Titkos cseteik alapján tartóztattak le egyszerre 800 bűnözőt világszerte

2021. június 8. 13:11
Több mint 800 embert őrizetbe vettek egy nagyszabású összehangolt nemzetközi rendőrségi művelet során – jelentette be az Europol, az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete keddi sajtótájékoztatóján.

A több mint száz országra kiterjedő akcióban a hatóságokat az vezette sikerre, hogy egy feltört üzenetküldő alkalmazás révén követni tudták a bűnözők kommunikációját drogcsempészettel, pénzmosással és egyéb tervbe vett akcióikkal kapcsolatosan.    

A művelet az egész világot behálózta

Az Europol, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), valamint a svéd és a holland rendőrség tisztségviselői tájékoztattak a globális művelet európai részéről, amiből kiderült: Svédországban 70, Hollandiában pedig 49 embert fogtak el. Berlini bejelentés szerint több mint 70 gyanúsítottat fogtak el Németországban. Az akcióban részt vettek még Ausztrália, Ausztria, Észtország, Litvánia, Norvégia, Új-Zéland, Nagy-Britannia, Németország és az Egyesült Államok hatóságai. Több mint 48 millió dollár (13,6 milliárd forint) értékű készpénzt és kriptovalutát, ékszereket, fegyvereket és több tonna kábítószert foglaltak le a műveletben.    

Jean-Philippe Lecouffe, az Europol igazgatója szerint a „Trójai Pajzs” kódnevű akció volt az eddigi egyik legnagyobb és legpontosabban kidolgozott művelet,

amelyben szembe tudtak szállni a titkosított kommunikációs hálózatokat használó bűnbandákkal. Az amerikai és az ausztrál hatóságok 2019-ben hozták létre az ANOM nevű üzenetküldő szolgáltatást nyújtó vállalatot. Idővel több mint 300 bűnbanda kezdte el használni a hatóságok által elterjesztett kódolt telefonokon az ANOM alkalmazását, amelynek a titkosítását a rendőrök feltörték, hogy hozzáférjenek a bűnözők tevékenyégeikre vonatkozó adatokhoz. Összesen mintegy 37 millió üzenet került a nyomozók birtokába, az adatok áttekintése másfél évet vett igénybe. Néhány órával az Europol tájékoztatója előtt az ausztrál és az új-zélandi rendőrség már hírt adott a globális műveletről, amelynek keretében a két országban több mint 250 embert tartóztattak le.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Wallace Woon

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés