Elítélte a G7 Kína politikáit

2021. május 6. 15:27
Több nyugati nagyhatalom és az EU elítélte Kína több politikáját, többek között az ujgurukkal szembeni, valamint Hongkonggal kapcsolatos cselekményeiket.

Elítélő nyilatkozatot adott ki az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Japán, Franciaország, Németország és Olaszország Kína egyes politikáival szemben. A nyilatkozatot a londoni G7-találkozóhoz kapcsolódva adták ki.

Az aláíró hatalmak kifejezték aggodalmaikat a kínai tengereken zajló folyamatokat miatt, hangsúlyozták a béke és stabilitás fontosságát a Tajvani-szorosban. A G7 egyúttal kiállt a nemzetközi, szabályalapú rend mellett.

Az aláírók emellett felemelték a szavukat Kína ujgurokkal szembeni bánásmódja ellen, valamint a Hongkong demokratikus rendszerét érő támadásokkal szemben.

Az EUobserver arról számol be, hogy szerda folyamán az EU-tagállamok nagykövetei találkozót tartottak Brüsszelben, ahol közös álláspontot kívántak megfogalmazni Kína ügyében, többek között a hongkongi helyzetet kritizálva. A portál egy forrása szerint Magyarország nem támogatta a Hongkonggal kapcsolatos kemény kritikát, ezért nem jött létre konszenzus.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyalázat, hogy a muzulmán ujgurokért verik magukat, a világ legbékésebb és legspirituálisabb népének a kifosztását és meggyalázását viszont kereskedelmi haszonért cserébe tudomásul vették.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés