Árverezik Invader ikonikus Rubik-kockáit

2021. június 7. 19:13
A dalai láma Rubik-kockákból kirakott képmásával jelentkezik újra az aukciós piacon az Invader néven ismert francia utcaművész, akinek két műve 500 ezer eurót megközelítő rekordáron kelt el tavalyi árveréseken.

A tibeti vallási vezető képét még 2008-ban rakta ki 225 bűvös kockából a párizsi utca- és mozaikművész úgymond a buddhista spiritualizmus előtti tisztelgésként. A művet július 5-én árverezi el a legjelentősebb francia aukciósház, az Artcurial, amelynek becsüsei 300 és 400 ezer euró közti leütési árral számolnak.    

Az ikonikus bűvös kockákból kirakott Mona Lisa 2020 februárjában a várakozásokat többszörösen meghaladó áron, 480 200 euróért kelt el,

de rekordjét még ugyanazon év decemberében megdöntötte Invader egy másik műve, a Rubik Space, amelyért 492 600 eurót (jelenlegi árfolyamon 170 millió forintot) fizetett a győztes licitáló. A Mona Lisa leütési árát előzetesen mindössze 150 ezer euróra becsülték.

Invader, polgári nevén Franck Slama 2004-ben állította először a Rubik-kockát az általa rubikubizmusnak nevezett művészete középpontjába.

A Mona Lisa volt az első darabja annak a sorozatnak, amely a művészettörténet legnagyszerűbb festményeit – Édouard Manet Reggeli a szabadban című képétől Gustave Courbet A világ eredete című művéig – idézi meg a bűvös kockákból. A francia utcaművész 33 ország 65 városának utcáit hódította meg alkotásaival. Legnagyobb méretű utcai installációját tavalyelőtt állította fel a párizsi Pompidou Központ közelében. Már több önálló kiállítást szenteltek munkásságának.

(MTI)

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés