MKPK: Politikai provokáció a DK egyházellenes törvényjavaslata

2021. június 16. 17:16
A ​Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint politikai provokáció a DK egyházi pedofilellenes javaslata.

Vadai Ágnes stílszerűen a Szent István bazilika előtt jelentette be, hogy pártja szeretné, „ha a katolikus püspöki konferencia is feltárná és nyilvánosságra hozná az egyházon belüli pedofil eseteket”. Ennek érdekében törvény-javaslatot is benyújtanak a parlamentnek. „Az kevés, hogy ha kiállnak, és azt mondják, hogy elnézést. Pontosan tudjuk, hogy ma is vannak a katolikus egyházban, és szolgálnak olyanok, akik szexuális bűncselekményt követtek el kiskorúak sérelmére. És semmiféle retorzió nem érte őket. Szerintünk ez nem helyes” – nyilatkozta Vadai Ágnes, a DK- frakcióvezető-helyettese.

A DK nemcsak az elkövetőket büntetné, hanem a családtagokon kívül azokat is, akik eltitkolják a tudomásukra jutott esetet.

Ez közvetve a gyónási titokkal kapcsolatos támadásnak is tekinthető. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az ATV híradójának kérdésére azt írta: „semmilyen politikai provokációra nem kívánnak reagálni”. Egyúttal csatolták korábbi közleményüket a híradó számára.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elítéli a gyermekbántalmazás minden formáját és zéró toleranciát hirdet ellene. Ugyanakkor a testület arra is figyelmeztet, hogy nem szolgálják a társadalom érdekeit az egyházi hivatás és a bántalmazásra való „hajlam” közötti összefüggést sugalmazó megnyilatkozások. „Mélységes együttérzéssel vagyunk mindazok iránt, akik gyermekként sérelmet szenvedtek el. Imádkozunk az ilyen cselekedetek áldozatainak lelki békéjéért, a múltban ejtett sebek begyógyulásáért, és az elkövetők helyett bocsánatot kérünk” – fogalmazott a Püspöki Kar június 2-iki közleménye. 

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha pontosan tudod, Vadai, akkor miért nem teszel feljelentést? Vagyis hazudsz, mert rég tettél volna!
A családtagokat hogyan büntetnétek, ti hatökrök!?
Egy családtagnak nem kötelessége a sajátja ellen vallani, mégy ennyit sem tudtok?
Ujjat húztok a katolikus Egyházzal? Nem lesz ennek rátok nézve jó vége dekadens párt!
Le lehet kopni a papokról!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés