Ügyészségi vizsgálat indult Sebastian Kurz ellen

2021. május 13. 9:01
Az osztrák kancellár elképzelhetetlennek tartja elmarasztalását az ügyben.

Vizsgálatot indított az osztrák gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) Sebastian Kurz  kancellár ellen, amiért állítólag hamis tanúvallomást tett az úgynevezett Ibiza-botrány feltárásával megbízott parlamenti bizottság előtt. Ezt  az osztrák kancellár saját maga jelentette be szerdán.

Kurz újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy elképzelhetetlennek tartja elmarasztalását az ügyben. Hangsúlyozta: mindig ügyelt arra, hogy az igazsághoz hűen válaszoljon a parlamenti bizottság kérdéseire. Nehezményezte ugyanakkor, hogy a vizsgálóbizottságban megpróbálják kiforgatni az ember szavait, hogy „valamiképp hamis tanúzásra” bírják.

A vizsgálatot az ellenzék kezdeményezte

Az ellenzék által kezdeményezett vizsgálat tovább növeli a nyomást Kurzra és pártjára, a konzervatív Osztrák Néppártra (ÖVP). A parlamenti bizottsággal összefüggésben a kancellár bizalmasa, Gernot Blümel pénzügyminiszter már hónapok óta az osztrák ügyészség figyelmének központjában áll. Ellene egyébként a Novomatic szerencsejáték-nagyvállalattal kapcsolatos korrupció gyanúja miatt is nyomozás folyik, bár a politikus tagadja az ellene felhozott vádakat.

A parlamenti Ibiza-vizsgálóbizottság feltételezett korrupciós ügyekre, így például pártadományok politikai döntésekre gyakorolt kihatásaira próbál fényt deríteni Sebastian Kurz 2017 decembere és 2019 májusa között hivatalban volt néppárti-szabadságpárti koalíciós kormánya idején.

A WKStA egyik szóvivője a német dpa hírügynökség megkeresésére megerősítette, hogy vizsgálat folyik a kancellárral és kabinetfőnökével, Bernhard Bonellivel szemben. Az illetékes szerint több feljelentés érkezett be hozzájuk, így a többi között az ellenzéki Liberális Fórumtól (NEOS) is.

Kiszivárgott üzenetek

A NEOS által beterjesztett panasz szerint Kurz és kabinetfőnöke a parlamenti bizottsági meghallgatásán tagadta, hogy háttéralkuk lettek volna a szintén a kancellár bizalmasának számító Thomas Schmid kinevezésekor az ÖBAG állami holding élére. A NEOS azt állítja beadványában, hogy az ügyészségnek rendelkezésre állnak azok a csevegési naplók, amelyek ennek ellenkezőjét bizonyítják.

Egyes – Kurztól, Schmidtől és Blümeltől származó – üzenetek már korábban kiszivárogtak az osztrák sajtóban. Az üzenetváltás azt a benyomást kelti, hogy az ÖVP-ben már néhány hónappal a független ÖBAG Felügyelő Bizottság 2019 márciusi személyzeti döntését megelőzően biztosak voltak Schmid jövendőbeli szerepét illetően.

Lemondásra szólították fel Kurzot

Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke lemondásra szólította fel Kurzot, ha vádat emelnek ellene.

Az ÖVP egykori koalíciós partnere, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ugyanakkor a kancellár azonnali lemondását követelte.

Strache-gate

Az Ibiza-vizsgálóbizottság egy Ibizán felvett kompromittáló videóról kapta a nevét, ami végül 2019-ben az akkori osztrák kormány bukásához vezetett. A rejtett kamerával készült felvételeken a szabadságpárti Heinz-Christian Strache későbbi alkancellár a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek 2017 júliusában, néhány hónnappal az ausztriai parlamenti választás előtt.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már Strache is megemlítette, Kurzot is kikezdhetik. És érdekes módon megint egy jobboldali, konzervatív politikust vádolnak korrupcióval, mintha a balliberálisoknál ilyen nem fordulna elő. Kurz párszor szembe ment a liberális elvárásokkal, az EU migrációs politikájával, várható volt, hogy konstruálnak ellene valamit.

Válaszok:
nick89 | 2021. május 13. 11:27

"Az igazságszolgáltatás igazgatásának csúcsán a szövetségi igazságügyi miniszter áll..." milyen érdekes! De a folytatás is:

""...a miniszter irányítása alatt működő Szövetségi Igazságügyi Minisztérium a legfelsőbb szintű szövetségi közigazgatási szervek egyike. A szövetségi igazságügyi miniszter a szövetségi kormány tagja; feladata az összes kapcsolódó szolgálat politikai koordinálása, irányítása és általános felügyelet"

Ráadásul náluk közigazgatási bíróság is van, miközben még az EU is igen rossz néven vette, amikor itt is létre akarták hozni.

https://e-justice.europa.eu/co..

A választók döntése mindig egy érdekcsoportot hoz helyzetbe. De csak akkor szoktatok erre hivatkozni, ha ez nem az általatok preferált érdekcsoport. A bíróságok is csak akkor függetlenek, ha az ellenzék érdekei szerint döntenek. Az ország jelentős része majd jövőre fogja kinyilvánítani, kiben bízik, kiben nem.

POLT PÉTER MEGOLDANÁ OKOSBA'

POLT PÉTER MEGOLDANÁ OKOSBA'

POLT PÉTER MEGOLDANÁ OKOSBA'

POLT PÉTER MEGOLDANÁ OKOSBA'

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés