Földünk idegenvezetője: 95 éves lett Sir David Attenborough

2021. május 8. 8:59
Természetfilmes, világjáró, Anglia nemzeti kincse, aki hét évtizede tágítja a televíziózás határait, és aki nemzedékeket inspirált arra, hogy megismerjék és óvják a bolygó páratlan élővilágát: 95. születésnapját ünnepli Sir David Attenborough.

A későbbi lovag, David Frederick Attenborough 1926. május 8-án született Londonban:

gyermekkorát kövületek, kövek és különböző természeti kincsek gyűjtésével töltötte.

Hétévesen komoly biztatást kapott hobbijához, amikor Jacquetta Hawkes megcsodálta a gyűjteményét. Sok időt töltött a város egyetemének falai között is, és amikor 11 éves korában megtudta, hogy az állattani tanszéknek sok újonc kell, egyből jelentkezett segédnek.                           

A Cambridge-i Egyetemen ösztöndíjasként szerzett természettudományi diplomát 1947-ben, ezt követően a tengerészetnél szolgált, de hiába remélte, hogy bejárhatja a világot, mindössze Walesig jutott, ahol két évig állomásozott. 1950-ben Attenborough feleségül vette Jane Elizabeth Ebsworth Orielt, akit mára több mint két évtizeddel túlélt, hiszen szeretett felesége 1997-ben meghalt.

Attenborough már 1956-ban természetfilmet forgatott

A BBC képernyőjén

Amikor a BBC-hez került, két akadályba ütközött: először is, a csatornának semmilyen természettudományos műsora sem volt, másodszor pedig a főnöke

úgy gondolta, hogy Attenborough-nak túl nagyok a fogai ahhoz, hogy tévéképernyőn szerepeljen.

Nem egyszer viccelődött is idősebb korában, hogy azóta a fogai többségét sikerült elvesztenie, amik akkor annyira zavarták a BBC vezetését. Kis lépésekkel haladt előre, így például ő kezdte el az Animal, Vegetable, Mineral? című kvíz műsort, később pedig együtt vezette a The Pattern of Animals programot Sir Julian Huxley természettudóssal.

Kép: David Attenborough fiatalon. Forrás: BBC

Attenborough azonban elégedetlen volt ezeknek a műsoroknak a formátumával, ugyanis ezekben az állatokat a természetes élőhelyükből kiszakítva, stresszes környezetben, a tévéstúdióban mutatták meg a közönségnek. Azért, hogy ezen változtasson,

1954-ben elindította Zoo Quest műsorát, amely meghozta az áttörést

mind az ismeretterjesztő programok, mind Attenborough karrierjében.

A siker ellenére Attenborough otthagyta a BBC-t, hogy antropológiát tanuljon a London School of Economicson. A hatvanas évek közepén tért vissza a brit közszolgálati televízióhoz, ugyanis 1965-ben elindult a BBC Two, aminek Attenborough lett a vezetője.

1969-ben a BBC műsorigazgatója lett, és a nevéhez köthető az első rockzenei műsor, a The Old Grey Whistle Test, és az azóta ikonikussá vált Monty Python’s Flying Circus, továbbá az első snooker közvetítés is. 1972-ben felajánlották neki a BBC igazgatói posztját, de visszautasította az ajánlatot annak érdekében, hogy a természetfilmek készítésére fókuszálhasson.

Kép: David Attenborugh a BBC  műsorán. Forrás: BBC

Legjelesebb filmje: Élet a Földön

Élete főművét mégis ötvenéves korában kezdte el: 1976-ban indult az Élet a Földön című sorozat, ami sokak szerint azóta is a valaha volt legjobb természetfilm-sorozat,

amely a szó szoros értelmében kitágította a televíziózás határait.

Annak érdekében, hogy a természetes közegükben mutathassák meg az állatokat, a stábnak újfajta megközelítést kellett alkalmaznia a forgatások során: rejtett kamerákkal, slow motion felvételekkel és izgalmas operatőri technikákkal dolgoztak, hogy a nézők – nagyjából 500 millió ember világszerte – teljesen elmerülhessenek a természetben, összesen 96 részen keresztül.

Kép: David Attenborough egy konferencián. Forrás: MTI

A sorozat megalapozta a BBC további természettudományos filmjeinek számos jellemzőjét is. Attenborough és munkacsoportja a témához való komoly hozzáállással és a legújabb felfedezésekkel elnyerte a tudósok bizalmát, akik válaszul lehetővé tették számára, hogy az ő kutatási eredményeiket is bemutassa a képernyőn.

Az Élet-sorozatban foglalkozott még az Antarktisszal, a madarakkal, a növényekkel, a gerinctelenekkel és a hüllőkkel is. Emblematikus sorozata mellett Az első édenkert címmel bemutatta a Földközi-tenger medencéjének történetét 1987-ben, az ősmaradványok iránti szenvedélyéről pedig az Elveszett világok, eltűnt életek című 1989-es filmje tanúskodik.

What a wonderful world – Attenborough előadásában

Egy teljes élet

Munkássága, a televíziós ismeretterjesztésben kifejtett tevékenysége elismeréseként elhalmozták kitüntetésekkel: barátai között tudhatja II. Erzsébet királynőt, aki 1985-ben lovaggá ütötte, 2019-ben Chatham House-díjat, 2020-ban Lovagi Nagykeresztet adományozott neki. A tudományos világ szintén tisztelettel adózik a filmesnek,

akiről 1998-ban egy újonnan felfedezett hangyászsün fajt neveztek el,

ez lett az Attenborough-hangyászsün. Ő az egyedüli BAFTA-díjas, aki fekete-fehér, színes, HD és 3D műsorért is megkapta az elismerést.

Kép: David Attenborough II. Erzsébettel. Forrás: BBC

Bejárta a Földet, hogy felkutassa az élővilág csodáit, Magyarországon a páratlanul gazdag szitakötő- és az Európa többi részéről szinte eltűnt tiszavirág-populációt mutatta be. A hátizsákos világjáró hihetetlen kalandjainak és közvetlen, sztorizós stílusának köszönhetően belopta magát a nézők szívébe, a természetfilmeket a szórakoztató és egyben tartalmas televíziós műsorok rangjára emelte.

Sir David Attenborough ma, 95 évesen is aktív, munkásságával újabb és újabb nemzedékeket bevonva a földi élet csodáinak és a természet védelmének világába.

Nyitófotó: BBC

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Isten éltesse.

A BBC Earth-n most is fut egy időskori sorozata, amibe bevágnak régi filmrészleteket is. A fiatal filmes egy nem túl elegáns Land Roverrel evickél, akkor még nem volt különösebben erős háttere. Azt érzem, hogy elkötelezett természetvédő, egyéb dolgaival meg soha nem törődtem., fogalmam sem volt soha arról, hogy milyen a világnézete. Durrell, meg teljesen más, egy kedves humorú, természetkedvelő író, szinte minden könyve megvan.

Igazából két irányzat van, a filmesek és a természetfotósok. Utóbbiakból nekünk is van egy híres, Máté Bence. Nos Ő hajlandó akár két hetet is dekkolni egy lesen vagy órákig állva, persze álcázva a vízben, hogy elkapja a tökéletes pillanatot, csak a TV-ben ezért nem fizetnek, mert nem köti le a nézőket.

Akkor bogarássz utána, mert sok nagyon jó könyve van Durrelnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés