Ráérez-e a felvidéki magyar politika a választók igényeire?

2021. május 8. 17:54

Hajtman Gábor
Ma7.sk
Az elmúlt időszakban azért szavaztak a magyarok szlovák pártra, mert azok ugyan sajátos módon, de érzékelték, mitől hangos a közbeszéd, és mire fogékony a választó.

„Az egységes politikai szubjektum csakis gyűjtőpárt lehet. A felek mostanra belátták, csak egységes és széleskörű együttműködés hozhat hatékony és sikeres parlamenti képviseletet. Ehhez azonban rengeteg feltételnek kell egyidejűleg teljesülnie, amely nem kis munkát igényel.

Elsősorban vonzóvá és sokkal láthatóbbá kell tenni magát a formálódó pártot, amely nemcsak azért szólítja meg a magyar szavazókat, mert felvállalja a témákat, amelyek a felvidéki magyarok jogos igényeit elégítik ki, de országos problémákkal is foglalkozik. Versenybe száll azokkal a pártokkal, melyek megpróbálják a szlovákiai magyar választókat magukhoz csábítani.

Az elmúlt időszakban azért szavaztak a magyarok szlovák pártra, mert azok ugyan sajátos módon, de érzékelték, mitől hangos a közbeszéd, és mire fogékony a választó. A szlovákiai magyar politika ezzel szemben régóta le van maradva, ezért tűnhetett úgy, hogy a parlamenti választásokon a magyar pártok mintha egy másik osztályban játszanának.

Nem feltétlenül emiatt nincs a parlamentben magyar párt, de az új és főleg a fiatalabb szavazók inkább más pártokhoz vándoroltak át. A Szövetségnek fel van adva a lecke, hiszen úgy szerezhetnek új szavazókat, ha sikerül felzárkózniuk, és átérzik az adott választási időszak fő üzenetét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés