Hetvenhetedik születésnapját ünnepli George Lucas

2021. május 14. 18:29
Az Oscar-díjas rendező-producernek köszönhetjük többek között a Csillagok háborúja-univerzumot és Indiana Jones karakterét is.

Hetvenhét éves George Lucas, a Csillagok háborúja filmek kiötlője. Mint az Indian Express írja, Lucas először 1971-ben gondolkodott el egy űropera forgatásán. Ebben az évben jött ki első filmje, a disztópikus hangvételű THX-1138, amely azonban Lucas szavai szerint barátságtalansága miatt sikertelen lett. Ezért az ekkor még csak ötletként létező űroperáját picit optimistábbnak képzelte el.

1973-ban, az általa rendezett American Graffiti sikere után állt neki a későbbi Csillagok háborúja forgatókönyvének.

A történet központi konfliktusához a vietnámi háborúból merített ihletet, ekkoriban kezdődött az amerikai csapatok kivonása a távol-keleti országból. A nagy stúdiók azonban elutasították Lucas ötletét, végül a 20th Century Fox mégis beszállt, s egy tunéziai sivatagban megkezdődött a forgatás. Lucas az ifjú színészek (Mark Hamill, Carrie Fischer, Harrison Ford) mellett a brit Sir Alec Guinnesst is megnyerte az 1977. május 25-én bemutatott film számára.

A „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban” játszódó film soha nem látott sikert aratott, három hónap alatt 100 millió dolláros bevételt termelt, az 1977-es évben összesen pedig 775.4 millió dollárt.

Nyitókép: John D McHugh / AFP

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Erő legyen vele! :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés