Scully és a tenger örök horizontja

2021. május 13.
Kéri Gáspár
A járványügyi lazításoknak köszönhetően ismét látogatható a Magyar Nemzeti Galéria külföldi kontextusban is mérvadó tárlata, a kortárs absztrakt festőlegenda, Sean Scully életmű-kiállítása.

Kevés szó esik azokról a kulturális veszteségekről, amelyek a múzeumi és a galériás színteret, valamint a műkedvelő közönséget érték az utóbbi időszakban. Miközben az intézmények szerte a világon változatos és gyakorta kifejezetten előremutató túlélési technikákat dolgoztak ki a netes tárlatvezetéstől a nagy felbontású, remekül böngészhető kiállítási panorámaképeken át az alkotók online megszólaltatásáig, addig pont a lényegre nem volt lehetőség: szemtől szemben, a kiállítótérben találkozni a művekkel, ami elengedhetetlen egy-egy festmény, grafika, szobor vagy installáció akadálymentes befogadásához – a nagy rácsodálkozásokhoz, a katarzishoz.

A személyesség élményének szükségessége határozottan igaz az ír származású, évtizedek óta az Egyesült Államokban élő és alkotó, 1945-ben született Sean Scully budai várbeli kiállítására is, amelyet májusban ismét látogathatunk. Már az is imponáló, amint Scully hatalmas vásznai között járjuk be a Magyar Nemzeti Galéria A épületének földszinti és első emeleti kiállítótereit, ahol egzakt módon és élvezetesen, a laikus szemlélő számára is érthetően, informatív falszövegekkel láttatja a kiállítás kurátora, Fehér Dávid művészettörténész a több mint fél évszázados életmű folyamatosan formálódó, szervesen egymásra épülő vagy egymásra reflektáló korszakait.

Nyitókép: Sean Sculli / MNG

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés