A posztszovjet térség integrációs törekvéseitől a közadatok újrahasznosításáig

2021. június 17. 7:21
Megjelent a Külügyi Műhely 2021/1. lapszáma!

A Külügyi Műhely c. online tudományos folyóirat III. évfolyam 1. lapszáma – a korábbi számokhoz hasonlóan – változatos témakörben publikálta 14 szerző kutatási és tudományos eredményeit. A kiadvány 10 rovatban biztosít megjelenési lehetőséget olyan egyetemi hallgatók – elsősorban doktoranduszhallatók – kutatók és oktatók számára, akik kutatási tématerülete nemzetközi fókusszal bír.

A teljesség igénye nélkül, a 2021/1 lapszámban az alábbi írások láttak napvilágot:

Paládi Renáta a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatépítés jogi, diplomáciai és protokolláris nehézségeit járta körül az 1989 és 1991 közötti időszakban, nagyban építkezve a Külügyminisztérium – ma Külgazdasági és Külügyminisztérium – archív irataira.
Boros Anikó Emese a nemzetközi átalakulásokhoz kapcsolódó adókötelezettségek és a letelepedés szabadságának összefüggései az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlata alapján témakörben ismertette kutatási eredményeit.
Fodorné Zagyi Orsolya a közadatok újrahasznosításának jogszabályi feltételeiről és lehetőségeiről összegezte tudását, kitérve a 2020 szeptemberében elfogadott Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégia által életre hívott Nemzeti Adatvagyon Ügynökségre is.
Ájben Katalin és Biró Dávid a posztszovjet térség integrációs törekvéseit mutatta be, úgy mint a Független Államok Közösségét, az Eurázsiai Gazdasági Uniót, a Sanghaji Együttműködési Szervezetet és a Türk Tanácsot.
Schvéd Brigitta Kinga – aki egyben a Külügyi Műhely Diplomácia rovat társvezetője is – történelmi fókuszú tanulmányában a felosztási diplomácia gyakorlatát és a hatalmi egyensúly kérdését mutatja meg Lengyelország XVIII. századi példáján keresztül.
Szalay Gábor az 1946 és 1948 között létező jeruzsálemi Magyar Intézet történetét mutatja be a Külügyminisztérium – ma Külgazdasági és Külügyminisztérium – archív iratait feldolgozva.
Gáspár Zsolt, Szívós Alexander és Bujtár Zsolt a „Kriptoeszközök világa a jog és a gazdaság szemszögéből c. konferenciáról készítettek beszámolót, amely írásból az érdeklődők számára elérhető a teljes konferenciakötet hivatkozása is.

A teljes lapszám elérhető többek között a Külügyi Műhely Alapítvány honlapjáról, a Magyar Tudományos Akadémia REAL és REAL-J repozitóriumaiban, az Országos Széchenyi Könyvtár Elektronikus Periodika Archívumban, a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT.hu) oldaláról, valamint a MATARKA felületén.

A fenti felületek közvetlen hivatkozásai a Külügyi Műhely Alapítvány honlapjáról érhetők el: http://kulugyimuhelyalapitvany.hu/2021/06/01/megjelent-a-kulugyi-muhely-c-folyoirat-2021-1-lapszama/ 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés