Az oroszok tiltakoznak az ukrán EB-mezre felkerült Krím-félsziget miatt

2021. június 9. 14:15
Hivatalos panaszt nyújtott be az Orosz Labdarúgó-szövetség (RFU) az Európai Labdarúgó-szövetségnél (UEFA) az ukrán válogatott meze miatt.

Diplomáciai bonyodalmat okoz az ukrán válogatott EB-meze. miután az oroszok hivatalos panaszt nyújtottak be az UEFA-nál, amiért a mezen Ukrajna térképe tartalmazza a Krím-félszigetet, valamint a szakadár oroszbarát köztársaságokat is. Az oroszok szerint „az ukrán válogatott mezei politikai motívumokat is tartalmaznak, amit az UEFA szabályzatai nem engednek.”

 

 

Az oroszok bírálják az ukrán válogatott szlogenjét is, ami az oroszok szerint az ukrajnai nácikhoz vezethető vissza. A „Dicsőséget Ukrajának, dicsőséget a hősöknek!” mottót legelőször az 1917-21 közötti ukrán függetlenségi háborúban, majd a második világháború alatt is használtak, de a 2014-es majdani forradalom alatt is ezt skandálták a tüntetők. A mondat 2018-tól az ukrán hadsereg és rendőrség hivatalos szlogenje lett és ekkor került fel az ukrán válogatott mezeire is.

Az Európa Bajnokság június 11-i elindulása előtt három nappal ezért hivatalos panaszt nyújtottak be az oroszok, amiben arra kérik az UEFA-t, hogy vizsgálja ki az ügyet és ne engedélyezze a mezek használatát ezekkel a szimbólumokkal.

Az UEFA a BBC-nek eljuttatott közleményében azt írta, hogy „a mezt elfogadták, méghozzá a vonatkozó felszerelési előírásoknak megfelelően”.

 

Fotó: Ukrán válogatott, Twitter

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés