Gendersemleges híradó lesz Németországban

2021. június 24. 10:52

Kutatások szerint a nyelv meghatározza azt, hogyan látjuk a világot – írja a Politico.

2021. június 24. 10:52
null

A Németországban közölt hírek ezentúl gendersemlegesebbek lesznek nyolc vezető, német, osztrák és svájci hírügynökség hétfői bejelentése szerint – írja a Politico. Az ügynökségek úgy fogalmaztak, hogy ezentúl nagyobb érzékenységgel viszonyulnak a kirekesztő nyelvhasználathoz. 

A portál továbbá azt írja, hogy a németben, számos más nyelvhez hasonlóan, minden főnévnek van nyelvtani neme. Akik a változásért kampányolnak, azt állítják, hogy ez aggályos lehet, például azért, mert számtalanszor a hímnemű többesszámú alakok fejezik ki az általános többes számot is. Kutatások szerint ugyanis a nyelv meghatározza azt, hogyan látjuk a világot.

Nem mindenki ért egyet „semlegesítéssel”: az ellenzők azt állítják, hogy a gendersemleges nyelv nehézkes, kényelmetlen olvasni, élőbeszédben pedig esetlen.

„Ha elkezdik használni ezt a típusú nyelvet, akkor gondjaik lesznek az idősebb újságolvasókkal. Ha nem, akkor a fiatalabb munkavállalóikkal és az elektronikus média használóival” – vélekedett Sven Gösmann, Német Hírügynökség (DPA) főszerkesztője.

 

Képünk illusztráció. Fotó forrása: MTI/EPA/Andrej Cukic

Kapcsolódó cikkek

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hattori
2021. június 26. 21:58
a nővérem ezt már rég kitalálta magának. minden főnév névelőjét das-nak vesz, és úgy ragozza. egyszerűbb. de hogy egy echte német ebbe belemegy, az gáz!
Fila2020
2021. június 25. 12:44
Meg hír semleges, tiszta feketében.
Orange79
2021. június 25. 08:08
De miért kellene gendersemlegesnek lenni? Mire jó ez?
Szerintem
2021. június 25. 06:09
Ezt a német nyelvet be is kell tiltani. Elképesztő, hogy Hitler szavai még ma is közszájon foroghatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik