Bevetés előtt besült az előválasztás csodafegyvere

2021. június 21. 7:25
Nem a választói elvárások formálják a hadrendet, hanem háttéralkuk során, álságos módon dől el a végleges felállás.

A futball-Eb csatazajában, pontosabban a győzelemmel felérő döntetlenmámorban kissé elcsendesült a belpolitikai hullámverések. Pedig az ellenzék a közéleti uborkaszezonban is gőzerővel szervezi vadiúj akcióját, az előválasztást.

2018-ban, illetve a szerencsi időközin az „összefogás” csodafegyverében bíztak (és csalódtak), idén pedig kaliberváltás történt, itt a mágikus előválasztás. Az ellenzéki gigaprojekt eredeti célját tekintve a széttartó politikai erők összekovácsolását segíti, hogy a pártérdekek ne zilálhassák széjjel a 2022-re kiforralt egységfrontot. A legesélyesebb jelöltek csúcsdemokratikus körülmények közti kiválasztása biztosíthatja a tökéletes támadóalakzatot, miközben elhallgattathatja az egyéni ambíciókat. Tulajdonképpen afféle főpróba lehet a jövő tavasz előtt.

Csakhogy az eredeti koncepciót hamar széttördelte a politikai taktikázás;

a valós verseny helyett egymásra licitálva léptetik vissza embereiket a pártok

a DK-tól a Jobbikig. Az egyszeri ellenzéki érzelmű szavazónak így esélye sincs kiválasztani a szívének tetsző jelöltet, hiszen folyamatos szűkül a kínálat. A visszalépések sorozatában különösen pikáns a Jobbik jelölt-jelöltjeinek visszatáncolása az esélyesebbnek gondolt (vagy azzá tett) DK-s aspiránsokkal szemben, ami az egykor volt nemzeti radikálisok teljes karaktervesztését húzza alá.

Kisebb bukkanók ugyan előfordulnak a mesterterv végrehajtása során, a DK-s brain robbery elszívta Molnár Gyulát a szociktól, illetve Szakács László is elkezdett Gyurcsányék felé gravitálni. Viharzóna még a sokat megélt Zugló is, itt Tóth Csaba próbálta lapátra tenni riválisát, Hadházy Ákost, de ez a játszma még nincs lejátszva. A legtöbb helyszínen azonban úgy tűnik, zajtalan a visszarendeződés. Sőt, ahogy összefoglaltuk, még a kívülállóságára kényes Kutyapárt is erős nyomás alá került, hogy ne legyen kerékkötője az összesimuló ellenzéknek.

Eközben a listavezetőségért is zajlik a taktikai csata, amiben az országos szinten kimutathatatlan támogatással rendelkező miniformációk jelöltjei is érdekeltek, így Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is. Utóbbit nem tudta annyira megsemmisíteni a Partizánból érkező baráti tűz, mint Fekete-Győr kollégáját, bár őszintén szólva „nem tudom”. Egy biztos: Dobrev Klára incidensektől sem mentes turnésorozatba fogott, Karácsonyt pedig szemmel láthatóan  

a lassan méhdzsungellé és egy nagy közös dugóvá dagadó főváros feladatai nem kötik le.

Az előválasztás tehát már elindítása előtt besült koncepció, legalábbis, ha a legesélyesebb jelöltek megtalálását tekintjük. Nem a választói elvárások formálják ugyanis a hadrendet, hanem háttéralkuk során, fehér abrosznál dől el a végleges felállás.

Másfelől nézve ugyanakkor a jelenlegi események erős üzenetet közvetítenek: az ideológia különbségek annyira haloványak, a jelöltek annyira csereszabatosak egymással, hogy igazából tökéletesen mindegy is, ki milyen pártlogó alatt indul. Szakpolitikai viták, eltérő programpontok nincsenek, a valaha volt ellenzéki pluralizmust kinyírták a görcsös hatalmi motivációk. Kérdés persze, az így összeterelt kényszerkoalíció kitart-e egyáltalán 2022-ig, vagy a hatalmi vágyak és személyi ambíciók szétfeszítik azt. A mérkőzés nyitott, izgatottan várjuk a fejleményeket.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igazán szar az, hogy mindkét oldalon ez megy. Magyarországon nem tudják a szavazók megüzenni egy politikusnak, hogy ideje más szakma után nézni.

"Kérdés persze, az így összeterelt kényszerkoalíció kitart-e egyáltalán 2022-ig, vagy a hatalmi vágyak és személyi ambíciók szétfeszítik azt."

Kár reménykedni. Egyrészt a zsákmány reménye nagyobb az egyéni ambícióknál (azt félreteszik arra az időre, amikor hatalomra jutnak), másrészt ugyanaz a forgatókönyv megy itt is, mint ami az USA-ban és Izraelben történt, biztos vagyok benne, hogy sok esetben még a tanácsadók is ugyanazok. Komoly külföldi politikai és gazdasági érdekek fűződnek a baloldal győzelméhez (csak, hogy eufemisztikusan írjam le azt, hogy számítanak a hazaárulókra), ők is mindent el fognak követni a baloldal egyben tartására.

Tarlós most nem is indul. Zrínyi és Frangepán viszont igen.

A döntés pedig a választóké, hiába izzad a -Fidesz birtokolta- Mandiner szerzője...

És ennek mi köze ahhoz, amit írtam??
Csak kérdem.

OK, pontatlan voltam. Üzenni még csak tudunk, de hogy meg is hallják? Nem volt akkora baromság Athénban a cserépszavazás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés