Felmondott a zalaegerszegi kórház hét traumatológusa

2021. június 23. 8:14
Kevesellték a 2-2,7 millió forintos bért.

Az ügyeleti díj alacsony mértékét sérelmezve felmondott a Zala Megyei Szent Rafael Kórház hét traumatológusa; ennek ellenére az intézmény biztosítani fogja az osztály működését – közölte kedden a zalaegerszegi kórház az MTI-vel. A kórház közleménye szerint az intézmény mindent megtesz annak érdekében, hogy munkatársai bérezését és juttatásait a jogszabályoknak megfelelően a lehető legmagasabb szinten tartsa. Törekvéseik ellenére mondott fel a traumatológiai osztály hét orvosa, mivel

sérelmezték az ügyeleti díjak számukra alacsony mértékét.

A traumatológusok bérük egy részét fix díjazásként kapják meg, a Traumatológiai Társaság ajánlása szerint a teljes díj 60 százaléka illeti meg a dolgozókat. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház azonban ennél magasabb összeget állapított meg, így a traumatológiai ellátásában résztvevő orvosok és szakdolgozók a teljes díj 75 százalékát kapják meg, ami havonta 300-700 ezer forint közötti összeget jelent – olvasható a közleményben.    

Másokhoz képest kevesebb ügyeleti terheltségük volt

A kórház kimutatásai alapján az érintett traumatológusok ügyeleti leterheltsége a más osztályokon dolgozó orvoskollégákhoz képest alacsonyabb, a koronavírusos betegek ellátásában a felmondott szakorvosok nem vettek részt, vagyis a pandémia számukra nem okozott többletterhelést. Az elhalasztott műtéteik helyett az oltópontokon teljesítettek feladatot, külön juttatásért. Arra is kitér a kórház tájékoztatása, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszony vállalásával 2021. március 1-jével jelentősen megemelkedtek az orvosi bérek. A felmondott traumatológus szakorvosok a megemelt béren túl a traumatológiai ellátásért járó fix díjban és az ügyeletek után járó díjban is részesültek, így

áprilisban a bérük 2-2,7 millió forint között alakult,

vagyis – a tavalyi évhez hasonlóan – kiemelkedő javadalmazásban részesültek más szakterületek orvosaihoz képest. A zalaegerszegi kórház közleménye azzal zárul: a további „bérzsarolásnak” az intézmény fenntarthatósága érdekében nem engednek. Az elkövetkező időszakban is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a betegeket a lehető legmagasabb szintű gyógyító ellátásban részesítsék, a traumatológia működésének folytonosságát pedig biztosítani fogják.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Varga György

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Következő lépés: lépjenek be a "DK"-ba, s megtudják, mi az "igazi" jövő, a Fegyenc-"üdvösség".

Emberek sok okból változtatnak munkahelyet. Professzionális embernél a pénz különösen nem motivátor. A szakszervezetük mit szól ehhez?

A felmondott orvosok megkeresésünkre az alábbi állásfoglalást küldték az ügyben:

„A magunk részéről senkivel sem közöltünk jogtalanul semmilyen adatot az egészségügyi szolgálati jogviszonyunk megszüntetésével kapcsolatosan, senkit sem kértünk fel a történtek nyilvánosságra hozatalára, és ahhoz nem is járultunk hozzá, a lavinát elindító Facebook bejegyzéstől elhatárolódunk. A munkaügyi jogvita tartalma nem tartozik a nyilvánosságra, arról a felek nem nyilatkozhatnak érdemben, így mi nem is tesszük, csak annyit jelenthetünk ki, hogy a munkáltatói közleményben foglaltakat visszautasítjuk, és a megfelelő fórumokon kívánjuk a jogainkat érvényesíteni. Mi továbbra is csak gyógyítani szeretnénk a jogszabályoknak megfelelő feltételek biztosítása mellett.”
https://telex.hu/belfold/2021/..

Nem az MTI mondja meg, mennyi a reális bér, hanem az orvosok. Ha felmondanak, akkor valószínűleg máshol tudnak legalább annyit keresni, nem éhezni akarnak.

Éhezni havi 2,2-2,7 millióból?
Az még gyerek nélkül is NETTÓ havi 1,5-1,8 millió.
Ki keres ma ennyit Magyarországon? Kb. egy budapesti vezető (!) beosztású IT-s nem keres ennyit.

Baromira kezd elegem lenni az ilyen orvosokból.

Ja, és egy ugyanilyen mezei traumatológus a Gyurcsány-kormány alatt legálisan (!) keresett vagy bruttó 180 ezret... ami akkor mondjuk volt nettó 100 ezer (!!!!!!!!!). Nagyjából mondom, de nagyságrendileg nem sokkal volt több.

Miről is beszélünk?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés