Előkerült egy eddig nem ismert interjú Horn Gyulától

2021. június 21. 13:27
A beszélgetésben szóba került a hidegháború, Mihail Gorbacsov és Orbán Viktor is.

Eddy Kester brit gazdasági újságíró saját blogján tette közzé az első részét egy angol nyelvű interjúszövegnek, melyet még 2005-ben készített a volt kormányfővel. Az újságíró előszóban megjegyezi: noha arról volt szó, a beszélgetésről cikket is írhat majd, Kester visszaemlékezése szerint Horn azonnal közölte: abból, ami elhangzik nem írhatnak meg semmit, háttérbeszélgetés lesz.

Változás a fegyverkezésben

Mint az interjúban elhangzik, Horn már akkor sejtette, hogy változni fognak a dolgok a Szovjetunióban, mikor 1974-ben a nyugati szövetségesek, valamint a Szovjetunió és a Varsói Szerződés további országai között megkötött helsinki záróokmány tárgyalásai elkezdődtek. Ez volt az az 1975-ös szerződés, amely először, teljes mértékben szavatolta a közös biztonságpolitika, gazdasági és kulturális együttműködés szabadságát, illetve az emberi jogokról szóló elvi nyilatkozatot is tartalmazott.

Horn erről azt mondta, ez az MSZMP akkori reformszárnyának óriási lökést adott, és nem is voltak ezzel egyedül: „A helsinki záróokmány egy megegyezés volt a szovjetek és a nyugati államok között arról, hogy lelassítják a fegyverkezési versenyt, ezért cserébe pedig a szovjetek nem támasztanak akadályt az emberek szabad utazása, a gondolatok és ideológiák, ötletek szabad áramlása elé. Szóval amikor például a kulturális kosarát ennek az egyezménynek átbeszéltük, gyakorlatilag minden nyugati állam ott volt. Azt hiszem, itt indult minden, és a vezető, Kádár János ezt a legmesszebbmenőkig támogatta.”

1986-ban Horn éppen a Kremlben járt, és külpolitikai főtanácsadójával, jó ismerősével, Anatolij Csernajevvel vitázott. A helyzet rendkívül feszült volt, és Horn elmondása szerint Csernajevet győzködte arról, hogy a szovjetek RSZD-10 Pionyer interkontinentális-ballisztikus atomrakétái (NATO-kódnév: SS-20 Saber) lerombolják azokat az eredményeket, amiket elértek, és mindez új fegyverkezési versennyel fenyegetne, hiszen amíg a Pionyerek kint vannak, az amerikai Pershing-atomrakéták is aktívak maradnak.

Beszólt Gorbacsovnak

Az interjúban a volt kormányfő arról beszélt: 1986-ban Horn éppen a Kremlben járt, és külpolitikai főtanácsadójával, Anatolij Csernajevvel vitázott.Horn elmondása szerint Csernajevet győzködte arról, hogy a szovjetek RSZD-10 Pionyer interkontinentális-ballisztikus atomrakétái lerombolják azokat az eredményeket, amiket elértek, és mindez új fegyverkezési versennyel fenyegetne, hiszen amíg a Pionyerek kint vannak, az amerikai Pershing-atomrakéták is aktívak maradnak.

Vitájuk közben Gorbacsov is belépett az irodába, és Horn neki is beolvasott, azt kérdezte:

Ön mégis mit tenne az amerikaiak helyében, ha ilyenek néznek rájuk?”

Gorbacsov meglepve válaszolta Horn szerint, hogy a katonai vezetés számára nem így számolt be a rakéták szerepéről. Horn itt hozzátette, végül 1987-re Gorbacsov a fegyverek visszavonása és elraktározása mellett döntött, ezzel végleg beindítva a Vasfüggöny lebontásához vezető politikát.

„A legelső emlékem az ellenzékről Orbán Viktor volt”

Horn arról mesél az interjúban, hogy mikor egyeztetett a demokratikus ellenzékkel, „emlékszem, Viktor mindig azt mondta, soha nem ülne le velünk.

Azt mondtam neki, ugyan már, Viktor, az Isten szerelmére, ülj végre le velünk! De ő mindig azt mondta, nem teszi.”

A volt kormányfő szerint később „majdnem baráti” kapcsolatba került Orbánnal, és többször találkoztak, néha akkor, amikor Horn kormányon volt, és akkor is, amikor ellenzékben.

Nyitókép: MTI / Oláh Tibor

Összesen 100 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ilyenek ezek a visszaemlékezések - eltelik húsz év, amikor szigorúan négyszemközt elmondhatja, hogy tulajdonképpen ő, a kívülálló világosította fel Gorbacsovot, hogy mi történik az országában. Minden kocsmában van egy ilyen ember :)

Nem is úgy volt ám, hogy a KGB, a Párt és a Hadsereg folyamatosan szemmel tartotta a másik kettőt, szóval nyilván simán át tudták verni Gorbacsovot a tábornokai :)
De ezt ugye az a Horn mondta, aki utólag úgy emlékezett vissza, hogy milyen kemény konspiráció kellett a Vasfüggöny lebontásához, aztán igazából az ő részéről annyi volt a konspiráció, hogy utólag learassa a dicsőséget Németh elől - mert valójában Németh ötlete volt a "páneurópai piknik"

Lomonosz? Mondjuk az bevallottan egy ügynökképző volt...

A nyilas - kommunista váltás lehetett még hasonlóan zökkenőmentes annak idején. Hiába, ezeknek az embereknek nem meggyőződése, hanem ára van.

Soros gondolta, hogy Orbán és egy halom másik az ő embere. Aztán csak a halom másik maradt.

"Orbán Soros embere volt." - KETTŐ HÓNAPON ÁT, teljes 60 napig.
" Orbán 1989 szeptemberében – 26 évesen – Oxfordba érkezett,"
"Orbán 1989. szeptember 23-án még a Kinn, padon című műsorban nyilatkozott, ezután utazott el Oxfordba:"
"Orbán közölte: ha Magyarországon időközben kiírják a választásokat, akkor ő hazautazik, itt hagyja az egyetemet. Ez decemberben aztán be is következett –"
"Ez azt jelentette, hogy Orbán végül egyetlen trimesztert, azaz a teljes tanév egyharmadát végezte el az angliai egyetemen; oxfordi pallérozódása így csupán két hónapot tett ki. "

Ezt most találtad ki? És ez most pozitívum, vagy negatívum? Azt minden esetre tegyük hozzá, hogy úgy általában az együttműködés addig létezik, amíg két félnek közös céljai vannak. De ha az egyik fél úgy érzi, hogy támogatásával a jövőt illetően kilóra megvette a másikat, akkor lehet, hogy téved.

Na igen, ez érdekes, hogy Horn több nyugat-európai elismerést is kapott az úgynevezett rendszerváltás után, míg Németh semmit sem.
Nem véletlenül mondta annak idején (ha jól emlékszem) a zászlóaljparancsnokunk, hogy nem elég aranytojást tojni, kotkodálni is kell hozzá. Van, aki meg abból is meg tud élni, hogy más aranytojása felett kotkodácsol...

Szerintem amit Horn mondott a fele sem igaz.

,,Hornék legalább úgy árusították ki az állami vagyont, hogy közben kivezették az országot egy válságból.,,

Hamis állítás.

A Horn kormány nem vezette ki az országot a válságból, hanem tovább mélyítette.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés