Gulyás Gergely: A kormány felkészül egy harmadik dózis esetleges beadására is

2021. május 3. 21:34
A kormány arra is felkészül, hogy 9 hónap múlva újra kell oltani – mondta Gulyás Gergely hétfőn az Inforádió Aréna című műsorában.

„A kormány arra készül, hogy legrosszabb esetben kilenc hónap után mindenkit újra be kell oltani” – mondta Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. 

Marad a rendkívüli jogrend

„A rendkívüli jogrend fenntartása mindaddig indokolt, amíg szükségesek olyan korlátozások, amelyekre csak a veszélyhelyzet ad lehetőséget.

Ilyekek a gyülekezési jog korlátozása, vagy éppen a védettségi igazolvány alkalmazása. Például a közokirat-hamisítás törvényi tényállását azonnal egy minősített esettel tudtuk bővíteni, míg ez rendes törvényalkotási eljárásban akár egy hónapig is eltartott volna” – hangzott el a műsorban, ahol a miniszter megerősítette: a kormány a beoltottak száma alapján dönt az enyhítés mértékéről, a következő határvonalat az ötmillió beoltottnál húzva meg. 

Több a vakcina, mint az jelentkező

„Eljutottunk oda, hogy több vakcina áll rendelkezése, mint ahányan oltásra várnak.

Vannak, akik válogatnak az oltások között, mert attól tartanak, hogy a keleti vakcinával a külföldi mozgás lehetősége nem lesz azonos az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákhoz képest, ezért különösen a fiatalok kivárnak” – mondta, de megerősítette, hogy mivel az oltás nem kötelező, így nincs a kormánynak más eszköze, mint kampányokban elmondani az oltás fontosságát, így ezekkel kell serkenteni a f még fennmaradó hárommillió ember immunizációjás kedvét. „Egy-két hét múlva elérünk oda, hogy mindenkit beoltunk, aki szeretné. Innentől mindenkinek a maga felelőssége, hogy milyen kockázatot vállal” – mondta.  

Pfizer-akció: várható hasonló

Gulyás Gergely a pénteki „Pfizer-akció” kapcsán azt mondta, hogy ha lesz eloltható vakcina, akkor lehetnek még hasonló lehetőségek, mert látják, hogy van igény erre, és

„ha az oltóanyag típusa is elfogadható, akkor sokan szívesen oltatják be magukat”.

A védettségi igazolványhoz egyelőre csak jogok járnak

– mondta a miniszter, megerősítve, hogy miután az oltás nem kötelező, „érdekes  munkajogi viták adódhatának abból” ha valahol a munkáltató, aki vélekedése szerint így tudja biztosítani a biztonságos munkavégzési körülményeket, kötelezni szeretné alkalmazottait az oltásra. Annál is inkább, mert az állam ezt se az egészségügyben, se az oktatásban nem tette meg.  

Gulyás Gergely kommentálta a keleti vakcinák körüli vitákat

„Kötelező elfogadni az EMA által jóváhagyott vakcinákat, de harmadik ország állampolgárával szemben pozitív megkülönböztetést nem lehet tenni. Ha egy kínai turistát kínai oltással be lehet engedni, akkor a kínai oltással oltott uniós állampolgárt is be kell engedni.

Mindenkinek eminens érdeke Európában, hogy Kínával az utazási korlátozások megszűnjenek, márpedig ott mindenki kínai vakcinával van beoltva”

– mondta Gulyás Gergely, és jelezte, az orosz Szputnyik EMA-engedélyezésére is jó esély van, mert „minden tudományos eredmény azt igazolja, hogy az egyik leghatékonyabb vakcina, csak politikai szempontok hátráltatják az engedélyezést”.

Hosszú távú vakcinagazdálkodási stratégiáról tárgyal a kormány

„Sok a bizonytalanság, hogy meddig tart a védettség, és visszatér-e a vírus, de a legrosszabbra kell felkészülni.

A legrosszabb pedig az, ha kilenc hónap után mindenkit újra be kell oltani, tehát erre kell felkészülni” – mondta, kiemelve, hogy hazánk célja, hogy „a kutatásban és a gyártásban is Magyarország az élvonalban legyen, és a jövőben az országnak képesnek kell lennie ellátni magát vakcinával, később pedig gyógyszerrel is”.

A gazdaság újraindítása is fontos

„Most az a cél, hogy a gazdaság a lehető leggyorsabban nője ki ezt a válságot, és álljon vissza a gyors növekedési pályára” – mondta,Gulyás Gergely hozzátáve, hogy a jelenlegi helyzet képlékenysége miatt rugalmas költségvetési politikáta van szükség.

„Gazdasági döntés volt az is, hogy a magyar kormány egyelőre nem kíván élni az uniós újraindítási csomag hitellehetőségével,

mert nem akartuk növelni az államadósságot. Ez nem egy végleges döntés, 2023 végéig a hitel bármikor felvehető. Az euró-tagállamok átlagos adóssága 98 százalék, az unió egészében is 90 százalék felett vagyunk, így a mi 80 százalék körüli adatunk versenyelőny” – magyarázta a kormány döntését a miniszter. 

„A Fidesz kilépett az Európa Néppártból, de kész új európai mozgalmat indítani”.

„A szervezőmunkát a járvány lassítja, de nemsokára ez a három fél további partnerekkel kiegészülve meg fogja mutatni, hogy Európában akkor is van jobboldal, ha az EPP már nem is tekinti magát annak.

Az európai együttműködés oldalán állunk, ennek nincs alternatívája, a szélsőségeket elutasítjuk,

egy közös Európa-víziót akarunk vázolni, mert ezek nem Európa-ellenes pártok, csak a hagyományos európai értékeket nem gondolják idejét múltnak” – hangzott el a műsorban. 

Júniusra lesz teljes a jelöltállítás

„95 százalékban már tudjuk, hogy kik indulnak, nagy meglepetések nem is lesznek. A Fidesznek olyan képviselői vannak, akik bizonyítottak az elmúlt években, évtizedekben” – mondta a Fidesz felkészüléséről a közelgő válaszásokra. 

„Nem foglalkozunk a leendő közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt személyével, mert nem erre szeretnénk építeni a kampányunkat”.

A bő egy évtizedes kormányzati munkának kézzelfogható eredményei vannak, a 21. században ez volt az ország legsikeresebb évtizede, a Fidesznek ezekről a sikerekről kell beszélnie, és arról, hogy következő négy évre mit kínál – zárta mondandóját a miniszter. 

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés