A CDU kapta a legtöbb szavazatot Szász-Anhaltban az első eredménybecslések szerint

2021. június 6. 18:52
A párt támogatottsága nagyot emelkedett a 2016-os választáson elért 29,8 százalékhoz képest.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot a németországi Szász-Anhalt tartományban vasárnap tartott törvényhozási (Landtag-) választáson az urnazárás után közölt első eredménybecslések szerint.

A CDU a közvélemény-kutatásokban jelzett  25-30 százaléknál sokkal jobban teljesített, az ARD országos közszolgálati televízió megbízásából készített első eredménybecslés szerint a szavazatok 36 százalékát gyűjtötte össze. A másik országos köztelevízió, a ZDF megbízásából készített becslés szerint 35 százalékos eredményre számíthat.

A CDU így nemcsak a felmérésekre cáfolt rá, hanem jelentősen erősödött az előző, 2016-os választáson elért 29,8 százalékhoz képest.

A közvélemény-kutatások alapján lehetségesnek tűnt, hogy nem a CDU, hanem az Alternatíva Németországnak (AfD) kapja a legtöbb szavazatot. Azonban a jobbközép CDU-tól jobbra álló ellenzéki párt valószínűleg a 2016-os 24,3 százalékot is alig érte el, az ARD becslése szerint 23,5 százalékos, a ZDF szerint 22,5 százalékos eredményre számíthat.

Továbbra is második az Alternative für Deutschland (AfD)

Ugyanakkor az AfD meggyengülve is a második számú politikai erő marad az ország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő Szász-Anhaltban. Reiner Haseloff miniszterelnök, a CDU listavezetője az urnazárás utáni első nyilatkozatában kiemelte: hálás Szász-Anhalt polgárainak, hogy egyértelműen elhatárolódtak a politikai tér jobboldalának szélétől. Mint mondta, a választási eredmény „jelzésértékű” a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásokat tekintve.

A 2011 óta hivatalban lévő és 2016 óta a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) és a Zöldekkel kormányzó CDU-s politikus az ARD-nek nyilatkozva arról is szólt, hogy

az új kormány megalakítása nem lesz könnyű, de valamennyi „demokratikus” párttal kész tárgyalni.

Korábbi nyilatkozatai alapján ez azt jelenti, hogy az AfD-vel nem tárgyal. 

Tino Chrupalla, az AfD társelnöke viszont éppen ezt követelte, ugyancsak az ARD-nek azt mondta, hogy elégedett pártja eredményével, amely azt jelzi, hogy már csak két néppárt van Szász-Ahnaltban, és megnyitja az utat egy "polgári-konzervatív" összefogás, vagyis egy CDU-AfD kormány megalakítása felé. 

Nagyot bukott a baloldal, lejtmenetben az SPD

A Landtag többi pártjának támogatottsága nagyságrendekkel elmarad a két vezető erőétől. A harmadik helyen az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött Baloldal (Die Linke) végez, várhatóan 11 százalékos eredménnyel, jelentősen visszaesve a 2016-os 16,3 százalékhoz viszonyítva. Ez „súlyos vereség” – mondta Eva von Angern a párt eredményváró rendezvényén, hozzátéve, hogy konstruktív ellenzéki szerepre készülnek. 

Az SPD lejtmenete is folytatódott, az egykori néppárt valószínűleg 10 százalék alá szorul, és így a középpárti státuszt is elveszíti Szász-Anhaltban. Az exit pollok alapján készített eredménybecslések szerint 8-8,5 százalékos eredményre számíthat. Öt éve még 10,6 százalékot szerzett. 

Katja Pähle listavezető könnyekkel küszködve vette tudomásul az eredménybecsléseket.

Szavai szerint a várhatóan 10 százalék alatti eredmény főleg annak tulajdonítható, hogy az AfD erősödésének veszélye „polarizáló” hatással volt, és sok szociáldemokrata érzelmű választó is a CDU-ra szavazott, hogy ne az AfD nyerje meg a választást. 

Ugyanezt a magyarázatot adta pártja várható eredményére Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke, kancellárjelöltje, aki kiemelte, hogy a„"szélsőjobb” előretörésének veszélye miatt sokan a CDU-t támogatták. Az eredménybecslések szerint a Zöldek erősödtek, de a többi volt NDK-s tartományhoz hasonlóan Szász-Anhaltban sem léptek előre a legfontosabb politikai tényezők közé. A 2016-os 5,2 százalék után a szavazatok 6-6,5 százalékát gyűjthették össze. 

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) ezúttal valószínűleg átlépte az 5 százalékos küszöböt, a 2016-os 4,9 százalék után 6,5-7 százalékos eredményre számíthatnak, így tíz év után ismét képviseletet szereznek a magdeburgi Landtagban. Christian Lindner pártelnök szerint a várható eredmény azt a fontos üzenetet hordozza a szeptember 26-án tartandó Bundestag-választást tekintve, hogy a liberálisokkal egész Németországban számolni kell.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/DPA/Bernd Von Jutrczenka

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyetlen fekete sincs a képen. Ebből baj lesz.

Csak válaszként veszi be a gép:
A CDU győzelméhez kellett a "Lehallgatták Angelát" újbóli narratívába állítása.
Erre a zsigeri német azt mondja, ha lehallgatták, azért is rá szavazok, akár jönnek a Willkommenskulturosok, akár nem...
A politikába a tudatmódosító infók becsempészése mindennapi dolog, amiről a köznép keveset tud, a "politológusok" pedig ha tudnak is róla, meg nem említik, mert akkor ellene mennének a PC-nek...
Az meg hogy nézne ki, a titkosszolgálat azonnal üzenne, tudjuk, mit tettél tavaly nyáron.
Nagyjából így állunk..., a germánoknál is mindent a Cég intéz az MK. Ultra x-edik továbbfejlesztett változatával...

Agymosás a CIA-nál (1977) | 24.huhttps://24.hu › 2010/07/20 › agymosas-a-cia-nal-1977
2010. júl. 20. — Még 1953-ban indult be a Project MK ULTRA, amelyet Richard Helms, a CIA ... A kutatók az MK szó jelentését, a “Mind Kontrolle”, vagyis az ...

A Zöldek mióta baloldaliak? Ökofanatikus mezbe bújt globalisták, liberálfasiszták.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés