Nem a kétharmad a kérdés, hanem hogy marad-e a Fidesz

2021. május 5. 10:08

G. Fodor Gábor
Telex
A kormányzás nem más, mint tűzvész és nyargalás. Interjú.

„Orbán a választási győzelmek után mindig elmondja, hogy a kétharmaddal a három harmadot kívánja képviselni, viszont azok közül, akik nem rá szavaztak, sokan úgy érzik, hogy a miniszterelnök folyamatosan támadja, megalázza, provokálja őket. Nem az ellenzéki politikusokról beszélünk, hanem védtelen állampolgárokról, civilekről, tudósokról, kulturális szereplőkről, újságírókról. Ebben sem érez feszültséget?

Ez is egy szemrehányás, amelynek a választói magatartás során van helye, a választók a választásokon kifejezésre juttathatják szemrehányásukat vagy éppen egyetértésüket. A többségi elv azért egy fontos kiindulópont, mert ezen keresztül megérthetjük, hogy mi történt az elmúlt tíz évben. Orbán sikere abban áll, hogy folyamatosan meg tudott ragadni vagy éppenséggel létre tudott hozni olyan nemzeti ügyeket, amelyekben többséget tudott maga mögé állítani, függetlenül attól, hogy valaki korábban hova tette az ikszet. Többséget kell létrehozni, a politika egy ilyen meló. Ugyanakkor mindig lesznek olyan ügyek, amik mögé nem tudsz többséget állítani, de ha okos politikus vagy, akkor ezeket vagy a szélső pályán tartod, vagy elengeded.

A most látott ellenzéki együttműködés, amely akár Orbán leváltását is hozhatja, nem az orbáni politizálás következménye?

Az összefogó ellenzéki pártok egy-két kivételtől eltekintve maguktól soha nem fogtak volna össze, az együttműködést a választók kényszerítik ki: olyan emberek, akiket Orbán az elmúlt tíz évben rendszeresen megbántott és megsértett. Furcsa kérdés, hogy Orbánt terheli-e felelősség azért, hogy összefog a baloldal. A Fidesz sikerét az adja, hogy egységet teremtett a jobboldalon: egy a tábor, egy a zászló. Ezt nem néhány év alatt érték el, hanem a 90-es évek közepétől építették és erősítették ezt az egységet. A baloldal esetében korainak tartom még a sikertörténet megfogalmazását, nem állt még össze az a tömb, nem hirdethetünk eredményt.

Az minek köszönhető, hogy olyan erős az Orbánnal szembeni gyűlölet, hogy a jobbikos leszavazna a DK-sra és fordítva?

Nem tudjuk még, hogy így lesz-e.

Az önkormányzati választásokon azért már elég tisztán látszott a tendencia.

Az egy másik verseny volt, az országgyűlési választás más logika alapján működik. A rivális egyébként mindig kitermelődik, ezt vicces lenne a kormányzók felelősségévé tenni.

Akkor minek köszönhető, hogy az elmúlt tíz évben látott gazdasági konjunktúra mellett is az ország alsó hangon fele le akarja váltani Orbánt?

Az ön logikája alapján akkor a másik fele meg meg akarja tartani. Szerintem ez karakterkérdés. Orbán Viktornak annyira erős a karaktere, hogy ez egyesít és összetart egy nagy tábort, akik hisznek benne, követik, elfogadják, ahogy ő látja a világot. Ő egy háborús miniszterelnök, egy olyan ember, aki ha válság van, akkor jön, és megoldja a problémákat.

Ha pedig nincs háború, akkor csinál.

A kormányzásnak a könyvben az – általam adott – meghatározása úgy hangzik, hogy a kormányzás nem más, mint tűzvész és nyargalás. Mindig van egy helyzet, amit kezelni kell. A kormányzás természete nem tud más lenni. Születtek kísérletek a rendszerváltozás utáni magyar politikatörténetben arra, hogy más karakterek jöjjenek, például egy Medgyessy Péter. Vagy bizonyos értelemben Karácsony Gergely is ilyen, mivel még nem oldott meg semmit…”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 451 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az lesz mint Szerencsen: egy magabiztos Fidesz-győzelem. Az összFegyenc Párt pedig darabjaira hullik, mert életképtelen, hazug képződmény.

Igen.

Egy ideje nem lehet valaki egyszerre parlamenti képviselő es polgármester. (A "gaz" Fidesz szüntette meg ezt az évtizedeken át joggal kritizált kettős állást.)

Az más kérdés, hogy egy bármennyire is normális mérce szerint ha valaki bejelenti, hogy kost akkor egy éven át a minisztetelnökségéért fog dolgozni es kampányolni, akkor e bejelentés napján lemondana a főpolgármesteri megbizatásról.
Na de ez a moslék... szóval nyilván nem mond le.

Ebben igazad van, csak szövegértési nehézségeid támadtak. Nem az országot kell lángba borítani, mint tette ezt idolotok, Gyurcsány, hanem a kormányzás legyen az állott iszap helyett proaktív, feszes és hatékony. És ez a kormány pont ezt is teszi. Szerinted milyen nyugalom lenne itt, ha nem fekszenek keresztbe a migránskvóta előtt? Ha nem oldják meg a vörösiszap-katasztrófa következményeit? Ha beengednék a genderizét az óvodákba? Ha IMF-hitelből kívánnák biztosítani a szociális szféra kiadásainak fedezetét?
Közben persze szelfiznének napi 12 órában a facsemeték, és az EU zöld politikusai mellett, és posztokat írnának a japán bálnák védelmében. Szép nyugis kormányzás, csak az ország döglik bele.

Hát elég erőteljesen.
Nézz csak utána, ha nem hiszed!

Pontosan. Mivel Németország pragmatikus. Rájöttek, ha ideológiai különbségek okán külső nyomásgyakorlással elmozdítják Viktort, akkor ilyen erős bázis mellett csak káosz és kormányzóképtelenség jönne. Ez pedig nem jönne jól a hazánkba települt német működő tőkének.

Ahhoz neked is tenni kellene. Mennyit dolgozol egy nap? Hány nap szabadságot veszel ki? Mennyire részesíted előnyben a hazai termékeket, szolgáltatásokat? Hogy néz ki a házad tája? Úgy mint egy átlagos osztrák faluban?

Mert a Habony-Médiaművek sajtója maga az igazság (a hívek szerint)...

Mit rühellsz? A családok támogatása zavar? LMBTQWWERT-ként nem fogadhatsz örökbe gyereket? Hiányoznak a muszlimok a szomszédodból? Fáj, hogy TB-járulékot kell fizetni? Vagy, hogy nem kapsz segélyt, hanem helyette csak munkát?

Hogy mit csináltam én a 90-es években???? Már megint be vagy b.szva???
Senki nem mondta még neked, hogy ne igyál annyit, mert hülyeséget beszélsz????

Az Orbán elleni gyűlölet oka egyszerű.
Ahogy azt megállapította Helmut Schoeck, az Irigység című könyvében, az irigység tárgya mindig valami közeli. Nem Rothschild vagy Bill Gates vagyonát irigylik az emberek, hanem a szomszéd sikerét, a másik kisemberét, aki egyébként mi is lehetnénk.
Orbán egyszerű vidéki fiú, aki tehetségével a világpolitika területére is eljutott. Gyűlölni azért kell mert bebizonyította, hogy én is, te is, ő is, elérhette volna ezt, de nem tettük. Még csak nem is akartuk. Nem az úton buktuk el a versenyt, hanem a már a nem benevezésnél. Ez pedig tűrhetetlen. A selejt bennünk bosszúért kiált.

"Így viszont nincs választásuk, és a közös bennük egyetlen pont, az hogy O1G."

Bizony.

Kicsit elvesztettem a fonalat ellenzék ügyben....milyen választási lehetőségük van most az O1G-seknek?
Van a nagy összefogás Jobbikostól. (ahol a Jobbik az egyik ha nem a legerősebb párt, szóval ha nyernek minimum 3 minisztériumot visznek, és naaaagy tétekben fogadnék rá, hogy az egyik a belügyminisztérium lenne)
Van a Mi Hazánk
....
És mi van még ami mérhető nézettséget produkál?

Most nem Tarlós a téma, hanem az, hogy Búsnak reális esélyei lehetnek, mert lényegesen jobb mint Menczer volt, s a vereségek utáni tanulságok elemzése alapján bőven vannak kiaknázható szavazói tartalékai.

Osztlegalább tudjátok, mi az, ami ellen protest?

Nem érted, Karácsony pontosan erre az imázsra, az elesett, ártatlanul néző kisfiús tekintetre játszik rá.
"Ha őt választom, ő soha nem tenne nekem rosszat..." - ez az üzenet.
És átmegy, pedig Budapest felvilágosult népe még annál is felvilágosultabbnak tekint önmagára, mint a szarvas a műúton átfutva: Nem baj ha elütnek, csak ne Orbán hajtsa az autót.
Nem baj, ha minden szarrá válik, csak Orbán ne vezessen.

Ez a legjobb, vagy legviccesebb, vagy legreálisabb mondat.

"Vagy bizonyos értelemben Karácsony Gergely is ilyen, mivel még nem oldott meg semmit..."

Egy olyan paraszt, mint amilyen te vagy - s elnézést az általam intelligensnek, okosnak tartott parasztságtól - , az alja, a semmit sem érő, here, haszonleső zsavaz a parasztságot megnyomorító bolsevikokra, az okra, akik a közösbe kényszerítették, verték a dolgos embereket. Most Te ezek csicskása lettél, tájidegen, invazív........

Igazad van, de az esetleges vereséghez azért társulhat a Fidesz médiája. Ma megint belehallgattam a Paláverbe, Vajda Miklós után a második felkészült hallgatót volt szerencsém figyelemmel kísérni. Szilágágyi Ákosnak hívták, s amiről beszélt, az a mai nemzetközi, európai trend. Lentulai Krisztián a szokásos bunkó stílusában sürgette Ákost mondandója befejezésére. Végre egy értelmes ember telefonál be, drága Stefka úr, s a többiek után, s Lentulait megzavarta. Máskor üres, unalmas szófosás folyik hosszú perceken keresztül szabadon. Most jön egy értelmes ember, s a buta műsorvezető kiutálja. A Fidesz mikor küldi már el Lentulait, az Öreget, Jurákot a Paláverből?

Nulla a Fidesz médiája. Ha így haladnak tényleg az lesz a kérdés, hogy kormányon maradnak-e. Orbánnak el kellene döntenie, győzni, vagy veszíteni akar. S annak megfelelően kell a stratégiát kidolgozni.

Igen, és éppen ebből az elesettség-érzésből kovácsol - természetesen tudatosan felépítetten - előnyt magának.
Harry Potter - Budapesten, sőt: Budapest élén, ez így működik, sokan nem azt látják, ami való, tény, hanem azt, amit szeretnének látni...

Utánzatnak csak utánzat Marioja lehet.
Dehát számodra a valódi és az utánzat mindig keveredik. Csalódás, ráfizetés borítékolva.

Jogilag igen, ez a helyzet.
Na de politikailag... tényleg gondoljunk már bele: úgy lesz egy éven át továbbra is főpolgármester, hogy közben az ú főszereplésével fog zajlani ez az apokaliptikus léptékű harc a kormányzati főhatalomért... ez minimum nem egészséges.

Tudom.
De gondolatkísérletként megint jásszunk el azzal a gondolattal, hogy mondjuk Tarlós a KDNP elnöke lett volna egyúttal, majd a megválasztása után egyszer csak közölte volna, hogy hát ő most akkor inkább miniszterelnöknek jelölteti magát (mondjuk OV pihent volna egyet). Ja, hátra van még egy év, totális kampányüzemmódban, na és...

Akkor most képzeljük el függetlenobjektívék ŐRJÖNGÉSÉT.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés