Felajánlotta lemondását a pápának Reinhard Marx német bíboros

2021. június 4. 16:22
A bíboros szerint az egyházi intézményrendszer, a püspökök és a papok védelmében „túl sokáig” nem vettek tudomást a gyermekek és fiatalkorúak elleni szexuális zaklatásokról.

A német katolikus püspöki konferencia (DBK) korábbi elnöke müncheni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy május 21-én levelet küldött a pápának, majd beszélt vele telefonon és e-maileztek is lemondása ügyéről. A pápa hozzájárult ahhoz, hogy nyilvánosságra hozza a levelet és nyilatkozzon a sajtónak.

A pap lemondásával lehetőséget kíván teremteni egy „új kezdetre”

Felmentési kérelme még nem került elbírálásra, így egyelőre továbbra is ellátja feladatait – mondta Reinhard Marx. Az egyházmegye honlapján megjelentetett levelében kifejtette, hogy az egyház sok rossz döntés és adminisztratív hiba, valamint „intézményes, illetve rendszerszintű kudarc” miatt „holtpontra jutott” a szexuális visszaélések „katasztrófájának” kezelésében.

Kiemelte: egyesek nem akarják tudomásul venni, hogy maga az egyházi intézményrendszer is felelős a történtekért, és így ellenállnak a megújulásról és a reformról kezdeményezett párbeszédnek. Mint írta, lemondásával lehetőséget kíván teremteni egy „új kezdetre”.

A bíboros szerint az egyházi intézményrendszer, a püspökök és a papok védelmében „túl sokáig” nem vettek tudomást a gyermekek és fiatalkorúak elleni szexuális zaklatásokról...

Kudarc, eltussolás

Reinhard Marx 2018 szeptemberében még a püspöki konferencia elnökeként bocsánatot kért a német katolikus egyházban történt gyermekbántalmazásokért. A gyermekek és fiatalkorúak sérelmére az egyház férfi tagjai által a második világháború óta elkövetett szexuális visszaélésekről készített tanulmány megállapításait értékelve kijelentette: szégyelli magát azért, hogy az egyház „szemet hunyt” a bűncselekmények felett és „eltussolta” őket, és bocsánatot kér ezért a „kudarcért” és az áldozatoknak okozott fájdalomért.

Mint mondta, az egyházi intézményrendszer, a püspökök és a papok védelmében „túl sokáig” nem vettek tudomást a gyermekek és fiatalkorúak elleni szexuális zaklatásokról, és tétlenül nézték olyan „hatalmi szerkezetek” kialakulását, amely „kedvez az erőszaknak és a visszaéléseknek”. Azonban a DBK megbízásából elkészített tanulmány „fordulópont az egyház történetében, és nem csak Németországban” – hangsúlyozta Reinhard Marx a testület 2018 szeptemberében Fuldában tartott tanácskozásán. Jelezte, hogy szerkezeti változások következhetnek az egyházi intézményrendszerben.

A tanulmány megállapításai szerint 1946 és 2014 között 1670 pap 3677 gyermek- vagy fiatalkorú áldozatot bántalmazott. Az adatok a becslések alsó határát jelzik, azt jelentik, hogy az elkövetők és az áldozatok száma biztosan nem alacsonyabb, ugyanakkor lehet, hogy jóval nagyobb. Az áldozatok jellemzően 13 éven alattiak, csaknem kétharmaduk fiú, többségük sérelmére sorozatosan, általában 15 hónapot meghaladó időn keresztül követtek el szexuális visszaéléseket egyházi személyek, jellemzően 30 éven feletti emberek. A bűncselekmények helyszíne általában az elkövető magán-, vagy szolgálati lakása volt.

(MTI)

Nyitókép: Peter Kneffel / DPA / AFP

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A gyerekkori barátomat a kommunista rendőrség pofonokkal próbálta rávenni, hogy valljon a hittantanárunk ellen olyat, ami nem történt meg. A tizenegyéves ellenállt és ejteni kellett a koholt vádat.

A kérdés az, ha vannak kézenfekvő esetek, minek erőlködni a koholmányokkal?

Gyakran olvasom a Szentírásban az ősegyház botrányait: a maiakat is megoldjuk, hitttel, reménnyel, szeretettel. Hallgatom a német papok prédikációit, a hívők tiszta-gyermeki megnyilatkozásait. nyoma sincs krízisnek. Vagyis: ez a kívülről az egyházra erőltetett önkép nem fedi a valóságot.

Válaszok:
Sulammit | 2021. június 4. 20:13

Ez egy Egyházellenes a pápával simán szembe helyezkedő püspök. Már rég kikellett volna rúgni. Ill. nyugállományba helyezni, annyit ártott a német katolikus Egyháznak.

Ez úgy hazugság, ahogy van.

Tévedsz! A német katolikusokat is a Szentháromság vezeti...Másrészt, az igaz hit sok megvalósítójával találkoztam és találkozom, ha Németországban járok. A bűnösök szent-egyházában együt van a búza és a konkoly, ahogy az Úr Jézus megjövendölte: majd az ARATÁSKOR elkülönítem őket! / Vö. Máté evangélium 13. fejezet /.

Az egyház az első Pünkösd óta "krízisben" van, azaz, a Szentlélek mindig ráébreszt arra, hogy aki szent, legyen még szentebb. S ahol ez a belátás eleven, ott a gyengeségek ellenére is minden rendben van. S majd az idők végén hangzik el, újraalktotk MINDENT / Jel 21.5 /.

Veled ellentétben úgy tudom, hogy a német Egyházban komoly bajok vannak, ami nem újkeletű.
Jó 10 éve, már kevés volt a gyónó, most már kevés az áldozó is.

Ezt hol olvastad?

"ahol az Oltáriszentségnek nem jutott hely az oltárra helyezett Pride-zászlótól."

Az első egy buzi valami. A papi stóla nem az igazi, szivárványos stóla, a húsvéti gyertyán is szivárványos kép van. Nem volt katolikus liturgia azért nem volt átváltoztatás.
Két homokos énekelt, a pap és a világi is homokos.

Megnézem a másik linkedet is.

Jó írás! Köszi. El-á-ju-lok!

Ezt nem tudtam, viszont jelentek meg cikkek róla, ahogy szembe megy a pápával, szinte egyházszakadást kiprovokálva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés