Az oltásellenes logika

2021. május 11. 13:35

Tibi atya
Facebook
Oltás mellett is fertőződnek és fertőznek, a haláluk kockázata pedig egyedül őket terheli. Tévednek.

„Az oltásellenes logika a következő: oltástól függetlenül megfertőződhetek és terjeszthetem is a vírust. Az oltakozók így saját felelősségükre adatják be, én meg saját felelősségemre nem. Legrosszabb esetben belehalok, amihez jogom van – vélekednek.

Valóban létezik a társadalmi szerződésnek ilyen radikálisan liberális értelmezése, az amerikai amish közösségek jó példák rá. Minimális kötelezettségeket teljesítenek az állam felé, cserébe nem kérnek az államtól semmit. Ha az állam ezt megsértené - akár csak egy kötelező oltás erejéig is – szerintem valóban alkotmányos jogokat tiporna.

Teljesen valid döntésnek tartom azt is, hogy valaki nem veszi fel az oltást, és cserébe azt mondja, semmi nem kell neki az államtól: nem kell az állam által felügyelt közösségben semmilyen infrastruktúra, ahol másokat a döntésem kockázatának tehetek ki, ezért kivonulok a társadalomból. Ezt a döntést az államnak szintén nincs joga felrúgni.

Csakhogy az oltásellenesek nem akarnak lemondani semmiről.

Úgy érvelnek, hogy oltás mellett is fertőződnek is fertőznek, a haláluk kockázata pedig egyedül őket terheli.

És itt tévednek.

Az európai társadalmak és a gyógyítás normái ugyanis kifejezetten tiltják, hogy valakit a vélekedése miatt hátrébb soroljunk az ellátásban: az orvosi etika csakis a súlyosság/megmenthetőség tengelyén alkothat preferenciákat. Nagyon helyesen (valakik szerint meg helytelenül) nincs lehetősége rá, hogy megbüntessen valakit a nem kezeléssel, csak mert az egyén olyan döntést hozott, aminek a következtében veszélybe került az élete. Persze, az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy nem létezik olyan oltásellenes, aki a lélegeztetőgépen fuldokolva azt mondaná, "egye fene, nem jól döntöttem, kapcsoljanak csak le.”

Nyitóképen: Oltásellenes tüntető Londonban. Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem hetvenkednek ők azzal, hogy 'legfeljebb meghalok'. Simán csak sunnyognak. A farvizen akarnak utazni. Ennél is rosszabb, hogy ostobák. És ez még enyhe kifejezés az olyanokra, akik kétszáz évvel az oltás feltalálása után, s miután gyerekkorukban végigoltották őket mindenféle szörnyű betegség ellen, beveszik azt a hülyeséget, hogy az oltástól lesz bajuk. A CIA-ról és az ufókról nem is beszélve, akik épp az oltáson keresztül manipulálják az agyukat, amikor ott van nekik a fészbuk meg a jutub is. Nagy az Isten állatkertje.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés