Létrejön egy egész Budapestet átszelő buszfolyosó

2021. június 10. 8:35
A főpolgármester kabinetfőnöke azt ajánlja, hogy aki csak teheti, az ne próbáljon autóval közlekedni a belvárosban, vagy vegye igénybe a közösségi közlekedést, menjen kerékpárral.

Június 7-én kezdődik a pesti rakpart átépítése, 16-án a Lánchíd felújítása, és várhatóan július elején a Blaha Lujza tér átalakítása. A BKK buszsávot alakít ki a Hegyalja úton, így a várost kelet-nyugati irányban átszelő buszkorridor jön létre – írja a HVG.

Amint azt korábban megírtuk, Karácsony üzent a dugók miatt panaszkodó fideszeseknek: „Hát szálljon ki a kocsiból, és menjen gyalog”. Három jelentős felújítás indul hamarosan a fővárosban, a Lánchíd felújítása, a pesti rakpart felújítása a Parlament és a Margit-híd között, illetve a Blaha Lujza tér átépítése. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a Lánchíd felújítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „Ez azt jelenti, hogy két fontos, egy észak-dél, illetve egy kelet-nyugat irányú közlekedési folyosón lesznek legalábbis fennakadások.” 

A forgalmi dugókról itt találhat képeket.

Ütemterv

A HVG összegyűjtötte a felújításokkal kapcsolatos legfontosabb időpontokat: 

  • Június 3–6.: A Lánchídnál éjszakénként lezárják a budai rakpartot, ekkor építi a kivitelező az állványzatot a hídfőnél.
  • Június 7–8.: Felállítják a Lánchíd pesti oldali toronydaruját.
  • Június 7.: Kezdődik a rakparti felújítás. Mivel a rakpartot a hétvégére a gépjárművek elől menetrendszerűen lezárják, itt utoljára június 4-én pénteken lesz gépjárműforgalom.
  • Június 16.: Lezárják a Lánchidat a forgalom elől. A munka ezután látványos lesz, a kivitelező felállítja a hídszerkezeten a bakdarut, majd elkezdi a pályalemez bontását és újjáépítését.
  • Június 19.: A Hegyalja úton végig buszsávot jelölnek ki (jelenleg csak egyes szakaszokon van).

Buszkorridor

A Hegyalja úti buszsáv kialakítás azt jelenti, hogy egy összefüggő buszkorridort hoznak létre a budai BAH-csomóponttól a Hegyalja úton, az Erzsébet hídon, a Rákóczi úton és a Thököly úton keresztül Zuglóig. Balogh Samu emlékeztetett rá, hogy a felújításokkal érintett utak már jelenleg is túlterheltek, hiszen ahogy minden történelmi belvárosban, az útkapacitásokat nem a mai (gépjármű)forgalomra tervezték. 

„A felújítások miatt elkerülhetetlen, hogy a belvárosi autós közlekedés tovább romoljon, a főváros ezért javítani akarja a közösségi közlekedési lehetőségeket” – mondta Balogh.

A főpolgármester kabinetfőnöke azt ajánlotta, hogy aki csak teheti, az ne próbáljon autóval közlekedni a belvárosban, kerülje el a területet, vagy pedig vegye igénybe a közösségi közlekedést, menjen kerékpárral, esetleg a megújult Bubival. „Ami a kelet-nyugat-irányú buszkorridort illeti, a BKK 110E néven gyorsjáratot indít, ez 10 percenként fog járni” – tette hozzá.

Az intézkedéseket tekintve a HVG megjegyzi: nem olyan felújításokról van szó, amiknek nyáron a végére érne a főváros, vagyis az általuk okozott közlekedési változások is tartósak lesznek. A rakparti munkák év végéig tartanak, azonban a Blaha és a Lánchíd felújítása várhatóan 2022 végéig.

 

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés