Gendersemleges híradó lesz Németországban

2021. június 24. 10:52
Kutatások szerint a nyelv meghatározza azt, hogyan látjuk a világot – írja a Politico.

A Németországban közölt hírek ezentúl gendersemlegesebbek lesznek nyolc vezető, német, osztrák és svájci hírügynökség hétfői bejelentése szerint – írja a Politico. Az ügynökségek úgy fogalmaztak, hogy ezentúl nagyobb érzékenységgel viszonyulnak a kirekesztő nyelvhasználathoz. 

A portál továbbá azt írja, hogy a németben, számos más nyelvhez hasonlóan, minden főnévnek van nyelvtani neme. Akik a változásért kampányolnak, azt állítják, hogy ez aggályos lehet, például azért, mert számtalanszor a hímnemű többesszámú alakok fejezik ki az általános többes számot is. Kutatások szerint ugyanis a nyelv meghatározza azt, hogyan látjuk a világot.

Nem mindenki ért egyet „semlegesítéssel”: az ellenzők azt állítják, hogy a gendersemleges nyelv nehézkes, kényelmetlen olvasni, élőbeszédben pedig esetlen.

„Ha elkezdik használni ezt a típusú nyelvet, akkor gondjaik lesznek az idősebb újságolvasókkal. Ha nem, akkor a fiatalabb munkavállalóikkal és az elektronikus média használóival” – vélekedett Sven Gösmann, Német Hírügynökség (DPA) főszerkesztője.

 

Képünk illusztráció. Fotó forrása: MTI/EPA/Andrej Cukic

Összesen 142 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bár sokan tagadják, de úgy látszik, az életüket akár kényszerből, de a munkával töltők mellé kellenek olyanok is, akik a tudati szférát élethivatásként az általános jó felé orientálják.

Kell tekintély is, a mi kultúránkban névszázadokon keresztül nemzedékek számára a Tízparancsolat, a Biblia egészen jó iránytűnek bizonyult, noha háborúk, égbekiáltó igazságtalanságok, kín és szenvedés pusztán azzal, h. tudtuk, mert gyerekkorunkban általában megtanítottak rá, mi a jó, nem voltak elkerülhetők, de a hit átsegített kibírni azt, amit a sors és esetenként a szórványosan előforduló emberi gonoszság ránk mért.

Mintha a világ eddig jólétben élő fele megbolondult volna. Meg kell próbálni ellent állni. Együtt sikerülni fog.

Mi lesz a német nyelvtani nemekkel?

Az angolok ezt megérezvén időben leléptek.

Őt elsőnek:
"Luther azonban arra figyelmeztetett, hogy ha a hatalom urai továbbra is kíméletesek maradnak, és védelmükbe veszik „ezt az átkozott fajt”, akkor a jövőben a nép közül majd önként előállnak olyanok, akik megoldják a zsidókérdést. A prédikátor A Zsidókról és hazugságaikról szóló könyvében így jövendölt: „Ha ti urak és hercegek nem tiltjátok meg törvény által az ilyen uzsorásoknak a nyilvános utak használatát, egy nap majd gárdák állnak fel ellenük, miután ebből a könyvből megismerték a zsidók igazi természetét, és felismerték azt, hogyan kell bánni velük, ahelyett, hogy védelmeznék őket.” Luther nem tévedett: kereken 400 évvel később a náci rohamosztagosok a Kristályéjszakán elkezdték végrehajtani az általa javasolt programot." (Morvay Péter, Hetek)

Politikai fegyvert kellene kovácsolnunk a magyar nyelv természetes gendersemlegességéből. Meg kéne támadnunk és 7 cikkellyel fenyegetnünk minden országot, ahol a nyelvtani nem bármilyen formája létezik.

Vagy a németek átállnak a magyarra, abban nincs nyelvtani nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés