A Hősök hegyének adósai

III. évfolyam 25. szám | Meta - Jegyzet
2021. június 24.

Gali Máté

Magyarországon számos tréfás anekdota fűződik az osztrák hadsereghez. Egyesek szerint operetthaderejüknek több tábornoka van, mint közlegénye, mások pedig úgy vélik, hogy amikor 1956-ban fegyveres segítségért fordultunk Bécshez, a következő kérdést intézték felénk: két repülőgépet küldjenek, vagy mind a hármat?

Mindettől függetlenül az osztrák katonaság egykoron ütőképes hadseregnek számított. Olyan parancsnokok vezették, mint Joseph Radetzky tábornagy, aki a napóleoni háborúk idején többször is bizonyította nagyszerű képességeit – 1813-ban például oroszlánrészt vállalt a francia császárra döntő vereséget mérő lipcsei ütközet, a népek csatája haditervének kidolgozásában –, 1848–49-ben pedig győzelmet győzelemre halmozott az itáliai hadszíntéren.

Joseph Radetzky tábornagy szenvedélyes játékos volt, hatalmas összegeket veszített a kártyaasztal mellett”

A Johann Strauss Radetzky-indulója révén halhatatlanná vált katonatiszt nemcsak a csatatereken, hanem a szebbik nem kegyeiért folytatott harcokban is kitüntette magát, továbbá szenvedélyes kártyajátékos volt. Utóbbi terén egyáltalán nem lehetett szerencsésnek nevezni, mivel hatalmas összegeket veszített. Élete végére állítólag ötvenezer aranyra rúgó adósságot halmozott fel tarokkon, s képtelen volt törleszteni.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés