Román elemzés: „Pofoncsapás” a magyarok kiállása a nemzeti kisebbségek mellett

2021. május 11. 12:55
Az elemzés szerzője szerint le kellett volna mondani a román külügyminiszter találkozóját Szijjártó Péterrel.

Az Adevarul „Magyarország kihúzza a szőnyeget Románia lába alól” címmel közölte a LARICS elemzését. Az Információs Hadviselést Elemző és Stratégiai Kommunikációs Laboratórium (LARICS) szerzője, Paul Gologan arról írt, hogy Románia és Magyarország kapcsolatában az utóbbi években is sok vitás pont volt, a magyar vezetők pedig nem csillapították a kedélyeket, hanem még táplálták a vitákat.

A szerző „pofoncsapásnak” tartja, hogy ugyanazon a napon, amikor Bogdan Aurescu román külügyminiszter Gyulán találkozott Szijjártó Péterrel és a helyi románság képviselőjével, és a kisebbségekkel kapcsolatos problémák kétoldalú rendezéséért szállt síkra, a magyar Országgyűlés megszavazott egy állásfoglalást a Minority SafePack mellett, amely épphogy európai szintre helyezné a kisebbségi kérdések megoldását.

A szerző feltette a kérdést, hogy a román külügy miért nem mondta le Aurescu látogatását, ha tudomása volt, hogy mire készül az Országgyűlés. Gologan hangsúlyozta: a legproblematikusabb a romániai magyarokról kialakulóban levő kép, hiszen, ha a vezetőik szerint a problémáikat meg kell tárgyalni európai szinten, akkor azt jelenti, hogy problémáik vannak.

Nyitóképen: Székely zászlót feszítenek ki a résztvevők az erdélyi székely szabadság napjának budapesti szimpátiarendezvényén a Hősök terén 2020. március 10-én. Illusztráció. Fotó:  MTI/Máthé Zoltán

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Remélem, még kapnak jó pár pofont, hogy aztán Erdély hazatérjen.

"Románia nagyon is dolgozik azon,hogy bekebelezze Moldáviát.
Nem nagyon érdeke most egy szomszédsági konfliktus,sőt.
Úgy látom a magyar diplomácia ennek tudatában nagyon is ügyesen tevékenykedik."

Peti Kína seggében, a tejbetök Semjén meg lóháton a székelyekkel röhögteti magát.
És van aki ennek tapsol.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2021. május 11. 18:07

Ha jól értem a románok kifogást emeltek a jogállamiság ellen. Remélem
a NOmentumKommandó szeme a pályán!

Talán te is ismered a román elképzelést a Dnyesztertől a Tiszáig terjedő Nagy Romániáról. A befogadott amerikai rakétabázisokért, a kijutásért a Fekete tengerre sok mindent ígérhettek nekik.

Azt azért látni kéne, hogy a visszacsatolt Erdéllyel, Kárpátaljával milliónyi románt és százezernyi ukránt is kapnánk. Akik aztán bármikor fellázíthatóak lennének.

Minden tiszteletem Pesti Lászlóé, nagyon göröngyös úton futottak határidőre.

Szívből gratulálok! Egyébként CSAK problémák vannak, amiket most nehezebb lesz elhazudni a román foglalkozású politikusoknak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés