Ausztria sürgősen saját vakcinaigazolványt vezet be

2021. május 4. 14:11
Az európai vakcinaigazolványra még sokáig várni kell, és az kezdetben valószínűleg amúgy is szövevényes szabályozásokat tartalmaz majd – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden sajtótájékoztatóján.

A kancellár rámutatott: minél előbb szeretné, ha egész Európa számára gyorsan megvalósulna egy egységes koronavírus-igazolvány, de attól tart, hogy ez a kívánsága egyhamar nem teljesül. Hozzátette, hogy az EU olyan ütemtervet dolgozott ki az igazolvány bevezetésére, ami Ausztria számára jelenleg nem megfelelő.    

Ausztria nem várhatja be az Unió lassú bürokráciáját

Kurz szerint az Európai Unió a nyáron valósítaná meg az oltási igazolványra vonatkozó elképzeléseit,

ami Ausztria számára túl késő. Hangsúlyozta, addig az osztrák turizmusnak már régen be kell indulnia. Reményét fejezte ki, hogy uniós szinten sikerül egységes szabályozásban megállapodni, ugyanakkor hangsúlyozta, erre nem várhatnak, mert ez súlyos károkat okozna mind az idegenforgalmi, mind a kulturális ágazatnak.    

Az osztrák kancellár az egységes igazolványt is támogatni fogja

Az osztrák kancellár ugyanakkor kijelentette, hogy a pénteken kezdődő uniós csúcson állást foglal az uniós oltási igazolvány mielőbbi megvalósulása érdekében.    

„Az emberek joggal kívánnak ismét normális körülmények között élni”,

a többi között színházba és étterembe menni – mondta.

Ausztria a turistaszezon kezdetére már akar saját kártyát

„Ehhez szabályokra van szükség, és mi ezt tesszük Ausztriában a zöld belépőkártyával” – utalt Kurz az oltási igazolvány helyi megnevezésére. Május 19-től ugyanis annak, aki étterembe, színházba vagy éppen labdarúgó-mérkőzésre akar menni, igazolnia kell, hogy beoltott, illetve felgyógyult a betegségből, ezek hiányában azonban minden alkalommal negatív koronavírus tesztre lesz szüksége.    

Kurz szerint mindenki kap majd egy igazolást arról, hogy beoltották, tesztelték, vagy meggyógyult a fertőzésből.

A kormány tervei szerint a telefonon tárolható QR-kódos verzió két-három héttel később lesz elérhető.    Hangsúlyozta, hogy amennyiben sikerül május 19-én megvalósítani a nyitással járó nagy lépéseket, úgy legkésőbb július elsejétől vissza lehet venni az egészségügyi óvintézkedéseket. Hozzátette: ez lesz az az időpont, amikor már mindenkit beoltottak, aki be akarta oltatni magát. A kilencmillió lakosú Ausztriában a járvány kitörése óta 624 595 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 10 291-en hunytak el a kórban.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

https://www.erdely.ma/amikor-a..
Kronen Zeitung, 6. oldal

A cím egy idézet a belügyminisztertől, "Ez a mi határunk." Az írás szerint a "keménykezű" belügyminiszter ellátogatott Észak-Macedóniába, a határhoz. A cikk ezt a "kedvenc elfoglaltságának" nevezi. Annak ellenére, hogy kiderül, idén január és februárban a járvány ellenére is negyedével nőtt a menekültek száma. Az írás hangvételét a kormány elleni visszafogott utálat jellemzi. Persze ez nem olyan durva, mint amikor a magyarokról írnak.
12-13 oldal

Két cikk fotókkal, hogy az USÁ-ban már megint feketéket öltek. Az írás hangvétele után az emberben akaratlanul felmerül: miért nem rendelik be sehol az amerikai nagykövetet a tűrhetetlen események miatt. Mikor hoz már az EU szankciókat az USÁ-val szemben? Bezzeg Navalnyért mindenki reklamál és fenyegeti az oroszokat!
36-37 oldal

A lap vége felé járunk.

Kis kultúra, több sport és az utolsó oldalon egy interjú az osztrák transzszexuális világsztárral, Conchitával. Ehhez bemelegítőnek egy rövid hír, fotóval a 34. oldalról: idén júniusban is megtartják Bécsben a homoszexuálisok felvonulását. Természetesen minden járványügyi szabály betartásával. Az interjúból, – ami Conchita, alias Tom új cd-jének csinál reklámot, – megtudhatjuk, hogy jól van. A lesújtó hír csak a végén derül ki: kimaradt egy most futó tehetségkutató showból, pedig valamikor ő is szerepelt benne.

Keltse is a hangulatot az osztrák szakszervezet: mindenki maradjon ott, ahová született.
Élvezze azt, amit a születői alkottak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés