Az Arab-félsziget első holokausztkiállítása nyílt meg Dubajban

2021. május 31. 7:27
A német és az izraeli nagykövet is részt vett a megnyitón.

Az Arab-félsziget első holokausztkiállítása nyílt meg az Egyesült Arab Emírségekben, egy dubaji múzeumban a német és az izraeli nagykövet jelenlétében – írja a Neokohn. Hozzátették: a Civilizációk Keresztútjai Múzeumban felavatott, Emlékezünk című tárlat egy része olyan muszlimoknak is emléket állít, akik zsidókat mentettek a második világháború idején — áll a The Nation című helyi lap beszámolójában. „Nagyon fontos felvilágosítanunk az embereket a holokauszt tragédiájáról, mert a tanítás a tudatlanság egyetlen ellenszere” – mondta a megnyitón Ahmed Obeid Al-Manszuri, a magánmúzeum alapítója.

Tolerancia és multikulturalizmus

A Neokohn azt írja, hogy a Civilizációk Keresztútjai Múzeum olyan témákkal foglalkozik, mint a tolerancia és a multikulturalizmus. Hangsúlyozzák: a szervezők szerint ez az első, a holokauszt áldozatainak szentelt kiállítás a Perzsa-öböl térségében.

A szervezők szeretnék, ha állandó tárlattá válna.

Azt írják, a muszlim embermentőknek szentelt szekcióban emlékeznek meg például azokról az albániai mohamedánokról, akik albán zsidók életét mentették meg, de ismertetik Mohammed Helmy Berlinben élő egyiptomi orvos történetét is, aki zsidókat bújtatott a házában, sőt kezelte betegségeiket. Az Egyesült Arab Emírségek tavaly szeptemberben létesített diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

Fotó: MTI/Ali Haider (illusztráció)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kommunisták áldozatainak (148 millió) emlékmúzeuma helyére épült? Vagy az máshol van?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés