Ezer szállal kötődünk a külhoni magyar közösségekhez

2021. június 4. 16:48

Fekete-Győr András
Facebook
Túl kell lépnünk a pártoskodásokon, az ideológiai vitákon, amikor a jövő magyarságpolitikáját tervezzük.

„Trianon. Alig van olyan magyar ember, aki ne kötődne így vagy úgy ehhez a kifejezéshez, illetve magához a trianoni békeegyezményhez. Számos magyar családnak van 1920 után külhonba szakadt ága. Én sem vagyok ezzel másképp.

Dédnagyapám, Kuncz Ödön 1918-ban vagonban menekült el a kolozsvári egyetemről Budapestre, hogy utána az ELTE elődjének dékánja, és a magyar kereskedelmi és váltójogi szabályozás megteremtője legyen. A Sapientia egyetemen a róla elnevezett perszimulációs teremben egy emléktáblát is kiállítottak, amit nem olyan régen meg is látogattam. Sajnos dédnagyapát én már nem ismerhettem, de édesanyám által összegyűjtött emlékirataiból igyekeztem sokat magamba szívni a személyiségéből. Jól esett látni, hogy szelleme Kolozsváron is tovább él.

A Momentum közössége ezer szállal kötődik a külhoni magyar közösségekhez. Úgy látjuk, alternatívát tudunk nyújtani az egyetemes magyarság számára a kérdés kezelésében. A külhoni magyar közösségek megmaradását és jogvédő tevékenységeiket egytől-egyig emberi jogi ügyeknek, a magyarság közös ügyeinek tekintjük.

Be kell látni, túl kell lépnünk a pártoskodásokon, az ideológiai vitákon, amikor a jövő magyarságpolitikáját tervezzük. Pártállástól és hovatartozástól függetlenül támogatunk minden olyan külhoni szervezetet, vagy kezdeményezést, mely az adott magyar közösség érdekeit szolgálja országában és Európában egyaránt.

Azonban ahhoz, hogy a külhoni magyarok nemzeti identitásuk megtartása mellett boldogulhassanak szülőföldjükön, elengedhetetlen a kölcsönös tiszteleten alapuló jószomszédi viszony fenntartása a szomszéd államokkal.

A problémás kérdéseket nem söpörjük a szőnyeg alá, hanem próbálunk megoldásokat találni rájuk.

Magyarország az Európai Unió tagjaként kiáll a külhoni magyar - és más EU-s - nemzeti közösségek érdekeinek érvényesítéséért. Ebben számít az EU-s partnereire is. Emellett hosszú távon a kisebbségvédelmet is közösségi szintre kívánjuk emelni.

A külhoni magyar közösségek páratlan lehetőséget jelentenek Magyarország számára a XXI. századi Európában. Kapocs, mely amelett, hogy összeköti a Kárpát-medence országait, érdekeltté is teszi az államainkat az érdemi együttműködésben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fúj! Hiteltelen!
A határon túl még soha nem kampányolt magyarnak!
Felfordult a gyomrom Fegyőrtöl!!!!!!!

Ezer szállal kötődsz oda, ahonnan Magyarországra küldtek.
A párizsi olimpiára kapsz a gazdáidtól egy ingyenbelépőt és egy Grande France karórát...

Fölfordul az ember gyomra ezektől..............

"Magyarország az Európai Unió tagjaként kiáll a külhoni magyar - és más EU-s - nemzeti közösségek érdekeinek érvényesítéséért. Ebben számít az EU-s partnereire is."

Ez a pajor milyen okon és jogon nyilatkozik Magyarország nevében?
Melyik EU partner tett a kisebbségi magyarságért? Mert szerintem csak ellenük tettek ezek az EU-s partnerek.

Nem tudom, kihez szólt?
A sportkedvelőkhöz? A gurulós bőröndös vidéki egyetemistákhoz?
Az orvosokhoz? A tanárokhoz? A nyugdíjasokhoz? A kormánypárti szavazókhoz? Ezeket a csoportokat már mind megsértette a momentum

Azok az újszékelyek?
D

Andras Swarzegeorge

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés