Mráz: Ha most vasárnap lennének a választások, akkor nyerne a Fidesz

2021. június 2. 19:52
A Nézőpont Intézet vezetője szerint gyanítható, hogy a baloldali előválasztás kapcsán nem nyitott végű verseny zajlik, és „le van papírozva, hogy Karácsony Gergely lesz a befutó”.

Mennyire sikeres a magyar kormány járványkezelése, ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, min múlhat a 2022-es választás? – ezekről kérdezte Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét, valamint Mráz Ágoston Sámuelt, a Nézőpont Intézet vezetőjét az Index Kibeszélő című műsorában.

Járványkezelésről és oltásellenességről

Az adásből kiderült: Závecz Tibor szerint valahol 10–15 százalék között van a felnőtt lakosságon belül azok aránya, akik nem szeretnék beoltatni magukat. Ez alapján szerinte akár még ambiciózus cél is lehetne, hogy eljussunk a hétmillióig, de a lelassult oltási kampány számai nem ezt mutatják.

Mráz Ágoston Sámuel úgy gondolja, hogy

a baloldali pártok nagyon komoly hibát követtek el azzal, hogy bizalmatlanságot építettek bizonyos oltóanyagokkal szemben,

a Fidesz pedig kihasználta ezt a lehetőséget.

Sikeres a járványkezelés az elemzők szerint?

Mráz Ágoston Sámuel a siker mércéjének az ország hangulatát tartja. A különböző adatokat a politikai adok-kapok részének nevezte. Utóbbit nagyon kockázatosnak látja, mert el lehet mondani, hogy hányan haltak meg, de akinek a családjában haláleset következett be, nem biztos, hogy örül annak, ha politikai tőkét próbálnak kovácsolni ebből.

Závecz Tibor leszögezte, szerinte

minden mérőszám fontos: a halálozási szám is, ne bagatellizáljuk, hiszen egy időben maga a miniszterelnök is ezt tartotta a legfontosabbnak”

– fogalmazott.

A 2022-es esélyekről

Závecz Tibor szerint október-november környékén, amikor már lesz közös miniszterelnök-jelöltje és programja az ellenzéknek, lehet az erőviszonyokról beszélni. Szerinte az egyéni választókörzetekben harminc-negyven helyen nagyon kicsin múlhat majd a mandátum sorsa.

Ki lehet jelenteni, ha most vasárnap lennének a választások, akkor nyerne a Fidesz”

– kontrázott Mráz Ágoston Sámuel, azzal érvelve, hogy a listás eredmények ugyan nagyon közel vannak egymáshoz, de a 106 egyéni választókerület miatt hangsúlyos, hogy mennyire koncentráltak a szavazótáborok, ha pedig Budapesten erősen ellenzéki a hangulat, abból nem következik, hogy az egyéni mandátumok közül elegendőt meg tudnak szerezni.

Az előválasztási esélyekről

Závecz Tibor szerint a nagyvárosokban a „demokrácia ünnepe” lesz majd az előválasztás,

és sokan el fognak menni, ha adottak lesznek a járványügyi feltételek. A kisebb településeken viszont szerinte az ellenzéknek meg kell küzdenie azért, hogy kialakuljon ez az érzés a választókban. Mint fogalmazott: „ha jól csinálja az ellenzék, akkor ez egy nagy ugródeszka lehet ahhoz, hogy sikeresen szerepeljen a parlamenti választáson”.

Mráz Ágoston Sámuel szerint gyanítható, hogy itt nem nyitott végű verseny zajlik, és

le van papírozva, hogy Karácsony Gergely lesz a befutó.”

A főpolgármestert egyébként alkalmasabbnak látja a peremszavazók megszólítására, mint például Jakab Pétert vagy Dobrev Klárát.

Az Index említett műsorát teljes egészében az alábbiakban tekintheti meg:

 

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha a választók értékelik gazdasági és politikai stabilitásunkat újra Fidesz kormány lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés