A föld a jövő aranya

2021. június 3.

Böszörményi Nagy Gergely
A világsajtó csak a hi-tech-milliárdosokról cikkezik, ám a földbe fektető üzletemberek aktívabbak, mint valaha. Sőt, már az IT-guruk is földet vásárolnak. Az emelkedő tengerszint évezredek óta élelmiszer-termelésre használt területeket tüntet el a színről, ami jelentősen növeli a megmaradt szárazföld értékét.

A land (föld) egyike a legősibb angol szavaknak, a 10. század óta változatlan formában használatos, a sea (tenger) jóval később keletkezett. Bolygónk kétharmadát víz borítja, s ebből a szempontból logikusabb lenne Föld helyett Óceánnak nevezni. A föld minden időben a legpolitikusabb témák egyike. E heti szerzőnk meggyőződése szerint a modern világ alapjai a földhöz kapcsolódó szabályok – azok a jogi és filozófiai definíciók, amelyek eldöntik, hogy kinek és hogyan kell a földet birtokolnia. A magántulajdonra épülő nyugati megközelítés Hugo Grotius és John Locke tételein, de mindenekelőtt azon a keresztényi kötelességen nyugszik, hogy a szabadon elérhető földet birtokba kell venni és meg kell művelni. De mi lesz a földtulajdon szerepe a 21. században?

A föld minden időben a legpolitikusabb témák egyike”

Simon Winchester az utóbbi évtizedek egyik legnépszerűbb angolszász ismeretterjesztője. Munkái az oxfordi enciklopédia keletkezéséről vagy éppen a csendes-óceáni térség politika- és gazdaságtörténetéről olvasmányos stílusuk, emlékezetes anekdotáik okán régi kedvenceim. A szerzőt II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte értük.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés