A kövérezéstől a hiányzó nyelvvizsgán át a Fudan Egyetemig – Karácsony előválasztási küzdelmei

2021. június 10.
Egyesek szerint vesszőfutás Karácsony Gergely miniszterelnökjelölt-jelölti kampánya, ám akad elemző, aki aktív korteskedést lát. Helyzetkép a Párbeszéd társelnökének eddigi teljesítményéről.

Baranya Róbert és Kacsoh Dániel írása a Mandiner hetilapban.

Félresikerült The Economist-interjú, Orbán Viktor lekövérezése, tisztázatlan angolnyelv-tudás és PhD-fokozat, hiányzó szakdolgozat, kommunikációs hadüzenet Kínának, illetve a Fudan Egyetemnek – nagyjából így foglalható össze Karácsony Gergely miniszterelnökjelölt-aspiráns eddigi kampánya. Bár a főpolgármester jelen állás szerint egyelőre a közös kormányfőjelöltségre hajt, a meccs többek szerint már eldőlt (erről még később), így a mostani teljesítménye az éles választási kampányba is beszámíthat.

Ahogy arról a Mandiner internetes felületén már beszámoltunk: könnyen lehet, hogy a hatpárti összefogás tagjai még változtatnak az előválasztásra rögzített szabályokon a következő időszakban. Úgy tudjuk, a lényeg az, hogy ha már némi hezitálás után elvállalta a megméretést, a közös kormányfőjelölt végül mindenképp Karácsony legyen.

Önkéntes visszalépők, taktikus pártok
Amennyiben a papírforma érvényesül az októberben záruló előválasztáson, és a második fordulóba Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely jut be, úgy minden érintett, köztük Gyurcsány Ferenc politikai érdekének megfelelő húzás lehet a gáláns visszalépés a Párbeszéd társelnöke javára. A híveknek szánt magyarázatnak pedig megteszi az egység demonstrálásának igénye, ráadásul úgy, hogy akkor alighanem épp túl lesz az ellenzék a kisebb-nagyobb nyilvános csörtéktől sem mentes procedúrán. Fogalmazzunk úgy: lesznek sebek.

Visszatérve Karácsony eddigi teljesítményére, bár a felmérések zöme a május 15-ei, teátrálisnak szánt, végül technikai problémákkal terhelt nyírtassi Facebook-akció óta az élvonalba helyezi a listavezetésre utolsóként bejelentkező politikust, a két említett kihívó sem áll rosszul, ami szükségessé teheti a fenti forgatókönyv megvalósítását. Azt ugyanis az ellenzéki „füstös szobákban” is jól tudják, hogy Dobrev vagy Jakab kormányfőjelöltségével kisebb az esélye a győzelemre a Gyurcsány által dominált összefogás pártjainak.

Karácsony Gergely főpolgármester, Cshö Kjuszik dél-koreai nagykövet és Szijjártó Péter külügyminiszter a Hableány-tragédia első évfordulóján tartott megemlékezésen 2020-ban. A nagykövet angolul elhangzó mondatait  a tárcavezető volt kénytelen lefordítani a főpolgármesternek. <br> Fotó: MTI / Kovács Attila

Azért addig is belefér némi baráti „kekeckedés”: a Momentum részéről Orosz Anna egy tévéműsorban nevezte huszonegyedik századi képességnek az angoltudást, Dobrev Klára pedig egy videóban mutatta meg, hogyan beszél újságíróknak folyékonyan angolul.

Az egész egyébként onnan indult, hogy Karácsony a The Economistnak adott nyilatkozatában azt találta mondani, hogy „Orbán alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok”. A főpolgármester hamar bocsánatot kért, majd kiderült, az interjút tolmács segítségével adta, vagyis a miniszterelnökkel – és riválisaival – ellentétben hagy kívánnivalót maga után a nyelvtudása.

Ennek nyomán arra is fény derült, hogy még államilag elismert nyelvvizsgája sincsen, és arra is, hogy számos önéletrajzában tévesen szerepelt a PhD fokozat. Majd kérdőjelek merültek fel az eltűnt szakdolgozattal kapcsolatban is. A legújabb fejlemény pedig az, hogy a Magyar Nemzet megírta: Karácsony nem tölthetett volna be tanársegédi pozíciót 2004 és 2008 között a Budapesti Corvinus Egyetemen, mert nem felelt meg az intézmény szabályában leírt feltételeknek. Ezek egyike ugyanis „legalább egy nyelv C típusú nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű állami oklevéllel bizonyított ismerete”.

Nem csoda, hogy a hetekig közéleti beszéd­témát jelentő, magyarázkodásra kényszerítő, kínos epizódokról Karácsony szerette volna elterelni a figyelmet – ennek eszközéül szánta alighanem a kormányfőjelölti bejelentést, a 99 Mozgalom meghirdetését, továbbá azt, hogy Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesterrel és tanácsadójával, az előválasztáson szintén induló, volt Mérce-főszerkesztő Jámbor Andrással az oldalán szügyig beleállt a Fudan Egyetem kampuszépítése elleni tiltakozásba.

A városi ellenzéki szavazóknak nyilván tetszik ez az alapvetően ideológiai alapon álló harciasság, ám ha kormányra kerülne az ellenzék, a világ egyik legnagyobb gazdasági hatalmának számító Kínával alighanem kissé nehézkesen indulnának a diplomáciai tárgyalásai. Vélhetőleg ezt sejthette meg a DK is, amikor nem állt be a Karácsonyék által bejelentett, balos elemzők által is kritika alá vett „négynemes” népszavazási kezdeményezés mögé.

Imázsjavítás vagy vesszőfutás?
A 99 Mozgalom sem aratott egyébként osztatlan sikert az ellenzéki térfélen, a riválisok jól tudják, hogy az alapvetően liberális személyiségeket felvonultató kezdeményezéssel saját szervezeti hátterének súlyos hiányosságait pótolná, egyúttal a többi pártot kívánja megkerülni a jelölt. Erre utalt egy interjúban Márki-Zay Péter, a szintén kormányfőjelöltségre pályázó hódmezővásárhelyi polgármester, amikor arról beszélt, a mozgalom azt a célt szolgálja, hogy Karácsony a párbeszédes, illetve MSZP-s hátterét nemzetegyesítő, centrista vonallal bővítse. Karácsonynak a személyes adottságait, az egyesek szemében meglévő hiányosságait, gyengeségeit kellett kampányszempontból, ha úgy tetszik, kompenzálnia, ami „okos lépés volt” – ismerte el Márki-Zay.

A 99 Mozgalom nem aratott osztatlan sikert az ellenzéki térfélen”

A taktikus és céltudatos politikus képét próbálta egyébként megrajzolni a Telex mintegy félórás videója is, amelyben jelenlegi és egykori szövetségeseket faggattak Karácsonyról. Kiderült: bár volt a Gyurcsány-kormány tanácsadója, a 2010 előtti világ meghaladására szegődő LMP vezéralakja, a Bajnai Gordon hívására pártját elhagyó opportunista, az Együtt-tel összeálló, majd végül a szocialisták választási listájának élére kerülő politikus, végül a városházát Gyurcsány bizalmasaival feltöltő főpolgármester, igazából senki nem tud haragudni rá. A videó üzenete mégis leginkább az, hogy Karácsony messze van a tutyimutyiságtól, a döntés- és cselekvőképtelenség csak látszat, valójában a főpolgármester egyfajta stratéga.

Az általunk megkérdezett elemzők egyetértenek abban, hogy Karácsony Gergelynek az eredetileg tervezettnél korábban kellett belépnie az előválasztási versenybe. Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint ez nem vált hasznára, sőt kedvezőbb helyzet lett volna számára, ha főpolgármester­ként tud konfrontálódni a kormánnyal és a miniszter­elnökkel, nem pedig egy verseny résztvevőjeként. Kiszelly Zoltán és Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója is kitér az antrénak nevezhető, ám visszafelé elsülő The Economist-interjúra, amelyben Karácsony Gergely sértő megjegyzést tett a miniszterelnökre, az interjúnak pedig így ez lett a legidézettebb mondata.

Az azóta eltelt heteket mindkét elemző vesszőfutásként értékeli Karácsony szempontjából, hiszen gyakorlatilag semmi nem alakult úgy, ahogy azt a politikus eredetileg tervezte. Folyamatosan magyarázkodásra kényszerül és önellentmondásba keveredik az angolnyelv-tudása, a doktorija vagy legújabban a szakdolgozata miatt. Ahogy Boros fogalmazott, Karácsony ki nem kényszerített hibákat követett el, és szerinte a magyarázkodáson kívül nem is nagyon várhatunk mást tőle a kampány további részében.

Ráadásul még nem is szembesítették múltjának többi elemével, így például azzal, hogyan „verte szét” az LMP-t, amely többek között épp Gyurcsánnyal szemben határozta meg magát – hívja fel a figyelmet Boros Bánk Levente. „Karácsony sodródik. Ugyanaz látszik a kampányán, mint a városvezetésén” – fogalmaz Kiszelly, szappanoperához hasonlítva a helyzetet, amelynek következő epizódjában most a szakdolgozat van terítéken. Úgy látja, Karácsony Gergelynél is tetten érhető az a balliberális politikusokra jellemző vonás, hogy csak addig magabiztosak, amíg baráti, támogató közegben kell mozogni és megszólalni.

Karácsony sodródik. Ugyanaz látszik a kampányán, mint a városvezetésén” (Kiszelly Zoltán)

Boros Bánk Levente emlékeztet arra is, hogy a főpolgármester sok mindent mondott már, ami végül nem úgy lett, legutóbb azt, hogy nem akar miniszterelnök-jelölt lenni. Felidézhetjük, ahogy kiugrott a parlamenti képviselőségből, és polgármester lett, majd otthagyta Zuglót, hogy főpolgármester legyen, most pedig ezt a pozíciót is sutba vágná a kormányfőségért. Valójában még semmit nem fejezett be, a pozícióit dolgavégezetlenül hagyta ott – jelenti ki Boros Bánk Levente.

Fotó: Trenka Attila

Rossz operatív vezető
Karácsony Gergely munkásságával összefüggésben Nagy Attila Tibor politikai elemző azt emeli ki, hogy az ellenzéki politikus eddig rossz operatív vezetőnek bizonyult. Emlékeztet: zuglói polgármestersége végén a jegyző a pénzügyi bizottság ülésén jelentette ki, csoda, hogy nem ment csődbe a kerület. Ebben egy polgármester felelőssége megkerülhetetlen – emeli ki az elemző, hozzátéve: a képességek hiánya főpolgármesterként is látszik Karácsonyon. Kifejti, vitathatatlanul jelentős kormányzati elvonások érték a fővárost, ám nem lehet állandóan erre hivatkozni, egy önkormányzati vezetőnek kötelessége, hogy pluszpénzek után keresgéljen, vagy olyan munkatársakat vegyen fel, akik értenek ehhez.

Ezzel együtt Nagy Attila Tibor erős túlzásnak tartja, hogy az előző néhány hét vesszőfutás lett volna Karácsony Gergely számára. Okfejtése szerint az említett ügyekkel csak a jobboldali sajtó foglalkozik, bár azt meglepőnek tartja, hogy a főpolgármester nemrég egy videóban gyakorlatilag felmelegítette az angolnyelv-tudás témáját. Ismeretes: a Facebookon közzétett, kifejezetten rövid felvételen Karácsony arról értekezik angolul, hogy „demokráciánk megerősítéséhez be kell vonni a fiatalokat is, és ezt most kell elkezdeni”, ezért Lengyelországba utazik, egy nyári egyetemre, ahová meghívták. Mindez azonban aligha cáfolja a korábban általa is elismert hiányosságokat.

A természetes kopás veszélyes a főpolgármesterre nézve, még sok van hátra a választásig”(Boros Bánk Levente)

Nagy szerint az Orbán-ellenes szavazókat nem fogja megingatni, hogy mi a helyzet például a főpolgármester doktorijával. Az elemző úgy látja, Karácsony egyáltalán nem védekezik, hanem kifejezetten aktívan kampányol, legutóbb például az utcaneves akciójával.

Boros Bánk Levente is úgy véli, ezek az ügyek nem tántorítják el a balliberális oldalt, Karácsony Gergelyt már beárazták a szavazók, így választották meg tavaly főpolgármesternek is. A természetes kopás viszont veszélyes rá nézve, hiszen még sok van hátra a választásig, fontos kérdés, hogy bírni fogja-e a nyomást. A baloldalon az előválasztás szempontjából ezek a botrányok csak akkor volnának érdekesek, ha nem lennének előre leosztva a lapok – mondja a Médianéző igazgatója. Hozzáteszi: az egyéni körzetekben zajló visszalépések is jelzik, hogy nincs érdemi vetélkedés, ám az ellenzék által megírt színdarabot el kell játszani, mindenkinek a betanult szövegével, „nem lehet azt mondani a közönségnek, hogy elmarad az előadás”.

Azoknak, akik mindenáron kormányváltást akarnak, szinte mindegy, ki lesz az ellenzéki listavezető” (Nagy Attila Tibor)

Ha nem is élesen, de megoszlanak a vélemények arról, miként befolyásolja Karácsony Gergely esélyeit a Gyurcsány Ferenccel régre visszanyúló kapcsolata, illetve hogy a volt miniszterelnök előretolt emberének tekintik őt. Boros Bánk Levente úgy fogalmaz, hogy a DK elnöke mindenképpen tehertétel, és Kiszelly Zoltán szerint sem lehet megkerülni a Gyurcsány-kérdést. Ám az ellenzéki oldalon ez sem számít sokat, Nagy Attila Tibor szerint hiába várja azt a Fidesz, hogy emiatt sok szavazó elfordul a főpolgármestertől. Karácsony Gergely karakterét tekintve mindhárom elemzőt Medgyessy Péterre emlékezteti. Ez a hasonlóság előnyt jelent neki az előválasztási versenyben, s az ellenzéki oldalon úgy gondolják, amennyiben valóban ő lesz Orbán Viktor kihívója, a bizonytalan szavazók megszólításához is ő a legmegfelelőbb ember.

Nagy Attila Tibor szerint azoknak, akik mindenáron le akarják váltani a kormányt, szinte mindegy, ki lesz az ellenzéki listavezető. Kiszelly Zoltán ezzel együtt hangsúlyozza: nem is a miniszterelnök-jelölti pozíció lesz a legfontosabb, hanem Gyurcsány Ferencék manőverei. A DK ugyanis meghatározó szerepre utazik, kifejezetten az a célja, hogy a lehető legtöbb mandátumot szerezze meg, és egyértelmű vezető szereplővé lépjen elő.

Röviden megjegyzem

A magyar felnőtt-társadalom 42 százaléka szerint a baloldali előválasztás végeredményét már előre ki lehetne hirdetni, és csupán a válaszadók 30 százaléka mondta azt, hogy valós versenyről van szó – szerepel az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásában. A felmérés szerint Karácsony Gergelyt a magyarok kétharmada nem szeretné miniszterelnöki pozícióban látni.

Nem csak a The Economist fordított kiemelt figyelmet a Párbeszéd társelnökére. Főpolgármesterként rendkívül népszerű, az ország legtekintélyesebb ellenzéki politikusa – így írt Karácsonyról a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A Kurier véleménycikke szerint is a főpolgármester lesz Orbán Viktor kihívója 2022-ben, legalábbis neki a legjobbak az esélyei, a The Washington Post Liberal mayor wants to run against Hungarian prime minister (liberális főpolgármester mérkőzne meg a magyar miniszterelnökkel) című cikkében fejtegette ugyanezt. A Bloomberg szintén azt sugallja, hogy Orbán kihívója egyértelműen Karácsony lesz.

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A BKV 9,5 milliárd forinttal fizetne többet az eredeti árhoz képest a Swietelsky Vasúttechnikának a metróvonal felújításáért, csakhogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium vizsgálata most kimondta, hogy ennek a harmada megalapozatlan – számolt be a fejleményről a Világgazdaság. Ezzel veszélybe kerülhet a rekonstrukció befejezése. Amennyiben ugyanis a főváros nem tudja kezelni a kialakult helyzetet, a lap szerint a teljes 220 milliárdos M3-projekt bedőlhet.

Nyitókép: MTI / Mónus Márton 

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Karácsony ezt rendesen megkapta:

Két zalai kistelepülés vezetője tette helyre a fővárosi szivárványkoalíciót
Levél a kínai nagykövetnek
BK
2021. június 12. szombat. 2:27
Frissítve: 2021. június 12. 5:28

„Megdöbbenéssel szemléljük a Budapesten elfajult és eltorzult indulatokat. Az ellenzék kampánya odáig fajult, hogy józan ész és megfontoltság hiányában olyan nemzetközi kapcsolatokat és gazdasági érdekeltségeket képesek felrúgni, amely nemhogy a kis Magyarországnak jelenthet katasztrófát, hanem még az Amerikai Egyesült Államokat is gondolkodóba ejtené” – írta a Zalatáj Kiadónak megküldött, a kínai nagykövetnek címzett levelében két zalai kistelepülés polgármestere.

Deák István, Pethőhenye és Gyerkó Gábor, Egervár önkormányzatának vezetője a Budapestre tervezett kínai egyetem, illetve a kínai vakcinák elleni támadások kapcsán kifejtették: „Hazánk józan és békés többsége az önök barátja, mint ahogy minden olyan nemzetnek, amelyek tiszteletben tartják más népek méltóságát, függetlenségét. Ha Budapest vezetését a hatalom megszerzése érdekében arra tudják hergelni, hogy bármilyen ürügy kapcsán baráti, üzleti kapcsolatokat tegyenek tönkre bármilyen szomszédos vagy világhatalommal, úgy azok nem a hazát képviselik, mint ahogy azok az aljas emberek sem, akik kifutnak Brüsszelbe, és mint az árulkodó óvodások, az országot áztatják”.

Hozzáteszik: „Nézzék el a történelmi analfabéták gyűlölet- és hecckampányát. Önöket és a magyar népet is mindig a tudása tartotta életben. Az egyetemes fejlődéshez az önök tudósai is hasonlóan, mint e kis Magyarország tudósai, sokat adtak a világnak. Ez a valóságos tény, és nem szabad politikai játszmák által két nép barátságát lerombolni.”

Ugyanaz lehet a fotsa, mint Marky Zaynak? Mindkettőről olyan sötét kép készült.

Kína vezető technológiai hatalom, a kínai fejlesztésű elektronikai, híradástechnikai termékek nélkül a nyugati világ már nem tudna meglenni. És lássuk be, a kínai bérmunka nélkül sem. Az EU is kötött kereskedelmi szerződést Kínával, amit szemben a racionalitással, párt alapon, idegen politikai érdekek mentén a gazdasági téren minden felelősség nélküli EP próbál blokkolni.

A Fudan olyan kutatás-fejlesztést hozhat ide, amiből profitálhatunk. Nem Mao Ce Tung tanait fogják itt oktatni. mint ahogyan a CEU sem technológiai kutatás-fejlesztéssel foglalkozik. A világ vezető nyugati egyetemei közül melyik létesítene campust nálunk a saját pénzén?

Kínát nem lehet zárójelbe tenni, Kína sok területen nélkülözhetetlenné tette magát. Az EU pedig ideológiai alapon próbál gazdasági és technológiai fölény ellen harcolni.

Nem gondolnám, hogy a Diákváros és a Fudan kizárná egymást, még akkor sem, ha a Karácsony-Baranyi vegyespáros jobb híján most ebbe kapaszkodik. Ráadásul senki nem mondta, hogy hogy a Fudan elfoglalná a Diákváros helyét.

"Ennyi ajándékpénzért elég sok egyetem nyitna kampuszt, a Karolinskától a bécsi egyetemig."

Az ellenzék, már csak viccből is, beszerezhetett volna egy ilyen szándékot, ajánlatot. Azzal nagyobb ellenérvet szolgáltathatott volna, mint a nevetséges utca átnevezésekkel. Ráadásul konstruktívabb lett volna. De vagy nem jutott eszükbe, vagy nyugati barátaikat nem érdekelné egy ilyen kapcsolat. Még akkor sem, ha ők kerülnének kormányra.

Megnecettettél:-)))
A stílusodon látszik, hogy jó a levél:-))))
Külön jó és hatásos értelmezése a levélnek, hogy a netnélküli, tájékozatlan vidékiek oktatják Gergőt:-))))

Na nézzük sorban:

A nyugdj kassza valóban lenyúlás volt, az állami nyugdíjalapból lenyúltak egy részt úgy, hogy a nyugdíjfizetési kötelezettségből semmit nem vállaltak át. Ezt a hiányt a költségvetésből kellett pótolni, ezért a lenyúlt pénz visszakerült eredeti helyére.

A rendszerváltozáskor, amikor a gazdaság kiárusítása egymillió munkahely elvesztésével járt, sokan vásároltak maguknak rokkantnyugdíjat. A helyükbe képzelve érthető volt, de azért itt rendet kellett tenni.

Kilakoltatások mindenütt vannak, az emberek rossz döntéseit az állam nem semlegesítheti.

A hazai milliárdosok pártszimpátiáját nem biztos, hogy teljes mértékben ismered, aki nem megy szembe Simicska módjára a kormánnyal, az még nem biztos, hogy politikailag egyetért velük.

A nyugdíjak soha nem követték a válságok által okozott áremelkedéseket.

Az adókedvezmények alapján nyújtott segítség egybevág azzal a 2002-2010 közötti leginkább Simor András által kimondott érveléssel, hogy nincs ingyenebéd. A közmunka úgyszintén ezt fejezi ki. Az igénybe vehető adókedvezmény mértéke valóban függ a jövedelem mértékétől. A jövedelem mértéke viszont függ attól, ki, milyen eladható tudással, képességgel rendelkezik. És ez az egyéntől függ.

Aki elvesztette az állását, azt valamilyen módon segíteni kell, de nem úgy, hogy juttatásokkal megkíméljük az álláskeresés fáradalmaitól, vagy egyáltalán az álláskereséstől.

Azt azért elismerheted, hogy hiánypótló:-)))
Az ellenzék közös levele azóta sem készült el, pedig a kínaiak várják:-))))

A gazdaság és politika a világon mindenütt kapcsolatban áll egymással. Nálunk azért megy a habverés, mert 2010 óta csökken a gazdaságban a kivásárlások, a külföldi befolyás szerzés, és az így kinyerhető haszon lehetősége. Csökken a nyugaton elköltött EU pénzek mennyisége, amivel lényegében előfinanszírozták a külföldi cégek felé irányuló megrendeléseket. Hiszen az EU-ból érkező szerződéses pénzek nem jótékonysági alapon, hanem jól kiszámított haszon miatt érkeznek.

Miért lenne érdeke a nyugatnak, hogy a később felvett keleti országok az ő pénzükön felfejlődjenek?

pl. ma mondta:
„Jóvátételt adunk az elmúlt évtized bűneiért és káraiért” – mondta Karácsony,

Kire gondolhat a beszélő? Kik a kárvallottak szerinte? Csak nem magukra gondol első sorban????

A hetek június 11-i számában olvasható egy érdekes elemzés a témához kapcsolódóan. Csak szólok, nem tartozom a közösséghez, de minden értelmes publikációt elolvasok, balról és jobbról is, mindkét oldalon sok figyelmet érdemlő gondolkodó található.

Befektetési, kereskedelmi, gazdasági szempontból Magyarország kilencven százalékban a nyugati világhoz kötődik. A rivális nagyhatalmak közé szorult kis államok reálpolitikájának részét képezi az ellen oldali partnerek irányában való nyitás is.

Pekingnek nem fontos a Fudan, gazdaságilag nem vagyunk a kínaiak érdeklődése fókuszában. Viszont a kínai "go global" jegyében folyik a kínai campusok kiépítése is, amik eredményesen működnek például Tokióban és Seattle-ben .

A kínai tudomány és felsőoktatás erőteljesen globalizált. A kínai elit egyetemek abszolút a világ élvonalában vannak. Ha egy ilyen egyetem campust nyit egy országban, az magát az országot is felemeli, és segít integrálódnia a tudományos élet nemzetközi véráramába. A kínai egyeteme nem folytatnak ideológiai képzést. A Fudan mellett két CEU-s professzor is kiállt. /Ezt hogyan emészti meg több balliberális kommentelő?/

Kína ugyanolyan feltételekkel ad hitelt, mint a nyugat. Ahhoz, hogy kínai cégeket hozzunk a gazdaságba, ahhoz megfelelő gazdasági környezet, tudás, technológia, munkaerő szükséges.

Kína gazdasági téren rövid időn belül megelőzi Amerikát, a Biden adminisztráció ezért blokkol minden, szövetségi rendszerén belüli, Kína irányában történő nyitást. A kis országok az amerikai globális érdekeknek alárendelten mozoghatnak. Az amerikaiak most elkaszáltak egy kínai projektet saját befolyási területükön. Az amerikai titkosszolgálatok jelezték, hogy minden titkos magyar tárgyalásba belelátnak, az érintett szinteken ott vannak a kiszivárogtatást végző ellenzéki személyek.

Ennyi. S ennek tükrében nem meglepő az ellenzéki politikusok heves Kína-ellenessége. A Fudan óriási konkurenciát jelenthet a hazai felsőoktatás számára. Amelyben Karácsony nyelvtudás nélkül taníthatott. Hát ezért fél Karácsony is, a tudástól, a versenytől.

Te miért tartod magad annyira mások felettinek? Mire vagy büszke?

Ösztöndíj, pályázat:-)))......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés