A polgári konzervativizmus és a liberalizmus gyakorlatilag édestestvérek

2021. május 15. 20:06

Sándor Klára
Hírklikk
Ezért megtévesztő, hogy mindig baloldalinak mondják a liberálist, a balliberális pedig teljesen értelmetlen kifejezés. Interjú.

Emlékszem, hogy az MDF annak idején nem tudott mit kezdeni azzal a nyelvezettel, amit az SZDSZ használt. A liberálisok a humor, a ráció elegyével beszéltek…

Tegyük hozzá az iróniát…

Igen. De ma már nincs se humor, se irónia; a baloldal egyelőre képtelen volt megtalálni az Orbán és csapata által használt nyelv ellenszerét…

Ez így van, erre ennyit tudok mondani.

Meg kell tanulnia a baloldalnak is nyelvileg radikalizálódni?

Nem, azt nem hiszem, hogy radikalizálódnia kell nyelvileg, ellenkezőleg. De ne csak baloldalról beszéljünk, akik nem kormánypártiak, nem feltétlenül baloldaliak, lehetnek konzervatívok és liberálisok, nem beszélve arról, hogy lehetnek konzervatív liberálisok. A jobb-bal szembeállítás, és az, hogy a jobboldali automatikusan konzervatívot jelentene, messze nem igaz. A polgári konzervativizmus és a liberalizmus gyakorlatilag édestestvérek, még akár azonosnak is gondolhatók, mindkettő ott található középen. Mellesleg ezért megtévesztő, hogy mindig baloldalinak mondják a liberálist, a balliberális pedig teljesen értelmetlen kifejezés. Nyilván azért, mert könnyebb két oldalban gondolkodni, feketében és fehérben, polarizáltan. De visszatérve a radikalizmusra: arra nincs szükség, mert az csak olaj lenne a tűzre. Ismétlem önmagam: nem kell bemenni a másik grundra játszani, ha ott csak verekszenek, hanem egy olyat kell választani, ahol békésebben és gyümölcsözőbben játszhatnak együtt azok, akik nem szeretik ezt a verekedős játékot. 

És ön miért vonult ki erről a grundról?

Először is: megszűnt a pártom. Ráadásul én azon emberek közé tartozom, akik nem váltogatnak pártokat, és komolyan veszik saját konzervatív liberalizmusukat, márpedig ilyen pártot most nem látok.

Tehát szíve szerint nem fordult volna el a politikától?

Mondom: nincs pártom. A híreket, közügyeket nyilván követem, a politizálás mint jelenség továbbra is érdekel. Amíg benne voltam, hogy úgy mondjam, résztvevő megfigyelőként, rengeteget tanultam, nyelvről, kultúráról, humánetológiáról – olyasmiket, amiket meglátásom szerint sehol máshol nem lehet megtanulni. De elég volt belőle annyi, most nem is akarnék politizálni. Mégpedig nagyon egyszerű oknál fogva: én elsősorban kutató vagyok. Volt egy olyan párt korábban, amely tagságát tekintve legalábbis részben, programját tekintve meg sok szempontból konzervatív liberális volt, bár, ahogy mondom, ízlésem szerint nem eléggé, és nem mindenben, de ma már nincs ez a párt. Amúgy pedig, ismétlem, kutató vagyok, szeretem a munkámat, szeretek tanítani, szeretem a kultúrtörténetet és a nyelvészetet, vagyis az én igazi hivatásom a tudományos munka. És annak idején nagyon hiányzott, hogy erre kevés időt tudtam szentelni. Most viszont élvezem, hogy tudok. ”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért nem érti, mit jelent a ballib?
A baloldal és a liberálisok összefekudtek 1994-ben.

"a balliberális teljesen értelmetlen kifejezés."
Nem teljesen, de sokkal jobb a liberálnáci...

,, A polgári konzervativizmus és a liberalizmus gyakorlatilag édestestvérek, még akár azonosnak is gondolhatók, mindkettő ott található középen. ,,

Hamis állítás.

A magyarországi szocialisták és liberálisok az ideológiák elüt jelzőket alkalmaznak. Így például: népi demokrácia, liberális demokrácia, polgári konzervativizmus. Ez nem más, mint a kormányzati forma és az ideológia összemosása, illetve annak a látszatnak a propagálása, hogy az ideológia a nép, a polgár ideológiája. Ez azonban demagógia és hamis állítás.

Sándor Klára SZDSZ-es. Induláskor az SZDSZ ideológiája 1993-ig más volt, ezt követően azonban megváltozott. Sokan el is hagyták és más párthoz, szervezethez csatlakoztak. A politika palettáján az SZDSZ soha nem állt középen, hanem a két szél között,,vándorolt” és megjelent benne a radikális és szélsőséges elem is. A ténykedése a hatalomban való részvétel és ezen keresztül az állami vagyon megszerzésére irányult. Ezért tudtak szövetkezni, koalícióra lépni az MSZP-vel.

A konzervativizmus és liberalizmus gyűjtő fogalom, mert mindegyiknek számos ága van. Attól még nem édestestvérek, hogy egyes ágakban a másik ideológia egyes részei megjelennek.

A konzervativizmus legfontosabb jellemvonása a tradicionalizmus, amely a meglévő vallási, politikai, kulturális szokások és intézmények tiszteletét jelenti. A központban a család, a közösségek állnak.

A liberalizmus pedig ennek az ellenpólusa. Így pedig nem lehetnek édestestvérek.

Létezik az úgynevezett konzervatív liberalizmus, amely a konzervatív és liberális elvek között foglal helyett. Az SZDSZ azonban soha nem tartozott ebbe a kategóriába. Számomra nevetséges, hogy a Wiki a Momentumot ebbe a kategóriába sorolja, holott a Momentum egy szélsőséges liberális párt. Akkor inkább már a Fidesz/KDNP nevezhető konzervatív liberális pártnak.

Sándor Klára abban is téved, hogy pártja az SZDSZ megszűnt. Nem szűnt meg csak átalakult. Egy része megtalálható Gyurcsány Ferenc által gründolt DK-ban, másik része a Momentumban. A hozzájuk csapódó pártok pedig azért vannak ott, mert így reménykednek a fennmaradásukban és abban, hogy részesedhetnek a hatalom mézes bödönéből.
Amennyiben a Tisztelt Választók ezt észrevennék, akkor még az is megtörténhetne, hogy 14 %-al be sem jutnának az országgyűlésbe.

"
De ne csak baloldalról beszéljünk, akik nem kormánypártiak, nem feltétlenül baloldaliak, lehetnek konzervatívok és liberálisok, nem beszélve arról, hogy lehetnek konzervatív liberálisok. A jobb-bal szembeállítás, és az, hogy a jobboldali automatikusan konzervatívot jelentene, messze nem igaz. A polgári konzervativizmus és a liberalizmus gyakorlatilag édestestvérek, még akár azonosnak is gondolhatók, mindkettő ott található középen. Mellesleg ezért megtévesztő, hogy mindig baloldalinak mondják a liberálist, a balliberális pedig teljesen értelmetlen kifejezés. Nyilván azért, mert könnyebb két oldalban gondolkodni, feketében és fehérben, polarizáltan.
"

Haha, a baloldal értelmiség, amint filozofálni próbál. Istenem, miért ilyen gyengék?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés