Élete végéig börtönben marad Ratko Mladic

2021. június 8. 16:43
A volt boszniai szerb tábornok a hágai bíróság szerint felelős népirtásért és más bűnökért is.

Az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) keddi döntésében elvetette a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladic fellebbezését, és megerősítette a „Balkán mészárosának” is nevezett volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet. A Guardian felidézi: Mladic 2017-ben fellebbezett az elsőfokú, életfogytiglani börtönről szóló elsőfokú ítélete ellen, ezt bírálták most el a hollandiai Hágában. 

Mladic a második világháború utáni Európa legsúlyosabb, civilek elleni gyilkosságsorozatának, a srebrenicai népirtás felelőse. Mladicnak tíz vádpontban kell öt bíró előtt felelnie, ezek között van például kivégzés, terrorizmus, túszejtés, civilek elleni jogosulatlan támadások. A népirtás mint vádpont eddig nem volt a listán, de a másodfokú ülés ezt is megtárgyalja Serge Brammertz ENSZ-ügyész indítványára.

Mladic 1992-96 között volt a boszniai szerb hadsereg vezérkari főnöke, majd bujkálni kényszerült háborús bűnössége gyanúja miatt. 2011-ben fogták el végül.

Nyitókép: Peter Dejong / POOL / AFP

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés