Riporterek Határok Nélkül: Visszaüthet a belarusz légtér lezárása

2021. május 26. 7:18
A szervezet úgy véli, nem szabad bezárni minden ajtót az újságírók előtt.

Negatív következményekkel járhat az Európai Unió fehérorosz légitársaságokra vonatkozó fel- és leszállási tilalma – figyelmeztetett kedden a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nem kormányzati szervezet. „Lehet, hogy a repüléstilalmi szankciók kontraproduktívak. Fontos, hogy ne zárjunk be minden ajtót az újságírók és a civil társadalom tagjai előtt” – mondta Christian Mihr, az információszabadságért küzdő nemzetközi nonprofit hálózat ügyvezető igazgatója a Redaktionsnetzwerk Deutschlandnak, amely a hannoveri székhelyű német Madsack Media Group közös médiafelülete.    

„A szankcióknak a gazdaságra kell összpontosítaniuk”

Mihr szerint jó, hogy az EU gyorsan és egységesen megállapodott a szankciókról, de – mint rámutatott –

„a repülőjáratok jelentik a kevés lehetőség egyikét arra, hogy elhagyjuk Fehéroroszországot,

mivel a lengyel szárazföldi határ a koronavírus-járvány miatt le van zárva”. Jürgen Trittin, a német Zöld Párt külpolitikai szakértője szintén „kevésbé ésszerűnek” nevezte a fehéroroszországi utasszállító járatok korlátozását, mivel megfosztja az embereket az ország elhagyásának lehetőségétől. „A szankcióknak a gazdaságra kell összpontosítaniuk. Fehéroroszország fő exportcikkei az olaj és a hamuzsír. A külkereskedelmi bevételek 30 százalékát az állami olaj- és vegyipari vállalat termeli.” Ott kell kezdeni, ha le akarjuk váltani Aljakszandr Lukasenka elnök rendszerét – mondta.    

Az EU tagállamainak vezetői hétfőn kezdődött csúcstalálkozójuk első napján fogadták el a Fehéroroszország elleni újabb szankciókat, miután, ahogy több cikkben írtunk róla, a fehérorosz légiirányítás vasárnap egy bombafenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra késztette a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. A kényszerleszállás után a minszki biztonsági szervek letartóztatták a gépen utazó Raman Prataszevicset, a szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna 26 éves volt főszerkesztőjét, miután a NEXTA az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált a tavaly augusztusi fehérorosz elnökválasztást követő tömegtüntetések idején.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/BelTa pool/Maxim Guchek

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés