Hiller 2018-ban: Az én kezem nem fog aláírni együttműködést a Jobbikkal

2021. június 14. 7:00
Hiába utasította el korábban határozottan a Jobbikkal való együttműködést Hiller István, most már Jakab Péter pártjának támogatását is elfogadja, sőt meg is köszöni. Deák Dániel elemző szerint ez is jelzi, hogy a Jobbik immár a baloldali szavazókat akarja megszólítani. Az MSZP választmányi elnöke megkeresésünkre annyit jelzett: a jelöltállítás lezárultáig nem kommentálja a helyzetet.

Miután a Momentum is beállt mögé, Hiller István lett az első olyan jelölt, akit mind a hat nagyobb ellenzéki párt támogatásáról biztosított Budapest 16. számú választókörzetében. Így egyelőre úgy néz ki, csak egyetlen kihívója lesz az előválasztáson, a Pálinkás József nevével fémjelzett Új Világ Néppárt színeiben induló Vidákovics László. 

A hat párt közül a Jobbik egy hete jelentette be, hogy támogatja az MSZP választmányi elnökét, a Gyurcsány-kormány egykori oktatási miniszterét. Ahogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke Facebook-bejegyzésében fogalmazott: „Hiller István eddig négyszer győzte le a Fideszt – ez pedig önmagáért beszél. A közös cél nem is lehetne egyértelműbb: azokat jelöljük, és azokat támogatjuk, akik képesek felvenni a kesztyűt, képesek helytállni a rezsim ellen vívott harcban.”

Jakab tehát kifejezetten behízelgő modorban dicsérte Hillert, akit felkészültsége, szakmai tudása és egyéni képviselői teljesítménye alapján a legalkalmasabb jelöltnek tart a körzetben.

A MSZP képviselője, az egykori pártelnök saját oldalán köszönte meg a Jobbik támogatását,

ami korábbi nyilatkozatai alapján eddig elképzelhetetlennek tűnt. Hiller ugyanis az elmúlt években számos alkalommal ment neki az általa szélsőjobboldalinak tartott Jobbiknak.

Érdemes visszamenni egészen 2012-ig, amikor másokhoz hasonlóan ő is felháborodott Gyöngyösi Márton botrányos parlamenti felszólalásán, amikor a jelenleg is jobbikos képviselő arról értekezett, hogy listázni kellene a zsidó származású országgyűlési képviselőket. Hiller a kijelentés ellen szervezett tüntetés előtt az ATV Egyenes beszéd című műsorában nácizta le Gyöngyösit, hangsúlyozva, a felszólalóknak egyértelműen és világosan el kell határolódniuk a jobbikos politikus kijelentésétől. Ez meg is történt, mások mellett Rogán Antal, a Fidesz akkori frakcióvezetője is így tett a Kossuth téri demonstráción.

Horn Gyula népe és pártja

A 2014-es választást követő, személyeskedő vitákkal tarkított választmányi ülésen a hvg.hu információi szerint Hiller még a Jobbik térnyerése miatt aggódott, úgy értékelve a választást, hogy „Horn Gyula népe a Jobbikra szavazott, ne legyen illúziónk, azok az emberek támogatták a szélsőjobboldalt, akik pár éve még a mi lakósági fórumainkra jártak”.

Aztán választmányi elnökként 2017 októberében ált ki közös sajtótájékoztatóra az akkor pártelnök, ma már a DK felé tartó Molnár Gyulával, aki úgy fogalmazott: pártja egyeztetni fog az ellenzékiekkel, de „Horn Gyula pártja” nem tárgyal a szélsőjobbal.

Hiller 2016-ban a 24.hu-nak adott nagyinterjújában a kvótanépszavazás kapcsán beszélt lesajnálóan jelenlegi szövetségeséről. A szavazókörökbe küldött pártdelegáltak száma alapján semmi jelét nem látta a Jobbik megerősödésének, míg ugyanis az MSZP a nagyjából tízezer szavazókör közel harmadába küldött delegáltat, a Jobbik csak 170 körzetbe. Arra a felvetésre, hogy a Jobbik néppártosodik, visszakérdezett: „Tényleg? Ezt komolyan gondolja? Elhiszi azt, amit a Jobbik elnöke el akar hitetni? 170 delegált a népszavazáskor? Ez a néppártosodás?” Majd később leszögezi: megy szét a Jobbik bázisa.

Javuló viszonyok. Hiller és a jobbikos Szilágyi György a parlamentben 2019 februárjában (MTI)

Határozott álláspont

De Hillertől a jelenlegi helyzettel összefüggésben 2018 januárjában a Magyar Időknek adott interjújában hangzottak el a legerősebb mondatok. A politikus leszögezte: a szövetségi politikát az MSZP alapszabálya a választmány kompetenciá­jába utalja.

A választmány elnökének engem választottak meg, az aláírásom nélkül most nincsen érvényes szövetségi politika. Az én kezem pedig nem fog aláírni együttműködést a Jobbikkal.”

Mikor az újságíró visszakérdezett, nyomatékosította is ezt az álláspontját: „Megismétlem: nem lesz együttműködési megállapodás a Jobbikkal. Helyi megállapodásokról sem tudok, és nem is tanácsolnám senkinek.” Ez tehát két és fél éve történt.

A Mandiner kereste Hiller Istvánt, hogy megkérdezzük, hogyan értékeli a jobbik támogatását, de a képviselő azt jelezte, csak a jelöltállítás lezárultáig nem kíván nyilatkozni ebben az ügyben. Sajtóinformációk szerint egyébként a szocialisták emblematikus politikusa az esetleges győzelem után ismét minisztere lenn, ehhez pedig jól jöhet egy nyertes egyéni mandátum.

A plakátok mindent elárulnak

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Mandinernek úgy fogalmaz: a meglepőbbnél meglepőbb ellenzéki jelöltállítások között is az egyik legnagyobb vihart kavarta, amikor Jakab Péter és Hiller István közös plakáton jelent meg. Az elemző szerint mindez jól mutatja, hogy

a Jobbik már nem jobboldali párt, a politikai térfél bal oldalán igyekeznek megszólítani a választókat.

Ugyanakkor Jakab Péter közösségi oldalán is komoly felháborodást váltott ki ez a bejelentés, ami nem meglepő, hiszen még mindig sok olyan Jobbik szavazó van, akiknek a fejében olyan kép él saját pártjáról, amely szerint a párt sosem fogna össze a balliberális pártokkal – magyarázza Deák Dániel. A plakátok vizuális látványa azonban már mindenkiben tudatosítja ezt az identitásvesztést és 180 fokos fordulatot, jegyzi meg.

Gyurcsány a Jobbikot is bedarálná

Az elemző szerint szintén látványos a Jobbik és a DK együttműködése, amely az eddig bejelentett jelöltállítások fényében sokkal inkább Gyurcsány Ferencéknek kedvező, mint a Jobbiknak. Ez nem meglepő, hiszen Gyurcsány Ferenc – miután az MSZP szavazóit már elszívta – ezúttal a Jobbikot szeretné teljes mértékben bedarálni. Ugyancsak komoly vesztes a Momentum, könnyen lehet, Fekete-Győr Andráséknak egyetlen egy politikusa sem jut majd be a parlamentbe 2022-ben egyéni mandátummal. Hasonló helyzetben van az LMP és a Párbeszéd is, míg az MSZP a valódi súlyánál jóval nagyobb szerepet kaphat majd az Országgyűlésben a jövő évi választást követően az elemző szerint.

A kiszivárgó információk szerint több körzetben is komoly viták vannak az ellenzéki pártok között, hiszen a jelek szerint nem tudják igazságosan szétosztani egymás között az egyéni körzeteket, nem beszélve a listás helyekről, amelyek szétosztása kapcsán a korábbi információkkal ellentétben még mindig nincsen eldöntött metódus. Ettől függetlenül, ahogy azt a napról napra bejelentett, egyes helyeken a versenyt lányegében zárójelbe tevő visszalépések is mutatják, a legtöbb helyen már megszületett a megegyezés a végső közös indulóról. Ez pedig leginkább a DK igényei szerint alakul.

Korábban Gyurcsány Ferenc arról beszélt, az aktuális közvélemény-kutatási eredmények alapján osztják majd szét a listás helyeket, de ezt több párt nyomására elvetették. Ez érthető, hiszen ezen logika alapján a Párbeszéd, az LMP és az MSZP alig kapna befutó helyeket – hangsúlyozza Deák Dániel. Mindezek fényében szerinte is kijelenthető:

az előválasztás egy tét nélküli kampánytechnikai eszköz,

hiszen a különféle jelöltállításokról már a tárgyalóasztaloknál megállapodtak az ellenzéki politikusok. Ugyanakkor több kérdés még mindig tisztázatlan, ami miatt könnyen elképzelhető sok sértődés. Sőt, akár az is megtörténhet, hogy több ellenzéki politikus végül függetlenként, a hatpárti szivárványkoalícióval szemben méretteti majd meg magát a választáson, vetíti előre Deák Dániel. 

A nyitóképen: Hiller István felszólal a 2022-es költségvetési törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén (Soós Lajos/MTI)

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fizikailag nem is írta alá. Szóban egyeztek meg.
Az adott szó még tudjuk, mennyit ér az ellenzéknél.

És ezek nem 2008-as vagy 2012-es vagy akár 2014-es szövegek... hanem 2018-asok.

Egy a tábor, egy a zászló. Vagy fordítva.

Milyen mókás dolog a politika: Hadházy Ákos a maga, előválasztásokhoz
való hozzáállásával erkölcsi világítótoronyként emelkedik ki a
moslékból.

Igen, ez megint egy olyan dolog, ami rövidtávon (!) jónak tűnik, de hosszútávon hatalmas csapda lehet saját maguknak.
Már egyre inkább kritikus hangok borítják el facebookos kommentmezőt is... törzsközönségről beszélünk... mintha kezdene átütni az a realitás, hogy nem lesz érdemi választási lehetőség.

Te figyu, ilyenre nem hogy a Fidesz... nem hogy a magyar politikatörténet... de kb. Európa politikatörténete nem mutat példát.

Pár év telt el azóta, hogy EGY TELJES ÉVTIZEDEN ÁT AZ VOLT A FELÁLLÁS, HOGY AZ ÚN. JOBBIK EGY OPERETT-NÁCI PÁRT VOLT, AMELYIK A BALLIBET AKARTA SZAVAKBAN ELTAPOSNI, A BALLIB PEDIG SZAKMÁNYBAN NÁCIZTA ŐKET, ÉS A BETILTÁSUKAT KÖVETELTE...

Hogy lefordítsam egy tökéletesen jellemző kobkrétumra: mondjuk Rig Lajos (de a végtelenségig lehetne sorolni a példákat), arról ugatott, hogy "a cigányok a zsidók biológiai fegyvere" (nem, még csak nem is a korai "hőskorban", hanem a parlamenti Jobbik ötödik évében, 2015-ben, azaz alig egyetlen ciklussal ezelőtt) és az SS jelmondata van a testére tetoválva - Gyurcsány és a DK pedig a Jobbik betiltását követelték...
Mára meg nyalifali puszipajtások, egy előválasztáson (!!!) is demonstratíve közösen indulnak, együtt vigyorognak a közös plakáton, és Rig "becsületem a hűség" Lajos szerint "a DK kivívta a hálámat és tiszteletemet!"

Nem, ennek halvány köze sincs ahhoz, hogy a demokratikus spektrumon belül a frissen a rendszerváltás előtt indult Fidesz amolyan centrista-liberálisból kinőtte magát jobbközép néppárttá.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés