Módosították a Lex CEU-t: bajor mintát követ a törvény

2021. május 18. 12:35
A változtatást az Európai Bíróság döntését követően végezték el, amely az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása nyomán indult.

A kormány a hatályos bajor jogszabályok szószerinti átvételével módosította a Magyarországon működő külföldi egyetemek szabályozását, visszavonva a CEU magyarországi működésével kapcsolatban hivatkozott 2017-es részleteket. A változtatást az Európai Bíróság döntését követően végezték el, amely az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása nyomán indult.

Schanda: Nem Sorosnak, a jognak akarunk megfelelni

A törvényjavaslat parlammenti vitája során Schanda Tamás államtitkár április végén úgy fogalmazott, a több mint egy tucat Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmény megfelel a jelenlegi hazai szabályozásnak, ugyanakkor a „Soros-egyetem” nem, és ahelyett, hogy törekedett volna megfelelni a törvényeknek, helyette inkább nemzetközi kampányt indított a magyar szabályozás ellen.    

A bajor jogszabályok átvételével az eddigi megengedőnél szigorúbb szabályozás lép életbe, amelynek ugyanakkor a Magyarországon jelenleg működő külföldi egyetemek meg tudnak felelni.    

Schanda Tamás szerint a jogszabálymódosítás „nem mentesíti a Soros-egyetemet a mindenkire egyformán érvényes magyar törvények betartása alól. Ideológiai nyomásra nem fogjuk a magyar felsőoktatás minőségét veszélyeztetni” – jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, valódi működő intézményekre és nem „postaládaegyetemekre van szükség, mint a Soros-egyetem esetében”.

Az új törvény szövege szerint 

„Magyarország területén az Európai Gazdasági Térségről szóló szerződésben nem részes államban székhellyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézmény akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha Magyarország kormánya és a külföldi felsőoktatási intézmény székhelye szerinti állam kormánya által - a felsőoktatási végzettségek, fokozatok egyenértékűsége – tárgyában kötött nemzetközi szerződésben az szerepel.

A Magyarországon nyújtott képzés a magyar felsőoktatási intézmények képzésével egyenértékű, a képzés felvételi követelményei megfeleltethetőek az intézmény képzésével egyenértékű képzést nyújtó államilag elismert felsőoktatási intézményre vonatkozó felvételi követelményeknek, és az oklevelet adó képzési tevékenységét az oktatási hivatal kérelemre engedélyezte.”

Palkovics László szerint „a javaslat a bajor jogot alapul véve eltérő szabályozást tartalmaz az Európai Gazdasági Térségről szóló szerződésben részes államban (EGT-állam) székhellyel rendelkező, államilag elismert, külföldi felsőoktatási intézmények és az Európai Gazdasági Térségről szóló szerződésben nem részes államban (nem EGT-állam) székhellyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézmények Magyarországi működésére.”

(MTI, ATV)

Nyitókép forrása: MTI

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez azt jelenti, hogy ezentúl a CEU semmilyen diplomát nem adhat Magyarországon? Mert a beidézett törvényszöveg valahol nem egyenes.


Nem végzett Színművészeti Főiskolát.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2021. május 18. 15:02

Jó hír: Antigoné 2021. május 18. 14:21

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés