Bárándy Péter az egyszerű többséges alkotmányozásról: Van ennek az egésznek veszélye

2021. május 18. 21:45
Tegye nyilvánvalóvá az ellenzék, hogy erre készül – javasolta a legitimáció érdekében Szentpéteri Nagy Richárd.

Már egy jóideje foglalkoztatja az ellenzéket az, hogy hogyan tudnák megkerülni az Alaptörvényt, ha 2022-ben az alkotmányozáshoz szükséges kétharmados többség híján csak egyszerű többséget szereznek. Gyurcsány Ferenc, Fleck Zoltán és Magyar György terveiről itt írtunk, Vörös Imre volt alkotmánybíró megoldási javaslatáról – miszerint az Országgyűlésnek kell átvenni az Alkotmánybíróság jogköreit – itt számoltunk be.

Ma újabb két jogász elmélkedett a témáról az ATV-ben – az Egyenes Beszéd vendégei Szentpéteri-Nagy Richárd és Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány igazságügyi minisztere voltak.

„A közönség egy része nem viszonyul hozzá szeretettel”

Bárándy szerint az Alaptörvény szövege önmagában olyan, hogy a hatalom kizárólagos birtoklására irányul, ez pedig alkalmatlanná teszi arra, hogy helyettesítse az Alkotmányt – szerinte. „Ilyenkor lehet az a megoldás, hogy a parlament átveszi az Alkotmánybíróság szerepét, és megsemmisíti az Alaptörvényt, bizonyos részeit pedig határidőig hatályban hagyja” – fejtette ki a jogász.

Szentpéteri Nagy Richárd szerint az eddig sem volt vitatva, hogy az Alaptörvény alkotmányosan jött-e létre, a legitimitását vitatták bizonyos szereplők.

Szerinte az idő sem legitimálta hazánk legfőbb törvényét, mert „a közönség egy része nem viszonyul hozzá szeretettel”. ( Egy alkotmány legitimitását egyébként nem ez határozza meg, hanem hogy az állampolgárok és a politikai pártok használják-e a benne lefektetett intézményeket.)

Rosszul megírt, túlírt, blaszfémiát tartalmazó szöveg” – summázta a véleményét az alkotmányjogász

a tíz évvel ezelőttelfogadott Alaptörvényről.

Elkerülhetetlen feszültség

Ezután Rónai Egon megkérdezte, hogy át lehet-e írni egyszerű többséggel az Alaptörvényt vagy annak passzusait.

Van ennek az egésznek egy veszélye. Ez egy olyan alkotmányos-jogállami reform, amely kilép a formális jogászi tevékenységből. Itt azt mondjuk, hogy az alkotmányosság, az amit betartunk, nem pedig a leírt szöveg. Hanem az alkotmányosság szelleme” – mondta Bárándy Péter, aki szerint sok problémával, feszültséggel nézünk majd szembe, ami elkerülhetetlen.

Szentpéteri Nagy Richárd azt javasolta, hogy éppen a 2022-ben esetleges alkotmányozás legitimációs problémájának elkerülése érdekében az ellenzéknek nyilvánvaló kellene tennie, hogy mire készül.

Az alapdolgokat célszerű volna elmondani, hogy a közönség lássa, mire ad felhatalmazást” – szögezte le.

Összesen 205 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

LOL

Nem, Bárándy úr, nem veszélye van neki, hanem LEHETETLENSÉGE.

teljesen mindegy mit mondotok, a lenyeg hogy csalni probaltok.

Nem árt amúgy rögzíteni, hogy még egy TÉNYLEG (IDEGEN HATALOM KATONAI MEGSZÁLLÁSA ALATT ÁLLÓ STB. STB.) DIKTATÚRA 1989-1990-es bukásakor is az akkori szabályokat betartva, akkurátusan szabályos alkotmányozással és törvényalkotassal lett letrehozva az új rendszer.
Egy demokráciában és jogállamban (és Magyarország vitathatatlanul az, talán ezt nem kell részletezni... elég ha kiemeljük, hogy éppen választásra készülünk jövőre, és soha egyetlen egy parlamenti párt nem kérdőjelezte meg a közjogi rendszer legitimitását, egyetlen nap nem telt el, hogy ne vettek volna részt a parlament munkájában, egyetlen választás nem volt, ahol ne indultak volna el, egyetlen esetet nem tudok, hogy bármely jogszabályt azon az alapon kérdőjeleztek volna meg, hogy "nem legitim az Alaptörvény" stb. stb. tényleg nem folytatom) ez egészen elképesztő és kb. példátlan.

Nagyon gyorsan tisztáznia kellene a ballibnek, hogy a legélesebben elhatárolódik ettől a fleckzoltáni-elekistváni-vörösimrei elmebajtól (nem ezt teszik, sőt, öntik az olajat a tűzre, lásd felcsúti per és egyebek), mert ez tényleg maga a POLGÁRHÁBORÚ. És ez nem túlzás ebben az esetben.

Egyébként tényleg.

Egyébként már írják az ő verziójukat.
Gondolom, valakik diktálják nekik.

A szavazók 90 %a le sem szarja, hogy a gyurcsánykormány alktományos,
félalkotmányos vagy alkotmányellenes módszerekkel akarja kirabolni
az országot. Az emberek biztosak benne, hogy, ha hatalomra kerülnek
Gyurcsányék, meg fogják találni azt az eszközt, legyen az törvényes vagy
törvénytelen, amelynek felhasználásával ideológiát kerítenek az olyan
lenyúlásokhoz, mint amilyen pl a PPPautópályák voltak.

Akiket pedig érdekel az alkotmányossági kritérium, azok látványosan
befogják majd az orrukat, mert a bűzt nem szeretik. Azt a bűzt sem,
amit sajátseggűleg fingtak a belpesti légkörbe.

Ja még egy: arra bizton számíthat Bárándy, hogy Jourová Verocska, az
akció idejére félrenéz. Mert hát Fingországban sincs alkotmánybíróság
és finnski-hunski dwe bratinki.

Ha én a törvény szellemében áthágom a törvény betűjét és egy ásóval lecsapom a bárándy fejét, az ér?

,,Bárándy szerint az Alaptörvény szövege önmagában olyan, hogy a hatalom kizárólagos birtoklására irányul, ez pedig alkalmatlanná teszi arra, hogy helyettesítse az Alkotmányt – szerinte. „Ilyenkor lehet az a megoldás, hogy a parlament átveszi az Alkotmánybíróság szerepét, és megsemmisíti az Alaptörvényt, bizonyos részeit pedig határidőig hatályban hagyja” – fejtette ki a jogász.,,

Lefordítva.
Bárándy azt szeretné ha egyszerű többséggel alkotmányozhatna az Országgyűlés. Másként fogalmazva az egyszerű többséggel rendelkező kormánynak kizárólagos hatalma lenne.
Ez lenne a liberális demokrácia?
Esetleg a liberális diktatúra?

Amennyiben elfogadjuk Bárándy úr javaslatát, akkor az esetleges négy évenkénti kormányváltás során mindig új Alkotmányt lehetne létrehozni. Így Magyarország lenne a világelső a folyamatos alkotmányozásban.

"Van ennek az egésznek veszélye"

A legnagyobb veszélye az, hogyha ti megtehetitek, akkor megteheti a Fidesz is. És egy szavatok nem lehetne, mivel ti teremtettetek rá precedenst.

Egyébként szerintem nem fogják megtenni. Ez csak a féltudású libsi értelmiségnek szóló beetető-szöveg.

Azt mindenki már most tudhatja, mire adna felhatalmazást: migránsözönre, káoszra, gazdaságlezüllesztésre, csődtömegre, blöffökre, korrupcióra stb.. De ez az egész spekuláció az ellenzéki oldalon csak arra megy ki, hogy szuggerálják a / nem létező / kormányzóképeségüket. Súlyos vereség vár rájuk 2022-ben!

És ez nem azért van, mert ti az agyhalottak szintjére küzdöttétek le a magatokat, hanem mert a fidesz diktatúrát épít.
Karácsonynak azért nincs jogosítványa, mert a fidesz diktatúrat épít.
Az ismerősünk vállalkozása, amit az apja halála után átvettt , nem azért ment csődbe, mert neki egészen más szakmája volt és semmilyen tapasztalata sem volt róla, hanem mert a fidesz diktatúrát épít.

Minden, amiben sikertelen vagy, az az Orbán és a fidesz hibája.

Magaddal beszélgetsz, agyhalott!

Bizonyítékot! A véleményed még nem tény.

Aztán ki vezetné azt a forradalmat? A kamuellenzék vagy te? Esetleg az RTL csatorna X-faktor műsora választaná ki a forradalom alkalmas vezetőjét?

Melletted fogok állni én is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés