Alapjogokért Központ: Tízből hét magyar elégedett a vakcina-stratégiával

2021. május 6. 14:29
A magyar felnőtt lakosság masszív többsége, 72 százaléka elégedett a kormány oltóanyag-beszerzési stratégiájával a koronavírus-járvány alatt – derült ki az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásából.

Az április 27-én és 28-án ezer ember telefonos megkérdezésével készült felmérés szerint a válaszadók 60 százaléka úgy gondolja, a kormány sikere az, hogy a regisztráltak immár több mint háromnegyede megkapta az oltást.    

Mindösszesen százból hatan (6 százalék) gondolják úgy, hogy az Európai Uniónak köszönhető a magas átoltottság Magyarországon

– írták. 

A véleményt formálók 20 százaléka szerint nem tekinthető sikernek az, hogy ennyivel gyorsabb ütemben oltják be a magyarokat – tették hozzá.    

A magyarok túlnyomó többsége elégedett a kormány stratégiájával

Az országos, reprezentatív felmérés alapján a nyolcmillió fős felnőtt magyar lakosságból majdnem ötmillió nyolcszázezren elégedettek az európai gyakorlattól eltérő, keleti forrásokra is fókuszáló vakcinabeszerzési stratégiával.    

Ez a megkérdezettek 72 százaléka, és mindössze 18 százalékuk elégedetlen a vonatkozó kormányzati lépésekkel – emelték ki.    

Megállapították, hogy a „korábban számtalan ellenzéki kritikát kapott, unortodoxnak is nevezett vakcinabeszerzés” tehát élvezi a magyar állampolgárok döntő többségének támogatását: a döntéshozatal és a társadalmi felelősségvállalás találkozásának is köszönhető, hogy Magyarország másfélszer gyorsabb tempóban halad előre az oltási programban, mint a kizárólag nyugati típusú vakcinákra hagyatkozó európai uniós átlag.    

Pozitív az oltási program megítélése

Hangsúlyozták, hogy a magas magyar átoltottsági arány a keleti vakcinák kormányzati beszerzése és magyar szakemberek általi engedélyezése, illetve a növekvő oltakozási hajlandóság révén vált elérhetővé. „Az oltási program pozitív megítélését jól illusztrálja, hogy még az ellenzéki attitűddel körülírható válaszadók 26 százaléka szerint is a kormány sikere az, hogy már több mint 4 millió főt beoltottak hazánkban – ugyanakkor szomorú és a baloldal felelőssége, hogy oltásbizalmatlansági kampányával egy ilyen, alapvetően pártpolitika-mentes ügyben is érezhető a pártpreferenciák hatása a válaszokban” – fogalmaztak a közleményben.

(Alapjogokért Központ, MTI)

Fotó: MTI/Bús Csaba

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés