Így nem lesz a nemzetközi haladás szószólója Karácsony

2021. május 14. 7:20

Kacsoh Dániel
Mandiner
Az új nemzetközi progresszió hőse lehetne a főpolgármester, csak hát nem beszéli a nyelvüket. Mindegy, ettől még nem fog angolosan távozni a közéletből. Sőt.

Amikor Karácsony Gergely a The Economistnak nyilatkozva, alighanem saját „nagyságától” és a felé áradó nyugati szeretettől elalélva lekövérezte Orbán Viktort, magát pedig vékony magas férfiként aposztrofálta, egyrészt még a saját liberális klubjában is visszatetszést keltő, otromba hibát vétett, másrészt olyan magas labdát adott kommunikációs szempontból a jobboldalnak, hogy azt már nem lecsapni érdemes, hanem dekázni vele.

Először is: Karácsony ezzel a húzással alighanem akaratlanul is ráirányította a figyelmet nyelvi kapacitásainak csekély voltára. Ebből következtek az elmúlt napok fejleményei, reménybeli nyelvvizsgája körül

már-már Gyurcsány Ferenc örökre eltűnt szakdolgozatához hasonló rejtélyt szabadított a közéletre.

Alapból, Karácsony előéletén eltűnődve: hogyan lehet valaki felkészült politológus, releváns ismereteket átadni képes egyetemi oktató használható angoltudás nélkül?

Sorra kerülnek elő a kínos epizódok is – például amikor a Fidesz politikusa, Szijjártó Péter külügyminiszter volt kénytelen a világpolgár főpolgármesternek angolról magyarra fordítani.

Merthogy a balliberális megmondóemberek egyik vádja ugyebár rendre az lenne a kormányoldallal szemben, hogy az bezárkózik, szembefordul, elidegenít. Magyarul beszél. Hát most itt van a „rezsim” leváltására ismét hivatalosan bejelentkező ellenzéki reménysugár-politikus, aki Európában a szabad városok szövetségét építi – és nem tud angolul.

Pedig pár hete még arról szerezhettünk tudomást, hogy Karácsony egyik bizalmi embere, főtanácsadója, bizonyos Korányi Dávid annyira haladó és digitális, hogy

váccáppon kommunikál más európai városokkal. Tuti nem magyarul. Hát a főnök?

Reméljük, hamarosan magunk mögött tudjuk a járványt, a szabad élet mellett előbb-utóbb sor kerülhet ismét nemzetközi csúcstalálkozókra. Így Karácsony is kénytelen lesz részt venni néhányon, már ha tovább akarja építeni a világra nyitott világot Budapesten. Alighanem érkeznek majd a felvételek a tanácskozások szünetében egymással kötetlenül kvaterkázó vezetőkről, jönnek az elkapott gesztusok, némi képzavarral: a fotósok lencsevégre kaphatják a small talkot.

Csakhogy szegény főpolgármesterünk az ilyen helyzetekben kénytelen lesz majd csendben mosolyogni-somolyogni, kézzel gesztikulálni, meg talán jöhet pár „yes, no, Orbán dictator, please, water…”

Kínos lesz, na.

Arról nem is beszélve, hogy

a főpolgármester imázsának egyik fő eleme épp a nemzetközi kapcsolatépítés,

egyfajta liberális (szerinte: szabadságszerető) településhálózat kiépítése. És akármennyire vagyunk büszkék gyönyörű országunkra és fantasztikus kultúránkra: jelen állás szerint ez magyar nyelven bajosan kivitelezhető projekt. Ide bizony tolmács kell.

Furcsa kontrasztot ad egyébként Karácsony nyelvtudási dilemmáinak Jakab Péter minapi kiszólása. A miskolci parizer- és krumpliügynök valami olyasmit talált mondani VV Zsolti kanapéján, hogy a városi emberek jobban utána olvasnak az információknak, ergo műveltebbek, mint az egyszerű vidékiek. „A hétköznapok nyomorában az emberek nem programokat bújnak” – érvelt a Jobbik elnöke. Ha jól értjük, ez azt jelenti, hogy aki nem nagyvárosban lakik, azt nem érdeklik a részletek, mert szegény és buta. Nem először halljuk, ennek a magyarázatnak már úgymond hagyománya van a baloldalon, végülis Jakab csak beállt a sorba új barátai közé.

Mindenesetre rögzítsük: nem azzal van a baj alapvetően, hogy Karácsony Gergely töri az angolt. Egy főváros vezetésénél persze nyilván jól jönne, ha nem így lenne, ám egy miniszterelnök esetében már minimum véleményes egy ilyen hendikep. Márpedig az amúgy nem túl nagy teljesítményű főpolgármester annak készül, ráadásul úgy, hogy politikai szövetségesei, illetve az őt támogató véleménybuborék-lakók rendre a jobboldalt „vidékizik” és műveletlenezik. Adott esetben patkányozzák.

Ezzel szemben rajzolják fel arrafelé a művelt, világlátott, haladó szellemű urbánus társadalmi réteget,

amely mindig jobban tudja, első kézből, mi a nagybetűs Jó és mit kell éppen ide importálni a világ dolgaiban tájékozatlan népnek. 

Márpedig ha az ezt a sztereotípiát megtestesíteni hivatott, a városdiplomáciát is kiemelten kezelő politikusról kiderül, hogy ez így rá pont nem igaz, akkor az bizony könnyen kifoghatja a szelet a Szakértés legénységének vitorlájából.

Abban meg csak reménykedhetünk, hogy Karácsony ezek után angolosan távozik a közéletből. Túl magas ő már ahhoz.

 

nyitókép: Budapest, Pozsony, Prága és Varsó főpolgármestere létrehozták az európai szabad városok szövetségét 2019. decemberében. (forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Képzeld el azt a helyzetet ( nem lesz), hogy nyer és a minelnokok tanácsában ő lesz a Kuka.

Mert gondolod, hogy I.Viktor tud oroszul és érti amit Putyin cár elvtárs elrendel neki??????

Ha már naivitás, a Fidesz legstabilabb szavazóbázisa a vidéki, alacsony iskolázottságú idős emberek.

"...A kormánypártok a legkisebb településeken javítottak a legjobban (47%), ugyanitt 24 százalék az összesített ellenzék hátszele..."

"...a 65 év felettiek korosztályában viszont 50 százalékos támogatottsága van a kormánypártoknak..."

"...A kutatás szerint iskolázottság szerint is markáns megoszlás látszik: a 8 osztályt vagy szakmunkást végzettek 53 százaléka, a főiskolát, egyetemet végzetteknek viszont csak a 31 százaléka Fidesz-párti..."

Szóval csak óvatosan a nagy szavak dobálásával...

Azoknak, akik nem ismerik a választási rendszert: kétharmadra csak azért van szükség, hogy néhány törvényen változtatni lehessen (sarkalatos törvények). Ezeket, szükség szerint, aztán pár perc alatt meg lehet változtatni. Ha egy kormánynak van kétharmada és nem változtat ilyen törvényeken az azt jelenti, hogy nem is akar változtatni rajtuk. Tehát a kétharmadnak nincs már jelentősége.

30 évvel ezelőtt. De I.Viktornak az orosz nyelv csak 10 éve lett fontos...

Putyin cár elvtárs németből perfekt, miután anno ő volt a KGB Nyugat-Németországért felelős vezetője az NDK-ban.

Karacsonynak túl magasan van a buksija ahhoz, hogy ész is ment volna oda föl.

Összefüggés??????
Merthogy az öreg Bush már meghalt míg Putyin cár elvtárs még mindig uralkodik a birodalma felett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés