Kegyelmet kapnak a katalán szakadárok Spanyolországban

2021. június 21. 16:27
A spanyol kormány várhatóan kegyelemben részesíti az elítélt katalán függetlenségi politikusokat – jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök egy barcelonai konferencián hétfőn.

„A kormány úgy döntött, hogy utat nyit a megbékélés, az egymásra találás felé. Hisszük, hogy ez a kegyelmi intézkedés megnyitja ezt az utat. Mindannyiunknak lehetőséget biztosít az újrakezdésre és arra, hogy ezúttal jobban csináljuk” – fogalmazott a kormányfő. Mint mondta, a kabinet keddi ülésén tesz javaslatot arra, hogy a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt elítélt katalán függetlenségi politikusok kegyelmet kapjanak.

Meggyőződésem, hogy az egyetértés és az együttélés üzenete kiengedni a börtönből ezeket az embereket, akik katalánok ezreit képviselik”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy egy „közhasznú” döntésről van szó, amely nem csupán a kilenc politikusnak, hanem a katalán és a spanyol társadalomnak is kedvez.

Pedro Sánchez beszélt arról, hogy tiszteletben tartja azok indokait is, akik ellenzik a kegyelem megadását, de véleménye szerint „a politikai döntések mérlegén a jövőnek többet kell számítani mint a múltnak”.A spanyol kormányfő bejelentését a konferencia helyszínén függetlenséget kiáltva, katalán függetlenségi zászlót feltartva zavarta meg két aktivista. Az épület bejáratával szemben mintegy háromszáz szeparatista tüntető gyűlt össze, hogy így tiltakozzanak a miniszterelnök jelenléte ellen a katalán fővárosban.

A spanyol legfelsőbb bíróság 2019 októberében kilenc katalán függetlenségi vezetőt talált bűnösnek zendülés bűncselekményében, és 9-től 13 évig tartó szabadságvesztésre ítélte őket. Négyen közülük hűtlen kezelés miatt is börtönbüntetésüket töltik.

(MTI)

Nyitókép: Joan Valls / NurPhoto / AFP 

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.


Ehhez 4 év kellett egy un jogállamban.
Hol van itt az önrendelkezési jog, a szubszidiaritás elve?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés