Zárva a német színházak, szigorú korlátozások a franciáknál – nyitáspolitikák Nyugat-Európában

2021. május 13. 7:00
Ahogy az oltási kampányok az egyes európai államokban egyre nagyobb lakossági átoltottságot eredményeznek, a kormányok úgy kezdik meg a járványügyi korlátozások fokozatos feloldását. De szemben Magyarországgal, csak május közepe, június eleje lesz ez az idő Európában, s minden országban más és más ütemben. Nyugat-európai körképünk a nyitás jelen állásáról.

Jól látható az európai tendenciákból, hogy a cél egyértelműen az, hogy még a nyári szezon előtt megtörténhessen a nyitás – a gazdaságnak életbevágó szüksége van a kereskedelmi forgalomra, az emberek tűréshatárát pedig nem lehet már tovább feszegetni a végeláthatatlan karanténnal. Mindezt azonban csak akkor, ha biztonságos.

Minden jel szerint május közepén, június elején lesz az az idő Európában,

amikor az élet fokozatos visszatér a normalitáshoz, vagy inkább a korábban megszokott normalitáshoz közeli állapotba. Amely országok előrébb vannak ebben az ütemben – a koronavírussal történő versenyfutásban –, mintaként is szolgálnak a többiek számára. Megírtuk: Magyarországon az átoltottság miatt még a régióban is előrébb tart ezen az úton, a nyugati tagállamokhoz képest pedig pláne. Mutatjuk!

Nyitáspolitikák Nyugat-Európa államaiban

Németországban június 30-ig hatályban marad az a néhány hete bevezetett szabályozás, miszerint a szövetségi kormány éjszakai kijárási tilalmat és az oktatási intézmények bezárását rendelheti el, amennyiben a 100 ezer lakosra jutó új fertőzések száma újra meghaladja a száz főt. Németország legtöbb nagyvárosában és vidéki településén a járványügyi helyzet miatt még élnek ezek a korlátozások. A belföldi utazások is csak halaszthatatlan okból engedélyezettek,

az éttermek, színházak, edzőtermek még zárva vannak, a maszkviselés kötelező.

Nagy-Britanniában a nagy kormányzati terv az, hogy június 21-re minden korlátozást teljesen feloldjanak. Jelenleg hat fős társaságok szabadtéren találkozhatnak, a szabadtéri éttermek, a fodrászatok, könyvtárak, vidámparkok, uszodák, edzőtermek kinyitottak, a belföldi utazás engedélyezett, a maszkviselés a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön kötelező. A brit kormány ennek ellenére mindenkit lehetőleg a home office munkavégzés folytatására ösztönöz továbbra is.

Franciaországban május 3-tól feloldották a korábbi szabályt, miszerint a lakóhelytől több mint 10 kilométerre csak engedéllyel lehet közlekedni. Május közepétől újra látogathatók lesznek az üzletek, a vendéglátóipari egységek teraszai, a kulturális rendezvények. Az óvodák és az általános iskolák már nyitva vannak, a napokban a középiskolákban is visszaáll az oktatási rend.

A kijárási tilalom május 19-től már csak este kilenctől lép életbe,

és a tervek szerint június másodikán fogják feloldani.

 

Vonatról leszálló utasok a párizsi Lyoni pályaudvaron május 3-án – ezen a napon megszűnt a belföldi utazások eddigi korlátozása

 

Olaszország nagy része már a helyi osztályozás szerinti „sárga zónába” tartozik, vagyis a fokozatos nyitás ezekben a régióban elindult: a bárok és éttermek kinyithatnak (június elsejétől már a belső helyiségekben is szabad lesz fogyasztani), az oktatási intézmények működnek, a szabadtéri rendezvényeket engedélyezik. Az éjszakai kijárási tilalom este tíz óra és másnap hajnali öt óra között országszerte hatályban van, ahogy a maszkviselési kötelezettség is, zárt helyiségekben és szabadtéren egyaránt.

Május közepén vezetik be az oltottságról szóló „zöld igazolást”, ezzel belföldön szabadon lehet majd utazni.

Spanyolország várhatóan júniustól nyitja meg kapuit a külföldi turisták előtt, addigra állhat fel az a számítógépes rendszer, amely képes lesz megvizsgálni a digitális oltási igazolványokat a repülőtereken. A spanyol régiók egymástól eltérő mértékben és ütemben oldják fel fokozatosan a korlátozásokat: van, ahol egyelőre csak kisebb mértékű szabad mozgást engednek a járványügyi zónák között; van olyan terület, ahol bár még korlátozott vendégszámban, de látogathatók a pubok és éttermek; és van olyan régió, ahol a helyi kormányzat továbbra is fenn akarja tartani az éjszakai kijárási tilalmat. A maszkviselés pedig mindenhol kötelező.

Ausztriában az iskolák, múzeumok és boltok már kinyitottak, május 19-től az éttermek, a hotelek és a sportlétesítmények is üzemelhetnek már. A határőrizet szigorú, ahogy a tesztelés követelménye is: például fodrászati belépéshez is kötelező.

Az éjszakai kijárási tilalom este 8 óra és másnap reggel 6 óra között egyelőre még hatályban van.

Belgiumban május 8-án szintén feloldották a szabadtéri vendéglátóipari egységekre vonatkozó tilalmat. A szolgáltató szektor üzletei, a fodrászatok szintén nyitva vannak már, ahogy az iskolák is, illetve április óta már nemcsak a halaszthatatlan üzleti utakra lehet elutazni.

Svájcban mindenhol kötelező a maszkviselés, és nincsenek kedvezményezett helyzetben a beoltott, védett személyek. Nincsen már kijárási tilalom, a hotelek, múzeumok, színházak, mozik, állatkertek, boltok nyitva tartanak, a vendéglátás azonban egyelőre itt is csak a szabadtéren bonyolítható.

 

Napozók egy Athén közelében fekvő tengerparti strandon május 8-án – a magánüzemeltetésű strandok a hétvégén kinyitottak, egy héttel a turistaszezon hivatalos kezdete előtt

 

Görögország május 15-től kinyitja kapuit a külföldi turisták előtt, amennyiben igazolvánnyal bizonyítják, hogy kaptak védőoltást, vagy felmutatnak egy friss negatív koronavírus-tesztet.

Május 3-tól szabad a fogyasztás az éttermek szabadtéri részein, hétfőn kinyitottak az iskolák is,

május 15-től pedig eltörlik a belföldi utazási korlátozásokat is. Az esti 11 órás kijárási tilalom azonban még érvényben van.

Portugáliában visszatértek a tanulók az iskolákba, a múzeumok, fodrász szaküzletek kinyitottak, a vendéglátás a teraszokon megindult. A sportrendezvények látogatószám-korlátozását feloldották, ahogy nagyobb létszámú esküvőket és családi rendezvényeket is lehet már tartani.

Hollandiában április 28-án – részben a tiltakozások hatására – eltörölték a három hónaposra tervezett éjszakai kijárási tilalmat, a szabadtéri kávéházak, éttermek, valamint a boltok megnyíltak. A holland kormány úgy döntött, hogy a május közepén esedékes Eurovision dalfesztivált nem halasztja el, limitált számban és biztonsági előírások mellet mégis megtartják azt.

Dániában már korábban feloldották a boltzárlatot, a teraszokon lehet fogyasztani, és a következő napokban már az éttermek zárt helyiségeiben is.

A dánok bevezették az úgynevezett „koronavírus igazolványt” minden 15 év feletti állampolgár számára,

amely tartalmazza birtokosa járványügyi adatait: be lett-e oltva, elkapta-e már a fertőzést, az elmúlt 72 órában készült-e negatív tesztje. Csak az igazolvány felmutatásával lehet belépni az éttermekbe, bárokba, múzeumokba és a kulturális, illetve sportrendezvényekre.

Svédországban a boltokban, kávéházakban, éttermekben és közösségi programokon létszámbeli korlátozások vannak érvényben a vásárlók, vendégek, résztvevők számára. A közösségi közlekedési eszközökön és a beltéri rendezvényeken mindenkinek kötelező védőmaszkot viselni.

Finnországban az éttermek május közepén fokozatosan nyithatnak, korlátozott vendéggel és nyitvatartási idővel. A tervek szerint május végén oldják fel a beutazási tilalmat (de csak az európai országokból érkezők számára), és június elején engedélyezik a tömegrendezvények tartását – vagyis a turizmus nyár elején indulhat be.

Írországban májusi és júniusi hónapokban a járványügyi statisztikák függvényében dönt a kormány a fokozatos enyhítésekről. Május 10-én nyitottak a múzeumok, könyvtárak, kulturális intézmények, május 17-én nyithatnak az üzletek, június elején pedig a hotelek. Június 7-ére tervezik a szabadtéri vendéglátóipari egységek újranyitását, illetve a szabadtéri sportrendezvények újbóli megtartását.

--

Nyitókép: A május 15-i nyitásra készítenek elő egy tengerparti strandot a Róma melletti Ostiában április 30-án.

fotó: MTI

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés