépő változásokat.

Alexandrov szerint a mai ember genomja több tízezer évre visszamenőleg őriz evolúciós információkat, amelyek elemzése olyan, mint a fák évgyűrűinek tanulmányozása, ami bepillantást enged a régmúlt természeti viszonyaiba. „A csapatunk informatikusai az adatbázisban lefuttatott evolúciós elemzés révén fedeztek fel arra utaló bizonyítékot, hogy a mai kelet-ázsiai emberek őseinek körében egy koronavírus okozta, a Covid-19-hez hasonló betegség pusztított” – mondta a szakember.

Alexandrov, valamint az Arizonai Egyetemnek, a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i campusának és az Adelaide-i Egyetemnek a szakemberei a Current Biology című folyóiratban publikálták az eredményeiket.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/CDC

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés