Iszlamistákkal zárták össze a srebrenicai népirtás fő felelősét

2021. május 24. 13:39
A boszniai háromtagú elnökség szerb tagja, Milorad Dodik levélben fordult a hágai bírósághoz.

Radovan Karadžić áthelyezése abba a brit börtönbe, ahol iszlamistákat tartanak fogva, veszélyeztetheti a boszniai Szerb Köztársaság egykori elnökének életét – számolt be néhány napja a német Frankfurter Allgemeine Zeitung az elítélt politikus jogi képviselőjére hivatkozva. Ezért a boszniai háromtagú elnökség szerb tagja, Milorad Dodik levélben fordult a hágai bírósághoz – írja a szerb B92 hírportál.

Karadžić a Szerb Demokrata Párt vezetőjeként 1992-ben lett a boszniai Szerb Köztársaság első elnöke, a politikus ezt a pozíciót egészen a boszniai háború végéig, 1995-ig megtartotta. A többéves öldöklésben 31 ezer bosnyák katona és még ennél is több, 32 ezer bosnyák civil lakos halt meg.

Karadžić a hágai bíróság előtt közel nyolc évig ismételgette, hogy őt nem megbüntetni, hanem kitüntetni kellene. Majd 2016-ban az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta és negyvenéves börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Ez ellen viszont az egykori nacionalista vezér és az ügyész fellebbezett, aminek az lett a vége, hogy még súlyosabb, életfogytiglani büntetéssel sújtották.

Most viszont a híradások szerint még nehezebbre fordulhat a boszniai szerb politikus sorsa. A FAZ így megemlíti, hogy Karadžić már a jogerős ítélet kihirdetése előtt kérte, hogy ne küldjék brit börtönbe, mert ott jóval magasabb a muszlim foglyok aránya, mint másutt, így azok bosszút állhatnak rajta.

Karadžić áthelyezése Boszniában is felkavarta a vizet. Miután Milorad Dodik levelet írt Carmel Agiusnak, a bírósági mechanizmus (ami a hágai törvényszék jogutódja) elnökének, hogy a politikust egy másik európai börtönben helyezzék el, Bosznia-Hercegovina háromtagú államelnökségének horvát tagja, Željko Komšić azonnal jelezte, hogy szerb kollégája visszaélt az elnökség intézményével. Így ami Dodik levelében áll, az az ő magánvéleménye, és semmiképpen nem Bosznia-Hercegovina, illetve a boszniai elnökség álláspontja – hangsúlyozta a horvát politikus.

 

Nyitóképen: Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök (j) fellebbviteli perének ítélethirdetésén az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék tárgyalótermében 2019. március 20-án. Fotó: MTI/EPA/Peter Dejong

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A belorusz újságíró is megöletett több ezer embert??
Karadzic csak találkozik néhány olyan emberrel, akinek nem olyan rövid az emlékezete.
Kinek mi jár...

Aha. És ha ott nem történt ez meg, akkor bocsássunk meg Karadzicnak is???

A gyilkos az gyilkos. Ezt pedig az sem mentesíti, ha egy másik gyilkos nem kapja meg a büntetését.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés