Merkel: Nem szabad Kínát sem alábecsülni, sem túlbecsülni

2021. június 14. 22:18
A NATO-nak megfelelő egyensúlyt kell találnia Kínához fűződő kapcsolatokban, nem lebecsülve, de nem is túlbecsülve az országot – jelentette ki Angela Merkel német kancellár Brüsszelben hétfőn, az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek egynapos csúcstalálkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján.

„Ha megnézzük a kiberfenyegetéseket és a hibrid fenyegetéseket, ha Oroszország és Kína együttműködését vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy a szövetség nem hagyhatja figyelmen kívül Kínát” – fogalmazott Angela Merkel.    

Azt mondta, Kína számos területen vetélytárs, de sok más területet érintően szövetséges.

A NATO-nak fel kell készülnie a fenyegetésekre, de nagyon fontos, hogy Oroszországhoz hasonlóan fenntartsa a politikai párbeszéd lehetőségét Pekinggel – jelentette ki Merkel.    

Macron is óvatosságra int Kína kapcsán

Emmanuel Macron francia elnök óvatosságra intett a távol-keleti országgal kapcsolatos határozatok megfogalmazása vonatkozásában. Azt hangsúlyozta, hogy Kínának nincs köze az észak-atlanti térséghez, a NATO-tagországok nem katonai kapcsolatokat tartanak fenn Pekinggel. Mint emlékeztetett, a NATO-csúcs hétfői zárónyilatkozatában a tagállami vezetők aggodalmukat fejezték ki Kína katonai fellépése, valamint technológiai tevékenysége miatt.    

Nem szabad elfogultnak lenni a Kínával való kapcsolatokat illetően, nem szabad hagyni, hogy a kérdés elterelje a szövetségesek figyelmét a NATO-n belüli kihívásokról 

– mondta Macron. 

A belga miniszterelnök a jogállamiság értékeit hangsúlyozta

Alexander De Croo belga miniszterelnök a Kínáról folytatott megbeszélésről azt mondta, a távol-keleti ország világhatalommá válik, mind gazdasági, mind katonai értelemben. Ez azt jelenti, hogy a szövetségnek tisztában kell lennie a prioritásaival Peking vonatkozásában. Világosnak kell lenni a tekintetben, hogy

a NATO értékalapú szervezet, amely az emberi jogok tiszteletben tartását és a demokrácia erejét hangsúlyozza.

Gazdasági oldalon az üzenet szintén világos: a közösség nyitott az üzleti tevékenységre Kínával, de kölcsönösségre tart igény – mondta.    

De Croo azt is hangsúlyozta, hogy szoros együttműködésre van szükség Washingtonnal,

azonban – mint mondta – az elmúlt évek egyértelművé tették azt is, hogy az európaiaknak ki kell bújniuk az Egyesült Államok árnyékából, és meg kell határozniuk a saját prioritásainkat.    

Erdogan csalódott a szövetségei miatt

Recep Tayyip Erdogan török elnök sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: a Törökország és Görögország között régóta fennálló vitás ügyek rendezése érdekében folytatott, csaknem öt éve megszakadt tárgyalások újjáélesztése a „stabilitást és a jólétet” szolgálja a földközi-tengeri régióban.    

A Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett nagy kiterjedésű földgázmezőre vonatkozó jogaik kapcsán kiújult feszültségekkel összefüggésben Erdogan azt mondta: Görögország Ankara „szomszédja és szövetségese, a párbeszéd csatornáinak felélesztése és a kétoldalú kérdések megoldása régiónk stabilitását és jólétét szolgálja”.    

A török elnök tájékoztatóján nehezményezte, hogy a szövetségesek nem támogatják kellőképpen Törökországot a terrorizmus elleni küzdelmében.

Törökország az összes vonatkozó nemzetközi platformon, különösen a NATO-ban a terrorizmus elleni küzdelem élvonalában áll, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet mintegy négyezer harcosát „semlegesítette” a határokon átnyúló műveletekben – hangsúlyozta. Törökország az egyetlen NATO-szövetséges, amely szemtől szemben küzdött és fiait adta a terrorizmus leküzdésének sikeréért – mondta. Sajnálatát fejezte ki, hogy országa nem kapta meg azt a szolidaritást a szövetségeseitől és partnereitől, amelyet várt a terrorizmus elleni harcban – közölte Erdogan.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Pool/Kenzo Tribouillard

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A baj az, hogy az EU-t nem lehet alábecsülni.

A kínai elektronikai termékek és a kínai bérmunka nélkül nem sokáig működne gördülékenyen a német vagy az európai gazdaság. Ezt maguknak köszönhetik, mert Kína sokat profitált a kihelyezett bérmunkából.

De még csak nagy birodalom sem volt, hogy hanyatlásnak induljon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés