Arizona államban civilek számolják újra az elnökválasztás szavazatait

2021. május 6. 12:58
Aggasztja Washingtont, hogy az arizonai szenátus egy magáncéggel számoltat újra elnökválasztási voksokat.

Az amerikai igazságügyi minisztérium levelet küldött szerdán a republikánus vezetésű arizonai szenátus elnökének, mert aggasztja, hogy az ottani felsőház példátlan módon egy magáncéggel számoltatja újra a tavalyi elnökválasztás Maricopa megyei szavazatait, ami a tárca szerinte azzal a veszéllyel jár, hogy nem garantálható a voksok biztonsága, és hogy megfélemlítenek szavazópolgárokat.

Független szervezet vizsgálódik

Több olyan civilszervezet, amely a szavazójog érvényesüléséért küzd az Egyesült Államokban, egy héttel ezelőtt azzal a kéréssel fordult a szövetségi hatóságokhoz, hogy avatkozzanak közbe az ügyben vagy küldjenek választási megfigyelőket a szavazat-újraszámlálásra.

Maricopa Arizona legnépesebb megyéje, és 2,1 millió voksról van szó.    

A szövetségi igazságügyi minisztérium polgári jogi osztályának vezetője felhívta Karen Fann arizonai szenátusi elnök figyelmét arra, hogy szövetségi törvénybe ütközhet szavazatok átadása magáncégnek, mert a voksok a választás után 22 hónapig nem kerülhetnek ki a választási tisztségviselők ellenőrzése alól. Pamela S. Karlan igazságügyi minisztériumi főcsoportfőnök pedig hozzátette: az újraszámlálást végző magáncég azon terve, hogy közvetlenül felkeresi a szavazópolgárokat, a választói megfélemlítés kockázatát rejti magában.

„A korábbi hasonló vizsgálatok országos tapasztalata az, hogy ezeket főleg a kisebbséghez tartozó szavazópolgárok körében végzik, ami sértheti a szövetségi választási törvény által előírt tilalmat a választók megfélemlítésére. Ugyanis a szavazásra jogosultakat eltántoríthatja attól, hogy éljenek a jogukkal bármikor a jövőben” – írta Karlan.

Egy kosárlabdacsarnokban állnak a szavazatok

A főcsoportfőnök arra kéri a szenátus elnökét, hogy fejtse ki, a felsőház és a vele szerződő magáncég mi módon garantálja a szövetségi törvények betartását. Idézett olyan médiajelentéseket, amelyek szerint a voksokat a cég hiányos őrizet alatt egy volt kosárlabdacsarnokban tartja, és ott fogják őket kézzel megszámolni.    

A szenátusi elnök ígéretet tett a minisztériumi kérés teljesítésére.    

Szintén szerdán az Arizonai Demokrata Párt megállapodást kötött a helyi szenátussal arról, hogy utóbbi gondoskodik a szavazópolgárok jogainak betartásáról és a voksok titkosságáról. Egy bíróság pedig már korábban elrendelte a szenátusnak és a magáncégnek, a floridai székhelyű Cyber Ninjasnak, hogy tartsák be a voksok titkosságával kapcsolatos arizonai törvényeket. Ha ezt megsértenék, arra az esetre a demokrata párt és a szenátus megállapodása szankciókat helyez kilátásba, egyebek között a párt kérheti a bíróságot sürgős rendelet kiadására. Ezenkívül a megállapodás szerint

Katie Hobbs arizonai főtisztviselő delegálhat három megfigyelőt az újraszámlálásra.   

 A novemberi elnökválasztást a demokrata párti Joe Biden nyerte meg, de republikánus párti vetélytársa, Donald Trump volt elnök ezt sokáig nem ismerte el, és kitartóan hangoztatta, hogy az országban sok helyen választási csalás történt. Trump kampánycsapata és támogatóinak köre több helyen kért szavazat-újraszámlálást, és különböző bíróságokon pereket indított, amelyekkel az eredmény megváltoztatása volt a célja. Arizona Maricopa megyéjében mostanáig elhúzódott az újraszámlálási eljárás.

(MTI/AP)

Fotó: MTI/EPA/Rick D'Elia

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy maganceg letilthatja Trumpot, egy masik nem szamlalhat szavazatokat?
Halottakkal hogyan fognak felkeresni a szavazatszamlalok?
Es hogyan felemlitik majd meg oket?
Kabare.

Független szervezet vizsgálódik
Csak remélni lehet, hogy G. Soros azt mondja, tőle és az NGO-itól FÜGGETLEN, mert ebben az esetben biztos, hogy
nem független

Az esküdtszékek is magánemberek, azt hiszem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés